Με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και είχε ως επίκεντρο το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τουμπάσι ευχαρίστησε θερμά το Υπουργείο Ναυτιλίας για τη διάσωση που προέβησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο πρόσφατο ναυάγιο που συνέβη στη Μεσόγειο. «Ευχαριστούμε πολύ την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση των στελεχών να σπεύσετε και να διασώσετε τις ζωές των συμπατριωτών μου στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο», σημείωσε συγκεκριμένα ο Παλαιστίνιος Πρέσβης. Αναφορικά με το ζήτημα της ο κ. Τουμπάσι εξέφρασε την ανησυχία του ότι η παράνομη μετανάστευση αναμένεται να κλιμακωθεί λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και των Ισραηλινών επιθέσεων στον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης.

   Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση της τάσης φυγής αυτών των ανθρώπων από την περιοχή. «Χωρίς την ύπαρξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δεν πρόκειται να επικρατήσει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ειδικότερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τουμπάσι και στο σχεδιασμό της Γάζας να αποκτήσει λιμάνι που θα τονώσει την εμπορική και οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου εκδήλωσε τη θλίψη του για τον άδικο χαμό των ανθρώπινων ζωών στο πρόσφατο ναυάγιο αλλά και για όλες τις απώλειες ζωών Παλαιστινίων στη Γάζα, που όπως είπε ο Υπουργός «πλήρωσαν με τη ζωή τους την ένοπλη σύρραξη με το Ισραήλ». Συγχρόνως, τόνισε ότι είναι κυρίαρχο καθήκον για το Λιμενικό Σώμα η διάσωση των ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, καθώς δόγμα του λιμενικού Σώματος είναι η διάσωση ζωών στη θάλασσα και η προστασία των συνόρων από την παράνομη είσοδο. «6.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τις αρχές του χρόνου και αυτό αποδεικνύει την προσήλωση μας στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα», σημείωσε σχετικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

  «Η Ελλάδα είναι παραδοσιακός φίλος της Παλαιστίνης και του Παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Υπουργός στη συνέχεια της συζήτησης χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών «ιστορικές». «Η δίκαιη λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα με την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, είναι πάγιο αίτημα που το θέτουμε κάθε φορά στο Ισραήλ», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ, συμπλήρωσε ότι η στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Ισραήλ δεν το αναιρεί αυτό.

  Κλείνοντας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, εξέφρασε την ελπίδα του να σταματήσουν οι ένοπλες συρράξεις στη Μεσόγειο που πρέπει, όπως είπε, να είναι «μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας για όλους»και κατέληξε ότι «η Μεσόγειος οφείλει να είναι μία θάλασσα που πρέπει να επικρατεί η ελπίδα και όχι ο φόβος».