Αν θεωρεί ότι η σημερινή, πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μια σημασία στο αποτέλεσμά της

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να μην εκδηλωθούν κάποιοι βουλευτές στη σημερινή ψηφοφορία, γιατί ούτως ή αλλιώς, στις πρώτες ψηφοφορίες, είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Σίγουρα όμως είναι ένα πρόκριμα και θα δείξει μία τάση , αν δηλαδή θα μπορέσουν να εκδηλωθούν περισσότεροι πέραν από αυτούς που έχουμε διαγνώσει ή διαβάζουμε τα έγκυρα ρεπορτάζ ότι μπορεί να ψηφίσουν ή κλίνουν προς το «ΝΑΙ», περισσότερο από ότι στο «ΟΧΙ». Θα δείξει μία τάση. Αν δηλαδή, σήμερα αισθάνονται αρκετά ισχυροί ώστε να βγουν απέναντι στην κοινή γνώμη και απέναντι σε άλλες προηγούμενες δεσμεύσεις τους και να πουν ότι εμείς προτιμάμε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ότι αυτή την στιγμή έχουμε μπει σε μία ζώνη υψηλού κινδύνου ως χώρα.

 

Σχετικά με την εκτίμησή του αν θεωρεί πιθανό το να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ότι θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Εγώ θεωρώ, κύριε Χατζηνικολάου, ότι είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές οι οποίες ζούμε. Και θεωρώ ότι είναι ευμετάβλητο το σκηνικό. Δεν πάμε με δεδομένο την μη εκλογή του Προέδρου από σήμερα. Θεωρώ ότι και η σημερινή ψηφοφορία και ότι επακολουθήσει αύριο και τις επόμενες ημέρες, θα κρίνουν το σκηνικό της 29η Δεκεμβρίου.

 

Για το αν μπορεί να υπάρξει συναίνεση μεταξύ Κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κατόπιν συμφωνίας για την ημερομηνία εθνικών εκλογών

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Νομίζω ότι αυτό δεν αφορά τόσο πολύ την Κυβέρνηση, αφορά πολύ περισσότερο την αντιπολίτευση ως πρόταση. Η αντιπολίτευση βλέπει σήμερα το ελαφρύ δημοσκοπικό της προβάδισμα σταθερό και βλέπει ότι έχει μία ευκαιρία. Αυτή είναι η στρατηγική η οποία έχει χαράξει ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μία ευκαιρία, όσο η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των μνημονίων και δεν έχει μπει στην 28η Φεβρουαρίου που θα έρθει η οριστική συμφωνία, όταν και θα βγαίνουμε πλέον από την εποχή των μνημονίων . Ο κύριος Τσίπρας θέλει αυτό το βόλι που έχει στη θαλάμη του όπλου του να το χρησιμοποιήσει και ξέρει ότι αυτή είναι η ευκαιρία. Οποιαδήποτε αναβολή σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε ένα άλλο σκηνικό. Θα γίνουν σε ένα σκηνικό στο οποίο η χώρα θα έχει μπει σε μία ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία , θα έχει εκπληρώσει πολλές από τις υποχρεώσεις της και βεβαίως θα βρίσκεται σε μια περίοδο την οποία θα δούμε τα αποτελέσματα μίας αναπτυξιακής και φιλοεπενδυτικής πολιτικής που έχει χαραχθεί τα τελευταία χρόνια.

 

Για το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για το οποίο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κύριος Σταθάκης και αν το βλέπει με θετικό τρόπο ένα τέτοιο σενάριο.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Σας λέω ότι θεωρώ ότι υπάρχει κλειστή πόρτα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και χαίρομαι που επισημαίνετε ότι ο κύριος Σταθάκης «έφαγε λίγο ξύλο» από τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν τη διαμορφώνει ο κύριος Σταθάκης μόνος του, όπως έχει φανεί μέχρι τώρα. Είναι, βεβαίως, ένα από τα πιο προβεβλημένα του στελέχη αλλά δεν είναι αυτός που διαμορφώνει την κεντρική γραμμή. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να δούμε , καταρχάς, ποιο θα είναι το σημερινό αποτέλεσμα. Να δούμε αύριο ποιες θα είναι οι αντιδράσεις οι οποίες θα διαμορφωθούν στο διεθνή οικονομικό περίγυρο. Γιατί δεν είμαστε εμείς τρελοί που λέμε ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνομωσία από τις αγορές, από τους διαχειριστές κεφαλαίων , από τους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης , από τις φίλες Κυβερνήσεις οι οποίες αισθάνονται ανασφάλεια για την οποιαδήποτε προοπτική της Ελλάδας να μπει σε μια διαδικασία απόκλισης απ’ όσα έχει συμφωνήσει μέχρι σήμερα.

 

Σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κυβέρνηση «τρομοκρατεί» τους πολίτες ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα επέλθουν πιστωτικά γεγονότα ή ότι θα είμαστε σε τροχιά εξόδου από την Ευρωζώνη

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Ξέρετε ποια είναι η διαφορά του 2012 με το 2014 προς 2015; Το 2012 , η Νέα Δημοκρατία παρότι διαφωνούσε με την αρχική συμφωνία στο μνημόνιο , ποτέ δεν είπε ότι εμείς δεν δεχόμαστε αυτά που έχει υπογράψει η χώρα και ποτέ δεν αμφισβήτησε ότι θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν να αλλάξει τους όρους , όσο μπορεί, μέσα στα πλαίσια μιας συμφωνίας. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι δεν έχουμε αντίστοιχες δηλώσεις από την άλλη πλευρά. Έχουμε τις δηλώσεις ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια μέχρι το ότι θα κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση ή ακόμα ότι θα κάνουμε μια πιο καλή προσαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί. Λοιπόν, αυτό δημιουργεί την ανασφάλεια. Αυτό δημιουργεί το κλίμα. Δεν είναι κλίμα τρομοκρατίας, είναι ανασφάλεια. Φάνηκε στο δείκτη του χρηματιστηρίου, φάνηκε πως εμπιστεύονται οι αγορές πλέον τη χώρα μας . Έκλεισε η πόρτα των αγορών για άλλη μια φορά δυστυχώς.

 

Αν έχει ευθύνες η Κυβέρνηση για την ανασφάλεια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστήριο και τις αγορές

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Δεν ήταν αυτό που πυροδότησε την έκρηξη των spreads. Την έκρηξη των spreads την πυροδότησε το γεγονός ότι η χώρα φαίνεται ότι βρίσκεται μετέωρη, με ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σε διαδικασία εκπνοής , χωρίς να υπάρχει σαφής ορίζοντας για την επόμενη ημέρα και σαφής πολιτική προοπτική για την συμφωνία του ορίζοντα της επόμενης ημέρας. Ξέρετε, η επόμενη ημέρα είναι αυτή που φοβίζει. Εγώ μίλησα με πολλούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη , πριν μερικές εβδομάδες, και όλοι έλεγαν «εμείς σταματάμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα μέχρι το Μάρτιο, για να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις». Γιατί αν οι πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτήσουν τη σταθερότητα σε αυτό το φιλοεπενδυτικό πνεύμα το οποίο έχει υπηρετήσει αυτή η Κυβέρνηση με πολύ μεγάλη συνέπεια , τότε οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά. Αν οι πολιτικές εξελίξεις, όμως, δημιουργήσουν ένα κλίμα που λένε δεν θέλουμε επενδύσεις, τότε δε θα είμαστε υπέρ των μεγάλων διεθνών επενδύσεων. Δείτε τι έκανε η κυρία Δούρου σε σχέση με το Ελληνικό . Θα ακούσουμε, επίσης, μεθαύριο το ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ποια είναι η θέση του για την επένδυση τηςCOSCO στο λιμάνι του Πειραιά και ούτω καθ’ εξής. Τότε βεβαίως οι αγορές θα κλείσουν και αυτές την πόρτα.

 

Για τις κατηγορίες ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θέμα του φιλικού διακανονισμού μεταξύ OΛΠ - COSCO μέσω νυχτερινής τροπολογίας.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Ο φιλικός διακανονισμός είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 , την πρώτη ημέρα που ανέλαβα Υπουργός Ναυτιλίας. Πέρασε απ’ όλα τα κύματα, πέρασε την αμφισβήτηση της Τρόικας και πέρασε τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η οποία πέρυσι το καλοκαίρι ήλθε και έδωσε το «ΟΚ» , μετά από πολύ μεγάλη μάχη. Γιατί εμείς δε θέλουμε να κάνουμε μια αποκρατικοποίηση και μετά να έλθει ένα πρόστιμο από την Ευρώπη, όπως έγινε με τα ναυπηγεία, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις και, ουσιαστικά, να οδηγήσει στο βρόντο τις αποκρατικοποιήσεις αυτές. Η συγκεκριμένη πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πέρασε από την Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ και, βεβαίως, το τελευταίο της στάδιο είναι η κύρωσή της από τη Βουλή. Είναι δημοσιοποιημένα όλα αυτά τα κείμενα εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι σχολιασμένα, έχουν ενημερωθεί οι Επιτροπές της Βουλής και, άρα, δεν είναι καθόλου νυχτερινή η τροπολογία. Είναι βασικά η αδυναμία , αυτές τις ημέρες, να κατατεθεί ένα έξτρα νομοσχέδιο που θα ήταν και η δικιά μου φιλοδοξία. Ένα αυτοτελές νομοσχέδιο, στο οποίο να περιλαμβάνεται η συμφωνία.