Δημοσιογράφος: Διαβάζουμε σήμερα δημοσίευμα του Bloomberg, ο οποίος λέει ότι ουσιαστικά κάνατε λάθος η κυβέρνηση και ο κύριος Σαμαράς, που ουσιαστικά προαναγγείλατε την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και επικαλούνται τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και τις αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και γενικότερα στην αγορά. Θεωρείται ότι βιαστήκατε;
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: 
Καταρχάς δεν προαναγγείλαμε καμία πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο. Υπάρχουν δύο συμφωνίες: Πρώτον με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία προέρχονται τα περισσότερα χρήματα της χρηματοδότησης της χώρας και έχουν ήδη καταβληθεί, και η οποία ολοκληρώνεται εφέτος και είναι στις υποχρεώσεις μας  να ολοκληρώσουμε όλη τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, υπό τη μορφή της Τρόικας. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει παρακολούθηση της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως η Ένωση το έχει περιγράψει για όλες τις χώρες. 
Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει το 2016 και αυτό το οποίο ξεκινήσαμε να συζητάμε και με το ΔΝΤ είναι, ότι εφόσον έχουμε προχωρήσει σε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και έχουμε φτάσει και υπερκεράσει τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε απεμπλοκή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Βαρβιτσιώτη, πριν καλά καλά ξεκινήσετε την κουβέντα, έρχονται οι αγορές και τί λένε, δεν εμπιστευόμαστε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν εμπιστευόμαστε ότι μόνοι σας μπορείτε να τα βγάλετε πέρα- και αρχίζουν να την "κάνουν".
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: 
Βεβαίως, δεν εμπιστεύονται το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν έχει δείξει ότι καταλαβαίνει αυτό ακριβώς το οποίο λέμε,  ότι το να φύγει από εδώ η Τρόικα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε ούτε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ούτε την προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ούτε την προσπάθεια να μη δημιουργούμε καινούρια ελλείμματα. Υπάρχει από τη μία η κυβέρνηση, η οποία με πολλή φειδώ, θα έλεγα προχωράει σε φοροελαφρύνσεις και επιστροφές μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Δηλαδή, οι αυξήσεις που δίνονται πλέον στους ένστολους, οι οποίες θα κοστίσουν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ και οι οποίες είναι μέσα στα όρια της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Και από εκεί και πέρα υπάρχει και μία αντιπολίτευση που λέει, όλους «αυτούς τους νόμους εμείς θα τους καταργήσουμε, θα τους ισοπεδώσουμε, θα γυρίσουμε τη χώρα στο 2009 την εποχή που δημιουργούσαμε ελλείμματα και χρέη». Αυτό λοιπόν, εφόσον υπάρχει και η ευθεία απειλή και μέχρι τώρα δεν έχει φανεί ότι σίγουρα συγκεντρώνουμε τους εκατόν ογδόντα βουλευτές, δημιουργεί ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας. Απέναντι σε αυτό το κλίμα πολιτικής αστάθειας αντιδρούν οι αγορές κρούοντας ένα καμπανάκι ότι «δεν έχετε ξεπεράσει τον κίνδυνο, ότι δεν βρισκόσαστε σε μία περίοδο παχιών αγελάδων, ότι δεν μπορείτε να κάνετε μόνο του κεφαλιού σας και να αποφασίζετε μονομερώς ότι θα πάτε στην έξοδο από τα Μνημόνια, χωρίς την συμφωνία και χωρίς την πιστοποίηση από τους οργανισμούς που μέχρι τώρα σας παρακολουθούσαν ότι το χρέος σας είναι βιώσιμο».

Δημοσιογράφος:
Εδώ φαίνεται ότι είμαστε λίγο μακριά από τη ζωή μετά την Τρόικα. Το ζητούμενο είναι ότι η κυβέρνηση ψάχνει ένα τρόπο να το μαζέψει και να πει ότι ναι μεν δεν θα έχουμε την Τρόικα να μπαινοβγαίνει στα Υπουργεία, αλλά θα έχουμε μία επιτήρηση, θα έχουμε ένα «ήπιο μνημόνιο».
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: 
Επιτήρηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, δεν μπορούμε αύριο το πρωί να πάμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον, δεν μπορούμε να θέλουμε να ξαναγυρίσουμε τη χώρα στην εποχή των μεγάλων ελλειμμάτων και των μεγάλων αναγκών. Δεν μάθαμε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια? Δεν μάθαμε ότι όταν αναγκαζόμαστε να δανειστούμε και μάλιστα όταν μας κλείνουν την πόρτα οι αγορές το πληρώνουμε  με κόστος και θυσίες? 
Ο κ. Τσίπρας λαϊκίζει αφόρητα το τελευταίο διάστημα και υπόσχεται τα πάντα σε όλους, δεν απαντάει ποτέ, όμως, πώς θα χρηματοδοτήσει αυτές τις υποσχέσεις του, πώς θα καταργήσει φόρους που σήμερα γεμίζουν το κρατικό ταμείο και παράλληλα θα αυξήσει της δημόσιες δαπάνες, και βλέπω και ένα δημοσκοπικό προβάδισμα απέναντι σε αυτά τα κελεύσματα σε μία κατάσταση εφησυχασμού. Σαν μαγικά να ξεπεράστηκαν όλα αυτά τα οποία ζήσαμε, επιστρέφουμε στο '09 και όλοι είναι διατεθειμένοι να μας ξαναδανείσουν με όρους πολύ φιλικούς. Ε δεν είναι έτσι, αυτό μας λένε οι αγορές: «Προσέξτε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να σας δανείσουμε άμα πάτε να εξοκείλετε από τις μεταρρυθμίσεις». Γι’ αυτό και είδατε ότι είναι πολύ συγκεκριμένες και πάρα πολύ περιορισμένες οι εξαγγελίες Σαμαρά για τις φοροελαφρύνσεις, οι οποίες ήταν πολύ μετρημένες. Δεν έχει πει η κυβέρνηση κάτι διαφορετικό. Με σταγονόμετρο δίνει πίσω, αυτά τα οποία με πολύ κόπο, ο ίδιος ο ελληνικός λαός έχει συγκεντρώσει.

