Συνάντηση με τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Ναυτιλίας της Δημοκρατίας Λιβερίας Binyah Kesselly και Margaret Ansumana πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και παρέστησε, επίσης, ο Γενικός πρόξενος της Λιβερίας στην Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, αντηλλάγησαν απόψεις σε ναυτιλιακά θέματα και διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Λιβερίας στον τομέα της ναυτιλίας και των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο ιδίως των Διεθνών Οργανισμών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενημέρωσε τον κ. Kesselly και την κ. Ansumana αναφορικά με τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ομόφωνη υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» για την “Ενδιάμεση Αναθεώρηση της Ευρ. Πολιτικής για τον Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών μέχρι το 2018 και την προοπτική της μέχρι το 2020", που επετεύχθη κατά την Άτυπη Υπουργική Σύνοδο των Κ-Μ της ΕΕ και των Κρατών ΕΟΧ για θέματα ναυτιλίας. «Συστήσαμε έναν οδικό χάρτη για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και της διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας διεθνώς», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Έμφαση έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στη συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδίως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) τονίζοντας ότι «η εφαρμογή των παγκόσμιων κανόνων από τον IMO είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της διεθνούς ναυτιλίας καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται περιφερειακές πολιτικές».

Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και του φαινομένου της πειρατείας. «Χωρίς ασφαλείς θάλασσες, χωρίς ασφαλής ναυσιπλοΐα, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη της ναυτιλίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός και ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του IMO για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services, ο στόλος του νηολογίου της Λιβερίας ανέρχεται σε 3.144 πλοία (άνω των 100 gt), ολικής χωρητικότητας 127.109.000 gt και συνολικής μεταφορικής ικανότητας 198.032.000 dwt. Παράλληλα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως (υπό όρους dwt) με ποσοστό 12,16%. Ο κύριος όγκος του στόλου είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containerships), τα οποία ανέρχονται σε 1001, με ολική χωρητικότητα 40.386.000 gt.