• Αναφορικά με την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες του κ. Σκουρλέτη περί «κουμπαρά»
ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Κοιτάξτε, δεν μπορεί να γίνονται αυτές οι καταγγελίες και να μένουν αδιερεύνητες. Δεν μπορεί να γίνονται αυτές οι καταγγελίες με αυτή την ελαφρότητα με την οποία έχουν γίνει. Διότι εδώ παρακολουθήσαμε μία κλιμάκωση όλης αυτής της ιστορίας. Βγήκε στην αρχή «Η ΑΥΓΗ», το επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε ότι θα έλθει καταγγελία τέτοιου είδους και περιεχομένου. Στη συνέχεια ήλθε ο κ. Δραγασάκης στη Βουλή, ο οποίος κάτι άφησε να υπονοηθεί. Μετά επανήλθε «Η ΑΥΓΗ» και μόλις εχθές βγήκε ο κ. Σκουρλέτης με αυτή την απίστευτη δήλωση, η οποία για μένα είχε ένα και μόνο σκοπό. Να εκφοβίσει και να δημιουργήσει ένα “στίγμα” προς τους Βουλευτές οι οποίοι θα ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής κάποιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Όταν όμως λέγονται τέτοιες καταγγελίες, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο και δημιουργείται ένα κλίμα σκανδαλολογίας, το οποίο είναι απαράδεκτο για την εποχή μας, δεν θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να στηλιτεύσει αυτή την συμπεριφορά; Έχει μεγάλη διαφορά ένα δημοσίευμα και ακόμα μεγαλύτερη διαφορά να έρχεται ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να υιοθετεί αυτές τις καταγγελίες. Άρα, σημαίνει ότι κάτι γνωρίζει. Διότι ξέρετε πόσα τέτοια δημοσιεύματα γράφονται κάθε μέρα; Ιδιαίτερα σε περιφερειακά μέσα; Ό,τι θέλετε. Από εκεί και πέρα σημαίνει ότι για κάθε τι που γράφεται σε κάθε blog ή σε κάποιο περιφερειακό μέσο, θα πρέπει να επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη; Φυσικά και όχι. Ξέρετε, όμως, ότι η ουσία εδώ είναι στο ότι υιοθετήθηκε μια καταγγελία από τον εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, άρα αυτό σημαίνει ότι επιβεβαιώνει αυτό το δημοσίευμα, αν αναφέρεται σε αυτό ο κ. Σκουρλέτης. Άρα, λοιπόν, το υιοθετεί και άρα αν έχει στοιχεία να το στηρίξει. Αν δεν έχει στοιχεία να το στηρίξει, είναι απλώς ένας κοινός συκοφάντης. Λοιπόν, αν θεωρείται ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ακριβώς να αποτρέψει - γιατί δεν έχει 121 βουλευτές στη Βουλή- τους ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ κάποιου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί δεν ήταν λίγοι αυτοί που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης και είπαν ευθαρσώς οι άνθρωποι ότι: «μπορεί να μην δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν θα επιλέξουμε ή θα στηρίξουμε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο οποίος θα πληρεί τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει αυτό το πρόσωπο». Λοιπόν, απέναντι σε αυτούς άσκησε μια τρομοκρατία χρησιμοποιώντας τη συκοφαντία. Τώρα, θα κληθεί, λοιπόν, ο κ. Σκουρλέτης να αποδείξει αν όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί και να καταθέσει στοιχεία, ονόματα, διευθύνσεις ώστε να διερευνηθούν. Αν έχει στοιχεία. Αν δεν έχει στοιχεία όπως εικάζω, τότε η καταγγελία θα φανεί από την αρχή πόσο έωλη και ψευδής ήταν.

  • Σχετικά με την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επένδυση των 230 εκ. ευρώ από την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά
ΥΝΑ, Μ.Βαρβιτσιώτης: Δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο. Από δω και πέρα έχει συγκληθεί το Δ.Σ. του ΟΛΠ την επόμενη Δευτέρα να εγκρίνει και να συγκαλέσει την Γενική Συνέλευση, η οποία και θα συγκληθεί σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΛΠ εντός 21 ημερών. Από εκεί και πέρα αφού εγκριθεί και από την Γενική Συνέλευση, τότε θα έρθει αυτή η σύμβαση με δικιά μας ευθύνη προς κύρωση στη Βουλή. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, νομίζω ότι θα έχουμε τελειώσει απ’ όλες τις τυπικές εγκρίσεις, οι οποίες χρειάζονται. Τυπικές και ουσιαστικές. Γιατί ο έλεγχος της Βουλής είναι ουσιαστικός κατά την δική μου άποψη.

  • Αναφορικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το ελληνικό χρέος και αν συμμερίζεται ο Υπουργός Ναυτιλίας τη λογική της Κυβερνητικής Εκπροσώπου ότι με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσουν τα ATM
ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Αυτό το οποίο ακούσαμε απ’ όλους τους διεθνείς παράγοντες το τελευταίο διάστημα, παραδείγματος χάρη από τον κ. Ντράγκι ήταν τον εξής: «Θα συνεχίσω να αγοράζω ομόλογα της Ελλάδας, αρκεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε μία διαδικασία ενός προγράμματος». Είναι κάτι το οποίο με σαφήνεια το έχει ξεκαθαρίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τι σημαίνει πρόγραμμα; Σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μία μορφή συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές μας. Λοιπόν, αν υπάρχει η λογική της μονομερούς καταγγελίας της οποιασδήποτε συμφωνίας, βεβαίως και δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση, ούτε άμεση, ούτε έμμεση από την αγορά ομολόγων. Εγώ προσχωρώ στη λογική ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο οικονομικά μία τέτοια «άσκηση» και θα διακινδυνεύσει πραγματικά τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν έχουμε ακούσει από το ΣΥΡΙΖΑ, πως και με ποιο τρόπο θέλει να διαχειριστεί αυτή την υπόθεση. Οι δέκα διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το χρέος - την οποία διαπραγμάτευση για το χρέος δεν θα μπορούσαμε να την κάνουμε, αν δεν είχαμε υλοποιήσει όλο αυτό το διάστημα αυτό το πρόγραμμα το οποίο υλοποιήσαμε, για το οποίο δεν έχει ψηφίσει ούτε μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι - μας αφήνει ένα μεγάλο κενό και μεγάλο ερωτηματικό.

  • Σχετικά με τη δήλωση του σε συνέντευξη ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι σοσιαλιστικής έμπνευσης
ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Θεωρώ ότι οι φόροι γενικά στην περιουσία είναι σοσιαλιστικής έμπνευσης. Οι φόροι στα εισοδήματα είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει κυρίαρχα να υπάρχουν. Μη ξεχνάτε ότι οι φόροι στην περιουσία μπήκαν καταρχάς από την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου στο πρώτο Μνημόνιο, όπου επελέγη αυτός ο τρόπος για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων εκείνης της περιόδου. Θεωρώ ότι οι φόροι στην περιουσία, η οποία δεν αποφέρει εισόδημα, έχουν αυτή την σοσιαλιστική αντίληψη περί αναδιανομής του πλούτου με την οποία προσωπικά εγώ διαφωνώ.