Με την υποψήφια Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, συναντήθηκε, σήμερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σκοπός της συνάντησης αποτέλεσε η ενημέρωση της υποψήφιας Ευρωβουλευτού για θέματα της παράνομης μετανάστευσης μέσω θαλάσσης, η συνεργασία του Frontex και Λιμενικού Σώματος στα θαλάσσια σύνορα, αλλά και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξάγει καθημερινά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

«Έχουμε το εξής παράδοξο να αντιμετωπίσουμε: Ενώ τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα αυξάνονται η χρηματοδότηση από τον FRONTEX τα τελευταία χρόνια συνεχώς μειώνεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι η δομή του Frontex έχει καταστεί πιο γραφειοκρατική, απ΄ ότι επιχειρησιακή. Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι η πίεση έγκειται κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, με αποτέλεσμα το Λιμενικό Σώμα να έχει αναδιατάξει τις δυνάμεις του επικεντρώνοντας τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε επιχειρησιακά μέσα στα θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου. Έμφαση έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι χρηματοδότησης από τον Frontex από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ταμεία, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για την προσεχή προγραμματική περίοδο.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι μεταξύ των στόχων της, εάν εκλεγεί, θα αποτελέσει η ατζέντα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς όπως είπε, αποτελεί κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό θέμα και οι Ευρωπαίοι Εταίροι οφείλουν να δράσουν συλλογικά. «Χρειάζεται επιμερισμός της ευθύνης μεταξύ των Ευρωπαίων και να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα μία μικρή χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να επωμίζεται μόνη της το δυσβάστακτο βάρος της πίεσης της παράνομης μετανάστευσης» τόνισε η κα Σπυράκη. Επίσης η υποψήφια ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να χαράξει με μία πολιτική με ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά για τη διαχείριση του φαινομένου αλλά και ουσιαστικής συνδρομής στις χώρες της Νότιας Ευρώπης που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την παράνομη μετανάστευση.