-Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Με τη χθεσινή του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όποιον αμφισβητούσε την ειλικρίνεια των προθέσεων του ότι σαφέστατα η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές. Διότι είναι πάρα πολύ σοβαρή η κατάσταση και δεν είμαστε εδώ για την καρέκλα. Είμαστε εδώ γιατί υπηρετούμε μία Εθνική προσπάθεια.

Καταρχάς μου προκάλεσε φοβερή έκπληξη η χωρίς συζήτηση στα εσωτερικά των κομμάτων απόρριψη της τοποθέτησης. Και δεν λέω για το ΣΥΡΙΖΑ, ο όποιος δείχνει διαρκώς την αγωνία του ότι θέλει να γίνουν εκλογές εδώ και τώρα, γιατί φαίνεται ότι αυτό το δημοσκοπικό πλεονέκτημα που έχει δεν μπορεί να το αποκτήσει αν οι εκλογές γίνουν, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί πλέον το θέμα της λήξης του μνημονίου και της διευθέτησης του χρέους. Διότι ουσιαστικά χωρίς μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κάποια διαφορετική πρόταση, «ακυρώνουμε το μνημόνιο, ακυρώνουμε τους μνημονιακούς νόμους και επανερχόμαστε στο 2009». Αυτή είναι η πολιτική πρόταση που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα.

Από τη στιγμή που θα διευθετηθεί το χρέος και θα λήξει η ιστορία του μνημονίου όσα κόμματα έχουν χαρακτηριστεί ως αντιμνημονιακά παύουν να έχουν ακριβώς αυτό το αντιμνημονιακό πλεονέκτημα. Θα πρέπει λοιπόν να καταθέσουν μία άλλη πρόταση σε σχέση με το πως θα πάει η χώρα. Υπάρχουν δύο βασικές προτάσεις: Ή ότι θα φέρουμε ανάπτυξη στη χώρα μας από ιδιωτικές επενδύσεις ή θα φέρουμε ανάπτυξη με τα ίδια κρατικά μοντέλα της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης της δεκαετίας του ‘80, ένα μοντέλο το οποίο κατέρρευσε με πάταγο με κρότο και με πολύ πόνο. Αλλά μου κάνει εντύπωση η στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία με μία ανακοίνωση τύπου απορρίπτει αυτή την πρόταση, όταν η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας είχαν ζητήσει πολιτικές πρωτοβουλίες απ' την κυβέρνηση. Δεν μπορώ να παίξω το παιχνίδι των προβλέψεων με τους ΑΝΕΛ, γιατί όπως καταλαβαίνετε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι βρίσκεται στο ναδίρ η αξιοπιστία του ίδιου του κόμματος. Εγώ περιμένω μία συνολική απόφαση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

 

-Αναφορικά με την υποψηφιότητα Κουβέλη κατά την τρίτη ψηφοφορία

Έχουμε υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κύριο Δήμα και δεν έχει εκφραστεί κανένας ενάντια στην υποψηφιότητά του κύριου Δήμα. Δεν έχει πει κάποιος ότι δεν ψηφίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή δεν με ικανοποιεί το πρόσωπο. Δεν υπάρχει ούτε μία τέτοια δήλωση, άρα θεωρώ ότι δεν είναι θέμα προσώπου.

 

-Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό την επομένη της προεδρικής εκλογής για ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα

Αυτό εμπίπτει μέσα σ' αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές και από το ΠΑΣΟΚ για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία δεν πρέπει να αποτελείται μόνο από τα δύο κόμματα που απαρτίζεται η κυβέρνηση. Ωστόσο όταν πάμε σε μία διαδικασία εθνικής συνεννόησης και αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι κάποιοι θα θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι της συνεννόησης και της συνευθύνης. Δεν είναι μόνο το θέμα της μνημονιακής ή της αντιμνημονιακής πολιτικής, αλλά το θέμα της διευθέτησης του χρέους είναι ένα θέμα εθνικό το οποίο ξεπερνάει τον ορίζοντα της κυβέρνησης. Εμείς θα θέλαμε και την συμμετοχή άλλων όχι όμως με το γνωστό τρόπο που γίνεται συνήθως. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συνεννόηση σε κανένα επίπεδο. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι δεν δέχτηκε να τοποθετήσει μέλη στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία συγκροτήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε κάτι το οποίο αποτελεί κορωνίδα και για το ΣΥΡΙΖΑ και για τις θεσμικές του εξαγγελίες. Δηλαδή από τη μία εξαγγέλλει κι αυτός ότι θέλει Συνταγματική Αναθεώρηση και από την άλλη αρνείται τη συμμετοχή στην επιτροπή. Εξωφρενικά πράγματα, πρωτοφανή. Και αυτό δείχνει μία διάθεση απουσίας για συνεννόησης όλα τα επίπεδα.

Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο τώρα να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει στάση και θα μπορέσει να συμμετάσχει σωστά στις διαδικασίες. Δεν βρισκόμαστε σε κανένα στάδιο τέτοιο, αντίθετα θα έλεγα βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ όλο το Σαββατοκύριακο συστηματικά να υποστηρίζει τις καταγγελίες του κυρίου Χαϊκάλη. Είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική και ξέρετε ότι παρακολουθώ τα πολιτικά πράγματα και λόγω της οικογενειακής ιστορίας ακόμα περισσότερο. Τέτοια «ξεφτίλα» δεν έχω ξαναδεί. Όλα αυτά ευτελίζουν και τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.


- Αναφορικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον ΟΛΠ για το θέμα της κρουαζιέρας

Φέτος ήταν μία εξαιρετικά καλή χρονιά για την κρουαζιέρα. Υπήρξε αύξηση περίπου 13% στις αφίξεις. Να ξέρετε ότι ο αριθμός των επισκεπτών της κρουαζιέρας δεν είναι ίδιος με αυτόν τον συνολικών επισκεπτών. Είναι περίπου δυόμιση εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον των 20 εκατομμυρίων που ήταν ο φετινός απολογισμός επισκεπτών τουριστών. Νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία για μας είναι να επιμηκύνουμε την περίοδο, ήδη σήμερα που μιλάμε έχουμε ένα κρουαζιερόπλοιο τρεισήμισι χιλιάδων επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τους προορισμούς. Για αυτό το λόγο γίνονται και αυτές οι επενδύσεις στα διάφορα λιμάνια της χώρας όπως στο Ναύπλιο, στο Κατάκολο, στο Γύθειο, ενώ έχουμε ανοίξει πύλες εισόδου σε καινούργιους προορισμούς, όπως κάναμε στη Λέρο και στη Μυτιλήνη. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να γίνει πραγματικά η Ελλάδα παράδεισος του θαλασσίου τουρισμού στην Ελλάδα.