Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου με σκοπό την παρουσίαση του έργου του Λιμενικού Σώματος για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης καπνικών ειδών σε περιοχές αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνέργειας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της εταιρείας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ», θυγατρικής της ''PHILIP MORRIS INTERNATIONAL'', στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται δωρεά εξοπλισμού για την ενίσχυση της δράσης του Λιμενικού Σώματος.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ''ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ'', Νικήτας Θεοφιλόπουλος, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Ερευνών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), Χρήστος Κυριαζόπουλος, καθώς επίσης και ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ., Βασίλειος Σιέττος, ο Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων και Ασφάλειας Υποναύαρχος Λ.Σ., Νικόλαος Πατρινός, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ., Αθανάσιος Ντούνης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου, Πλοίαρχος Λ.Σ Γιώργος Αλεξανδράκης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε έμφαση στο ρόλο και τη συμβολή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών ειδών. Επίσης, τονίστηκαν οι ολοένα και σημαντικότερες επιτυχίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην πάταξη της λαθραίας διακίνησης τσιγάρων, ενώ επισημάνθηκε η άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), καθώς και με τα υπόλοιπα Σώματα Ασφάλειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σύνολο των περιστατικών διακίνησης παράνομων καπνικών προϊόντων δια θαλάσσης, τις συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, τα κατασχεθέντα μέσα και τους διαφυγόντες δασμούς. «Τα δύο τελευταία χρόνια μετά και τις πρόσφατες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος κατασχέσαμε συνολικά 283.938.580 τσιγάρα και αποτρέψαμε να διαφύγουν έσοδα51.932.229 ευρώ» τόνισε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Νίκος Λαγκαδιανός. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στάθηκαν, επίσης στη δυσκολία και την πολυεπίπεδη προσπάθεια που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις με επιτυχία. «Για να οδηγηθούμε σε μία επιτυχή επιχείρηση χρειάζεται προσπάθεια μηνών ή ακόμη και πολλές φορές χρόνων και πάντοτε σε ένα πλαίσιο άριστης συνεργασίας με άλλες αρχές της χώρας», είπαν χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και της εταιρείας ''ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ'', στο πλαίσιο του οποίου, προβλέπεται η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, για την αναβάθμιση του έργου του στην αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης καπνικών ειδών. Το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, την παροχή στο μέτρο του δυνατού, στοιχείων με σκοπό τον εντοπισμό των εμπλεκομένων στο παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, την διοργάνωση τεχνικών εκπαιδεύσεων με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας όσον αφορά την αναγνώριση παραποιημένων τσιγάρων, ενώ επίσης αναφέρεται ρητά η ενίσχυση με προηγμένης τεχνολογίας θερμικές κάμερες για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ευρύτερα η παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης από την πλευρά της «Παπαστράτος» προς το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά την παρουσίαση, δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος για την αδιάκοπη προσπάθεια, αλλά και την αφοσίωση τους στον στόχο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα στελέχη του Λιμενικού οδηγήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη κατάσχεση τσιγάρων στην ιστορία των επιχειρήσεων τους, καθώς εντόπισαν και κατέσχεσαν πλοίο που μετέφερε 63.000.000 τσιγάρα. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων τείνει να γίνει μάστιγα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις πρώτα στην υγεία των πολιτών, αλλά και έπειτα στην απώλεια εσόδων για την Εθνική Οικονομία. Όπως φάνηκε και από την παρουσίαση το Λιμενικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια μόνο απέτρεψε να διαφύγουν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ από την Εθνική Οικονομία, έσοδα κρίσιμα σε μία περίοδο που αναζητούμε και το 1 ευρώ. Διότι αυτά τα χρήματα το κράτος θα τα αναζητούσε από τον πολίτη με πρόσθετους φόρους.

Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία ''ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ'' και την Philip Morris για τη σημερινή δωρεά τους. Σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο για τα δημοσιονομικά της χώρας κάθε βοήθεια πρέπει να εκτιμάται και να προβάλλεται, καθώς συμβάλλει στον στόχο να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά και για να βελτιώσουμε συνολικά τις υπηρεσίες του προς όφελος του ελληνικού λαού. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με την εταιρεία επιστεγάζει την αγαστή συνεργασία και τις συνέργειες που απαιτούνται στη σημερινή εποχή μεταξύ του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από τις σύγχρονες μορφές της εγκληματικότητας.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να αξιοποιούμε κάθε πόρο που μας παρέχεται είτε εθνικό, είτε ευρωπαϊκό, είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση και την θωράκιση του Λιμενικού Σώματος. Ήδη, και σε αυτό το πλαίσιο καταλήγω, προμηθευτήκαμε μετά από χρόνιους άγονους διαγωνισμούς, οχήματα x - ray τύπου scanner και τα έχουμε τοποθετήσει σε κεντρικά λιμάνια της χώρας, που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου και εξόδου για την εμπορική κίνηση. H προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα για τη θωράκιση του Λιμενικού Σώματος, για τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων και όλου του θαλάσσιου πεδίου, αλλά και για την ενίσχυση κάθε μορφής πάταξης της εγκληματικότητας αποτυπώνεται σε πολύ συγκεκριμένα νούμερα. Και αυτό αποτελεί μια επιτυχία, η οποία δεν θα μπορούσε να είχε γίνει, αν δεν υπήρχε η αυτοθυσία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, η άοκνη καθοδήγηση της ηγεσίας του και βέβαια οι προσπάθειες και οι επιχειρήσεις όλων των στελεχών του σε όλη την επικράτεια. Τους οποίους και ευχαριστώ.».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ''ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ'', Νικήτας Θεοφιλόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι:

''Από το 2012 που η εταιρεία Παπαστράτος με την πολύτιμη βοήθεια της μητρικής μας εταιρείας Philip Morris International, ξεκίνησε δράσεις για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το Λιμενικό Σώμα κάνει εξαιρετική δουλειά στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού και θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη του.

Με τη σημερινή μας δωρεά, συνεχίζουμε αλλά και περαιτέρω ενισχύουμε την συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα για ένα πρόβλημα που είναι μάστιγα για τα κρατικά έσοδα αλλά και για τον κλάδο μας που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας αντιπροσωπεύοντας το 7% των κρατικών εσόδων και απασχολεί πάνω από 60.000 οικογένειες.

Μέσω του Μνημονίου δωρεάς που υπογράφουμε σήμερα, θα υποστηρίξουμε περαιτέρω το Λιμενικό Σώμα με υλικοτεχνική υποδομή απαραίτητη για την ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ενεργειών του. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση με κάθε τρόπο και μέσο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Ερευνών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.)Χρήστος Κυριαζόπουλος, συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα για τις επιτυχίες του στην πάταξη του λαθρεμπορίου και γενικά του εγκλήματος στο χώρο ευθύνης του υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, τόνισε:

“Όλες οι κρατικές υπηρεσίες συμπράττουμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η πάταξη του λαθρεμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχηματισθεί η Διυπουργική Επιτροπή, η οποία ετοιμάζει σχέδιο δράσης για να κάνει αποτελεσματικότερη την πάταξη του λαθρεμπορίου, εξετάζοντας θέματα όπως η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για να μην υπάρχει ατιμωρησία με τη μη έκτιση ποινών ή με άλλα νομικά παράθυρα που εκμεταλλεύονται οι τελούντες αυτά τα εγκλήματα. Επίσης, βελτιώνεται ο συντονισμός των υπηρεσιών, εκπαιδεύεται το προσωπικό, εξοπλιζόμαστε συνεχώς και γενικά κάνουμε ότι μπορούμε για τη βελτίωση της δράσης των στελεχών. Τα θέματα της ασφάλειας δεν είναι μόνο θέματα των διωκτικών αρχών, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Οι ιδιώτες πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια για τον κοινό σκοπό της προστασίας των πολιτών. Τα μεγέθη είναι μεγάλα από το λαθρεμπόριο και δεν ξέρουμε τι χρηματοδοτούν. Όλοι μαζί με κοινή δράση οφείλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας”.