Ζητήματα ναυτικής εκπαίδευσης έθεσαν «επί τάπητος» ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, σήμερα, στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε λειτουργικά προβλήματα που παρατηρούνται στο χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης και σε προτάσεις επίλυσής τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, όπως τα μισθολογικά θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΝ και των ΚΕΣΕΝ, αλλά και η κάλυψη των αναγκών των Σχολών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Επιπλέον, η συζήτηση στράφηκε και στην τροποποίηση του νόμου 3450/2006 ως προς τα προσόντα πρόσληψης επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών ναυτικών μαθημάτων, στην αντιμετώπιση προβλημάτων κτιριακών υποδομών, καθώς και στη αναβάθμιση υλικοτεχνικής υποδομής εργαστηρίων και εκπαιδευτικού εξοπλισμού.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, έδωσε έμφαση στον ρόλο της ναυτικής εκπαίδευσης στην πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι η αναβάθμισή της είναι κρίσιμη για την ναυτιλιακή κοινότητα. «Μέλημά μου είναι ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης και η άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών καθώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης ναυτιλίας είναι ολοένα και πιο πολύπλοκες, ολοένα και πιο σύνθετες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας, τόνισε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι η οικονομική πραγματικότητα της χώρας περιόρισε τους πόρους στη ναυτική εκπαίδευση και χρειάζεται η συνεργασία όλων, καθώς και η σύμπραξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Ναυτιλιακής Κοινότητας, ώστε να  βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση και να βρεθούν λύσεις. «Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες. Οφείλουμε να καλύψουμε τα κενά σε ειδικότητες που υπάρχουν ελλείψεις και σε αυτό το πλαίσιο έχω ήδη αποταθεί στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα υπάρξει δεξαμενή εκπαιδευτικών που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Συγχρόνως, για την κάλυψη των κενών σε Ναυτοδάσκαλους θα εξετάσουμε ένα αντίστοιχο καθεστώς αναπληρωτών όπως στην υπόλοιπη Εκπαίδευση, με μηνιαίες αποδοχές, αναγνώρισης ναυτικής υπηρεσίας και  10μηνης σύμβασης, για να υπάρξουν εκείνα τα κίνητρα προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις αυτές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτικών ότι άμεσα θα αποσταλεί κατάλογος σε όλες τις ναυτικές σχολές της χώρας, όπου θα καταγραφούν λεπτομερώς οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισής τους.