Τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, υποδέχθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και επικεντρώθηκε στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, την διαπιστούμενη αύξησή της λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και τις πιθανές επιπτώσεις της στο Δήμο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επικρότησε την πρωτοβουλία του κ. Καμίνη να ενημερωθεί για την παράνομη μετανάστευση και τη διαχείριση του φαινομένου από το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς κατόπιν αυτής της πρωτοβουλίας του Δημάρχου, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Καμίνη για τη συνεχώς αυξανόμενη τάση των ροών της παράνομης μετανάστευσης. «Λάβατε μία υπεύθυνη πρωτοβουλία, καθώς εξαιτίας των εξελίξεων και τις ένοπλες συρράξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση από την παράνομη μετανάστευση», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων.

​ Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού ανέλυσε λεπτομερώς τον σχεδιασμό του υπουργείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, εξήγησε το μέγεθος των επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, χαρακτηρίζοντάς τις ως «υπεράνθρωπες τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού για την αντιμετώπιση του ζητήματος». Συγχρόνως, στάθηκε στην ανάληψη των καθηκόντων του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς ο ίδιος έχει πλήρη γνώση για το μέγεθος του προβλήματος και από τη θέση του ως Υπουργός Αμύνης συνέβαλλε αποφασιστικά με τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στη διαχείρισή του».

​ Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του, τόνισε ότι έλαβε την πρωτοβουλία αυτή,καθώς θεωρεί ότι το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης για την Αθήνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι αυξητικές διαστάσεις του, ανησυχητικές για την πόλη της Αθήνας. «Κ.Υπουργέ είσαστε ο πρώτος Υπουργός που επισκέπτομαι επισήμως από την αρχή της νέας θητείας μου και αυτό αποδεικνύει ότι για εμάς η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμίνης. Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε γιατί έλαβε αυτή την πρωτοβουλία λέγοντας, ότι δική του βούληση ήταν η επίσημη και θεσμική ενημέρωση για τι διαστάσεις του προβλήματος από τον αρμόδιο υπουργό. «Θα ακολουθήσουν και νέες επισκέψεις μου στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια και τον νέο Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο»,ανέφερε ο κ. Καμίνης, και κατέληξε ότι η «Δημοτική Αρχή της Αθήνας οφείλει να έχει ενημερωθεί πλήρως και θεσμικά για το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της αποτελεσματικά».

​Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη, για τις αυξητικές διαστάσεις του ζητήματος της παράνομης μετανάστευση, αλλά και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αποτελεσματικά. Κοινός μας στόχος, Υπουργείου και Δήμου, πρέπει είναι η στενή μας συνεργασία ώστε να αντιμετωπίζουμε αυτό το πολυσύνθετο ζήτημα με την απαιτούμενη εγρήγορση».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε:

«Το ενδιαφέρον μας, ως δημοτικής αρχής της Αθήνας, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, το αντιλαμβάνεστε, είναι μεγάλο. Ζήτησα από τον υπουργό, τον κ. Βαρβιτσιώτη, να με ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δεδομένης της γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Η ενημέρωση ήταν πληρέστατη και εμπεριστατωμένη. Ό, τι συνέβαινε επί πολλά χρόνια στο παρελθόν είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναληφθεί: η πρωτεύουσα δεν θα λειτουργήσει πάλι ως η χοάνη άναρχης και μαζικής υποδοχής των παράτυπων μεταναστών. Ιδίως, πάντως, οι πρόσφυγες που χρειάζονται διεθνή προστασία και διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Το ζήτημα σκοπεύω να το συζητήσω και με τον Επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, αφού απαιτείται ευρωπαϊκή στρατηγική, στην αντιμετώπισή του».