Με τον Πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας, Claudio Glaentzer, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα στον απόηχο της συνέντευξης τύπου για την παράνομη μετανάστευση που πραγματοποίησε ο κ. Βαρβιτσιώτης για τα διεθνή μέσα πριν από λίγες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των δύο ανδρών αναδείχθηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και η διαρκής αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσα στις δύο πλευρές διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και εκφράστηκε η κοινή αντίληψη ότι ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης πρέπει να προέρχεται από χώρες του Νότου και ότι σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του νέου Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σύνθετο πρόβλημα καθώς σε μία ασταθή γειτονιά που ταλανίζεται από συρράξεις και πολέμους η παράνομη μετανάστευση λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρβιτσιώτης στη συνάντηση. Παράλληλα, υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθημερινά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στάθηκε στην εξάντληση των πόρων από τις καθημερινές επιχειρήσεις και την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης κατά εξήντα τρία εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ανέλαβα την πρωτοβουλία να καλέσω όλα τα διεθνή μέσα πριν από λίγες ημέρες για να προβάλλω το ζήτημα στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να πετύχουμε τον δίκαιο καταμερισμό του βάρους διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης και την επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρέσβης έδωσε έμφαση στο κόστος των επιχειρήσεων και του ανθρωπιστικού έργου της χώρας του για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι υπέρογκο και πλέον η Ιταλική κυβέρνηση δεν δύναται να ανταπεξέλθει. Συγχρόνως, ο κ. Claudio Glaentzer, έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνώντας με την θέση του Υπουργού Ναυτιλίας για τον δίκαιο καταμερισμό του βάρους μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και την ανάγκη έξτρα χρηματοδότησης στις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο την έξαρση του φαινομένου λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Καταλήγοντας ο Ιταλός Πρέσβης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά ανακάμπτει από την κρίση που την έπληξε και οδεύει με σταθερό βήμα σε δρόμο ανάπτυξης.