Αναφορικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Τα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα, συζητάμε για 996, δηλαδή σχεδόν 1000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο. Ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε αντιμετωπίσει. Οι 200 εξ αυτών, ήταν αυτοί οι οποίοι διασώθηκαν από τη θάλασσα και τους υπόλοιπους, τους βρήκαμε χωρίς να χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. Εντοπίστηκαν δηλαδή αφού είχαν βγει στη στεριά.

Και ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται πάντα. Τους κρατάμε εμείς ως Λιμενικό 24-48 ώρες, μέχρι να κάνουμε την προανάκριση, προκειμένου να κάνουμε την ταυτοποίηση να περάσουμε από υγειονομικό έλεγχο να παρέχουμε τις πρώτες υπηρεσίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα, τροφή, στέγη, κάποια καθαρά ρούχα και στη συνέχεια τους παραδίδουμε στην αστυνομία, η οποία κάνει και το διαχωρισμό τους. Δηλαδή υπάρχουν αυτοί που είναι πρόσφυγες, που προέρχονται από τη Συρία που είναι το 50% περίπου και οι άλλοι, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες οι οποίοι μεταφέρονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής των μεταναστών είτε στη Χίο είτε στη Μυτιλήνη, είτε στη Δράμα είτε οπουδήποτε έχει θέση αυτή τη στιγμή η αστυνομία. Ανάμεσα τους, μπορώ να σας πω ήταν περίπου 100 παιδιά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιά ήταν και διασωθέντες από τα ναυάγια.

Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ροή είναι αυξημένη και αυτό σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν ορισμένες χρόνους αντίδρασης σε σχέση με τα γεγονότα, δηλαδή στην αρχή τον πρώτο καιρό οι κάτοικοι παραμένουν των οποιοδήποτε αναταράξεων ή συγκρούσεων παραμένουν κοντά στην εστία τους. Στη συνέχεια, αποφασίζουν να φύγουν πιο μακριά αν βλέπουν ότι ο κίνδυνος συνεχίζει. Αυτό συμβαίνει με τους Σύριους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και συζητάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Αφού βλέπουν ότι δεν έχουν δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι τους, αφού βλέπουν ότι δεν έχει τελειώσει η κρίση, τότε αρχίζουν και ψάχνουν για να βρουν άσυλο σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα εκατομμύριο είναι αυτή τη στιγμή ο αριθμός Σύρων, που φιλοξενεί η Τουρκία και άλλοι τόσοι είναι περίπου στο Λίβανο. Εμείς είχαμε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό την εξέλιξη αυτής την υπόθεσης και γι΄ αυτό έχουμε όλοι - και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ασχοληθεί - στο να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.Αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Ζητάμε την ανάλογη χρηματοδότηση για τη φύλαξη των συνόρων μας και ξέρετε ότι αυτή η ιστορία κοστίζει πάρα πολύ. Σήμερα που μιλάμε έχουμε εξαντλήσει τον προϋπολογισμό μας σε καύσιμα και τον προϋπολογισμό μας σε ότι αφορά στα πλεύσιμα, δηλαδή το επίδομα που δίνεται στο προσωπικό μας στα πλωτά μέσα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δυσχερή κατάσταση, πάρα πολύ δυσχερή κατάσταση οφείλω να ομολογήσω.


Αυτή τη στιγμή μας δανείζει εντός εισαγωγικών καύσιμα το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θα έχει ανάλογα προβλήματα, γιατί και εκεί οι πιστώσεις δεν είναι ανεξάντλητες. Τον τελευταίο μήνα έχει μπει και το Πολεμικό Ναυτικό στις περιπολίες οι οποίες γίνονται στο Αιγαίο, συμμετέχει με κάποια πλοία του και με προσωπικό του και βέβαια θα σας έλεγα ότι αν δεν υπήρχε και η συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού ενδεχομένως το κύμα αυτό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Ξέρετε κάτι? Αντιμετωπίζουμε μία πάρα πολύ μεγάλη κρίση και εμείς και οι Ιταλοί γείτονές μας και οι άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά βασικά η Ιταλία η Ελλάδα και η Μάλτα. Και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση - αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί - να συνεχίσουμε αυτή τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης μόνοι μας, χωρίς να υπάρχει μία ευρωπαϊκή συνδρομή. Είναι ένα μήνυμα που ξεκάθαρα στέλνουμε, το έχουμε στείλει με τους τόνους προς τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Υπάρχει από την άλλη πλευρά και η λογική, που υπάρχει σε άλλα κόμματα στην Ελλάδα, που λένε ότι πρέπει να κάνουμε μία πολιτική ανοιχτών συνόρων, δηλαδή να μην κάνουμε όλα αυτά που κάνουμε για να αποτρέπουμε την είσοδο παράνομων μεταναστών. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει ότι θα έπρεπε να σταματήσουμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις φύλαξης προστασίας θαλασσίων συνόρων και ότι θα έπρεπε να αφήσουμε τους μετανάστες να μπαίνουν.

Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτή τη λογική, πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίζουμε να αποτρέπουμε την είσοδό τους γιατί πέρα από όσους δεχτήκαμε υπάρχουν περίπου άλλοι τόσοι τους οποίους αποτρέψαμε να μπουν και τους οποίους όταν τους εντοπίσαμε στη θάλασσα ειδοποιήσαμε τις τουρκικές αρχές και ήρθαν και τους περισυνέλεξαν. Καταλαβαίνετε ποιο θα ήταν το πρόβλημα αν δεν κάναμε και την επιχείρηση αποτροπής.Aναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αν ο Φώτης Κουβέλης είναι κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης :  Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι ένας πολιτικός ο οποίος έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια με ευθύνη τη θέση του και χωρίς να έχει εμπλακεί σε υποθέσεις οι οποίες μπορεί να πληγώνουν ή να διχάζουν, γενικά είναι κατάλληλος στο να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι κατ’ εμέ ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο να έχει την εμπειρία και την νηφαλιότητα να διαχειριστεί το θεσμικό του ρόλο. Όμως λέγοντας αυτό περί πολιτικού προσώπου θα σας έλεγα ότι πέρα από το ποιο θα είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει και ζήτημα πολιτικού συσχετισμού.

Ο Φώτης Κουβέλης θεωρώ ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις 100 τοις εκατό. Με νηφαλιότητα έχει διαχειριστεί την πολιτική του διαδρομή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι για να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι αυτό μέσα στους θεσμικούς του ρόλους. Ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να είναι εγγυητής για τη σωστή εφαρμογή του Συντάγματος και βέβαια να είναι εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας στο σύνολο της καθώς και του ελληνικού λαού.

Έχουμε παρεξηγήσει τον ρόλο του Προέδρου. Από τη στιγμή που στο δικό μας σύστημα υπάρχουν ορισμένες διακρίσεις. Η διάκριση είναι ότι η Βουλή από μόνη της αποφασίζει για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνταγματικότητα των αποφάσεών της. Ακόμα και αν υπάρχει αίσθηση αντισυνταγματικότητας σε κάποιο νομοσχέδιο, όταν αυτή κρίνεται από το σύνολο των Βουλευτών, μέσα από ψηφοφορία και καταλήγει, αυτό δεν αποτελεί κρίση κανενός άλλου Οργάνου παρά μόνο της Βουλής. Είναι αυτό που λέμε το interna corporis της Βουλής που σε νομική ορολογία σημαίνει ότι το Όργανο αυτό έχει από μόνο του τη δυνατότητα να τοποθετείται σε συνταγματικά ζητήματα.

Δεν έχουμε καμία συνταγματική παρεκτροπή η οποία σήμερα θα ανάγκαζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , όποιος και αν ήταν να μην υπογράψει ένα νόμο ή ένα Προεδρικό Διάταγμα. Ακόμα και αυτό που στο παρελθόν κατηγορηθήκαμε για τη σωρεία πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που είχαν σχέση με την εφαρμογή καθυστερημένων δράσεων του μνημονίου και μετά κυρώθηκαν από την Βουλή, νομίζω ότι έχουν καλυφθεί μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων. Τώρα πια δεν υπάρχουν αυτές οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου γιατί έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία της Κυβέρνησης.


Εγώ ήθελα θέσω και μια δεύτερη παράμετρο. Το ένα είναι το πρόσωπο, το δεύτερο όμως -και το θεωρώ σημαντικότερο - είναι το θέμα του πολιτικού συσχετισμού. Γιατί καλώς ή κακώς υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μία πρόταση είναι, η οποία προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα πρέπει να ανατραπεί η Κυβέρνηση με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο και να πάμε σε εκλογές. Αυτό άλλωστε μονότονα το ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβριο του 2012.

Υπάρχει και η άλλη λογική, η οποία λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ομαλοποιήσουμε και τον πολιτικό μας κύκλο, να μην προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές, να δώσουμε στην Κυβέρνηση τον χρόνο να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Γύρω απ’ αυτό το δεύτερο στόχο θα πρέπει να δημιουργηθεί και μία ευρύτερη συναίνεση, ώστε ακριβώς το πρόσωπο το οποίο θα επιλεγεί και θα προταθεί να συγκεντρώνει και τις δύο αυτές προϋποθέσεις. Και τη διατήρηση της Βουλής χωρίς την πρόωρη διάλυσή της και τη διατήρηση ενός στόχου πολιτικής ομαλότητας και βεβαίως το ίδιο το πρόσωπο να μπορεί να συγκεντρώσει στο πρόσωπο τους όλες τις προϋποθέσεις ενός Προέδρου της Δημοκρατίας που με νηφαλιότητα θα αντιμετωπίσει τον ρόλο του.Αν σε αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης μπορούν να ενταχθούν στελέχη που αποχώρησαν από το Κυβερνητικό στρατόπεδο και πάλεψαν ενάντια στην Κυβέρνηση για τους μνημονιακούς νόμους που έφερε στην Βουλή.


Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης :
Με πολιτικούς όρους θα μπορούσαν να ενταχθούν ξανά στην Νέα Δημοκρατία τα στελέχη αυτά. Με όρους προσωπικούς, εγώ δεν πιστεύω στην πολιτική. Πρέπει πρώτα να υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου θα γίνει αυτό το κάλεσμα και στη συνέχεια προσωποποιείς τις προσκλήσεις. Το θέμα είναι ότι με κάποιους από τους πρώην συναδέλφους μας στην Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργηθεί, όπως και να είναι, ένα πολύ ισχυρό ρήγμα και σε επίπεδο χαρακτηρισμών και σε επίπεδο λογικής, αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας.