Σχετικά με το αν θα αποτελέσει βαρόμετρο για την τελική κρίση των Βουλευτών η αυριανή πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου:

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δε νομίζω ότι η αυριανή ψηφοφορία θα είναι το βαρόμετρο. Δεν πιστεύω ότι αύριο θα φανούν πραγματικά οι προθέσεις. Νομίζω ότι ακόμα συζητάμε για ένα ρευστό, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, σκηνικό. Βλέπουμε και ακούμε διάφορα πράγματα από τον περίγυρο, για το πόσο ευμετάβλητες μπορεί να είναι οι απόψεις και οι προθέσεις κάποιων από τους συνάδελφους βουλευτές. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει προς τη 2η ψηφοφορία. Βέβαια, κορυφαία θα είναι η 3η η οποία είναι και η βασική ψηφοφορία.

Σχετικά με το πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς στην αναζήτηση επιπλέον 25 ψήφων «ΝΑΙ», για την πλειοψηφία των 180;

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία του προέδρου δεν μπορεί κανείς να δηλώνει αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. Νομίζω ότι είναι η ώρα ευθύνης των Βουλευτών. Νομίζω ότι η κοινωνία θα μεταφέρει πολύ έντονα το μήνυμα στους Βουλευτές για το τι ζητάει. Ήδη, βλέπουμε μια τρομερή αλλαγή στα δημοσκοπικά δεδομένα και υπάρχει καταιγισμός πληροφορίας καθημερινά. Είναι τρομερή αλλαγή μέσα σε μια εβδομάδα η μείωση να της ψαλίδας να γίνεται 3%! Δεν έχουμε συνηθίσει μέσα σε μια εβδομάδα να ανατρέπονται σε τέτοιο βαθμό οι δημοσκοπήσεις. Είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Σχετικά με το αν αυτή η δημοσκοπική μείωση της διαφοράς στο 3% προϊδεάζει ίσως και για ανατροπή αυτού του αποτελέσματος, που σήμερα δεν διαφαίνεται.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Σας λέω ότι είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα κριθεί από το ρυθμό τον οποίο θα επιβάλλει η κοινωνία. Αυτό νομίζω, ότι είναι το βασικό που πρέπει να συγκρατήσουμε αυτή τη στιγμή. Ότι η κοινωνία θα επιβάλλει ένα ρυθμό στο αποτέλεσμα. Νομίζω, ότι θα το δούμε τις επόμενες μέρες το ρυθμό αυτό να επιβάλλεται.

Σχετικά με το αν εκτιμά ότι στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπάρχει ακόμα και έξοδος της χώρας μας από το ευρώ.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Νομίζω ότι τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε τέτοια πράγματα. Άκουσα κάποιες δηλώσεις του κ. Λαπαβίτσα όπου έλεγε ότι πρέπει να ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το Plan B που θα είναι το “πλάνο της δραχμής”. Ακούγονται τέτοιες φωνές το τελευταίο διάστημα και αυτές πρέπει να μας προβληματίσουν.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Μοσχοβισί ότι σενάριο για έξοδο της Ελλάδας δεν ισχύει.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με μια θεσμική μορφή. Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. έχει απέναντί της μια χώρα η οποία έχει μια συμφωνία μαζί της -που μέχρι σήμερα τηρεί- και που μέσα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας έχει πάρει μια δίμηνη παράταση του προγράμματός της. Άρα, θεσμικά η χώρα βρίσκεται σε μια κατοχύρωση της θέσης της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει ο κ. Μοσχοβισί μπροστά του μια χώρα η οποία αρνείται το πρόγραμμα και τη συμφωνία που έχει υπογράψει, ζητώντας κάτι άλλο.

Οι Ευρωπαίοι σαφώς έχουν στο μυαλό τους και το μέλλον. Και οφείλουν να το έχουν. Και αυτοί πολιτικοί είναι και προστατεύουν τα συμφέροντα των δικών τους πολιτών. Μην το ξεχνάμε αυτό το πράγμα. Όμως, θέλω να σας πω ότι μέχρι να έρθει και να διατυπωθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα από μια Ελληνική Κυβέρνηση, δε νομίζω ότι θα περιμένουμε από την Ευρώπη να μας πει άλλα πράγματα από αυτά που ακούσαμε από τον κ. Μοσχοβισί χθες. Θεωρώ ότι θα ήταν πάρα πολύ πρόωρο να δούμε κάτι τέτοιο.

 

Αναφορικά με το «πάγωμα» της επένδυσης στο Ελληνικό που έγινε χθες από την Περιφέρεια.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Θεωρώ ότι το μείζον και το ζητούμενο της χώρας αυτή τη στιγμή είναι οι επενδύσεις. Το κλειδί στη λύση του ελληνικού προβλήματος, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει και ποια θα είναι η ρύθμιση για το χρέος, αν θα είναι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δηλαδή, είναι οι επενδύσεις. Το βασικό πρόβλημα από το οποίο έχει «στεγνώσει» η ελληνική οικονομία είναι η έλλειψη των επενδύσεων. Πιστεύω ότι η ανατροπή αυτής της πορείας που λέμε και ο κίνδυνος στον οποίο θέτουμε τη χώρα είναι ότι μπορεί να ανατραπεί αυτό το φιλοεπενδυτικό κλίμα που με πολύ, πολύ κόπο φτιάχτηκε τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά με το αν και πόσο ευχαριστημένος είναι από το ήδη υπάρχον επενδυτικό κλίμα στη χώρα:

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Το Καλοκαίρι του 2012 που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν υπήρχε κανένα πλάνο από κανένα επενδυτή. Τριάντα μήνες μετά έχουν όχι μόνο ωριμάσει αλλά και προχωράνε σοβαρότατες επενδύσεις. Το Ελληνικό είναι μια από αυτές.

 

Αναφορικά με τις προοπτικές αξιοποίησης του Ελληνικού.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Εμάς μας ενδιαφέρει –και το λέω και ως ένας άνθρωπος που ζει στην περιοχή– το Ελληνικό να γίνει πραγματικά ένας Μητροπολιτικός χώρος που, αντικρίζοντας τον, θα μπορείς να πεις ότι αλλάζει όψη η Αττική. Νομίζω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο στο μυαλό όλων. Ακόμα και για αυτό το «φιλέτο» γης, όπως το Ελληνικό -ξέρετε ότι το αεροδρόμιο έφυγε από εκεί το 2001 - θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί ένα πλάνο αξιοποίησής του από τότε. Έχουν περάσει ήδη 15 χρόνια και το «φιλέτο» εδώ και δεκαπέντε χρόνια ρημάζει. Αυτό γίνεται μόνο σε χώρες που δε σέβονται την περιουσία τους. Ξέρετε, κ. Παπαδάκου, αν δεν σέβεσαι την περιουσία το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτα. Αυτό, νομίζω ότι είναι το χειρότερο. Εμείς, πήραμε μια απόφαση: Κάναμε ένα διεθνή διαγωνισμό. Έγινε ο διεθνής διαγωνισμός, δόθηκε επάρκεια χρόνου σε όλους τους επενδυτές, αλλάξαμε 15 φορές ανάλογα με τα σχήματά τους τη διάρθρωση και, εν τέλει, καταλήξαμε κάπου.

Θέλουμε να δούμε το Ελληνικό διαφορετικό ή δεν θέλουμε; Εγώ είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει το Ελληνικό να αποκτήσει ζωή. Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι στο Ελληνικό πρέπει να γίνει επένδυση. Δε με νοιάζει πόσο θα κοστίζει αυτό που θα πάρουμε στο ταμείο άμεσα. Με νοιάζει περισσότερο πόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό που θα έρθει να επενδυθεί, πόσες δουλειές θα ανοίξουν, πόσα σπίτια θα φτιαχτούν, πόσοι χώροι θα παραδοθούν προς χρήση στους όμορους δήμους. Τα ίδια έχω ακούσει και για την επένδυση της COSCO στον ΟΛΠ.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ και το πώς προχωράει.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Με μεγάλη και επίπονη προσωπική προσπάθεια, καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία με τους Κινέζους. Η επένδυση αυτή, αφού πέρασε από 200 κύματα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή έτοιμη για υλοποίηση. Απομένει μόνο η σχετική τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί σε ένα από τα νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν αυτές τις μέρες στη Βουλή, όπου και το Σώμα θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία για το φιλικό διακανονισμό, που αποτελεί το διπλασιασμό της επένδυσης της Coscoστον Πειραιά. Μόλις αυτή εγκριθεί από τη Βουλή και πάρει ΦΕΚ, την επόμενη ημέρα ξεκινούν τα έργα. Ελπίζω μέχρι τέλος του χρόνου -και ανεξάρτητα των πολιτικών εξελίξεων- να δούμε πραγματικά να πέσει η πρώτη τσάπα στο λιμάνι.