Δημοσιογράφος:
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει πολιτική αστάθεια;
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: 
Καταρχάς, οι εκλογές με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα δεν δημιουργούν κανένα σταθερό αποτέλεσμα, που να εγγυάται το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε μια λογική και ουσιαστική ανατροπή όλων των συμφωνημένων της χώρας. Να σταματήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, να σταματήσει το πρόγραμμα για τον περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο τομέα, να σταματήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σας επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα άρθρο, ούτε ένα νομοσχέδιο, όλα αυτά τα χρόνια, καμία από τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τα τελευταία 5 χρόνια.  Λοιπόν να επιστρέψουμε στο 09; Η αγορά αυτό το θεωρεί πολιτική αστάθεια, διότι μας επιστρέφει σε μια εποχή, όπου δεν συμπεριφερόμασταν με την ανάλογη σοβαρότητα, ωριμότητα και υπευθυνότητα στα οικονομικά μας, τη στιγμή που τότε οι αγορές μας δάνειζαν χαμηλότοκα και χρηματοδοτούσαμε ελλείμματα. 

Δημοσιογράφος:
Πιστεύετε ότι δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο να βρεθούμε έξω από τις αγορές και το ευρώ;
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: 
Σήμερα, το πρόγραμμα μας δανείζει λίγο παραπάνω από 2% επιτόκιο και το επιτόκιο των ομολόγων και τα spreads των ομολόγων μας έχουν ξεπεράσει το 8% στις αγορές. Είναι πολύ δειλά τα βήματα που κάναμε για την έξοδο στις αγορές με πολύ μεγάλη προσοχή για να δανειστούμε λίγα χρήματα, για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δανειστούμε πέρσι το Μάιο.  Όμως, όταν έρχεται και δημιουργείται ένα κλίμα τέτοιας πολιτικής αποσταθεροποίησης και σε τέτοιο βαθμό και μάλιστα με ένα τρόπο που είναι πρωτοφανής, μη νομίζετε ότι όλα αυτά δεν τελούν υπό παρακολούθηση, ότι δεν τα αντιλαμβάνονται όσοι κοιτάζουν την Ελλάδα, όσοι επενδύουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος:
Ωστόσο και οι αγορές και οι δανειστές θέλουν ένα πιο στέρεο πολιτικό περιβάλλον το οποίο το οποίο δεν πρόκειται να προκύψει αν δεν γίνουν εκλογές; Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση δεν έκλεισε το κεφάλαιο εκλογές;
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: 
Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και απέδειξε ότι έχει την επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να συνεχίσει να νομοθετεί, δεν απέδειξε ότι έχει την απαιτούμενη των 2/3 και τον 180 βουλευτών για εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι όλη η ιστορία το τελευταίο διάστημα και ενόψει αυτής της εκλογής συζητάμε. Δεν συζητάμε για το αν η κυβέρνηση αύριο το πρωί έχει τη δυνατότητα να περάσει μια νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή. Έχει αυτή τη δυνατότητα και το απέδειξε προχτές με τη ψήφο των 155 βουλευτών και μάλιστα θα σας έλεγα ότι έχει και μια ασφάλεια, δεν είναι στην κατάσταση που ήταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το Σεπτέμβριο του 2009, που είχε μετά βίας ένα βουλευτή πλειοψηφία, ο οποίος μάλιστα απειλούσε ότι δεν θα ψηφίσει. Άλλες εποχές τότε. Τότε που πάλι πηγαίναμε για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πάλι χρησιμοποιείτο εκβιαστικά η εκλογή και η δαμόκλειος σπάθη της διάλυσης της Βουλής ,πάλι χρησιμοποιείτο το δημοσκοπικό προβάδισμα ως επιχείρημα ανατροπής και είδαμε που οδηγηθήκαμε. Ας μάθουμε κάποια στιγμή και από τα λάθη μας. Δεν μπορεί να λέει ο Πρωθυπουργός ότι «θα καλέσω τον κ. Τσίπρα να συνεννοηθούμε και να μας πει τις απόψεις του για τη ρύθμιση του χρέους, που αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικότερο και το πιο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να διευθετήσουμε, αποτέλεσμα των 2 ετών προσπαθειών συμμαζέματος και επαναφοράς της χώρας στο πρόγραμμα» και ενώ συζητάμε με τους εταίρους μας, πως θα διευθετήσουμε τη χρηματοδότησή τους στο διηνεκές. Δηλαδή, πως θα μειώσουμε το κόστος και θα το επαναφέρουμε σε τάξη, να απαντάει ο Σύριζα στην πρόσκληση Σαμαρά με το «θα πάμε να του πούμε να παραιτηθεί». Αυτά είναι παιδικά και παιδαριώδη