Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση των Χριστουγέννων, σήμερα, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, των γενικών γραμματέων του Υπουργείου, καθώς και επίσημων προσκεκλημένων και στελεχών του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου Ναυτιλίας. Μεταξύ των προσκεκλημένων που παρέστησαν, ήταν ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Παναγιώτης Μελάς, ο Πρέσβης της Ηνωμένου Βασιλείου, JohnKittmer, διπλωματικοί ακόλουθοι πρεσβειών ξένων κυβερνήσεων, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού.

Τη λιτή εκδήλωση «άνοιξε» η μπάντα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, ενώ τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η βυζαντινή χορωδία του ιερέα του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ., Δημήτριου Βαρσαμίδη, η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Λιμενικού που ψέλνουν βυζαντινή μουσική. Ξεχωριστό τόνο στην εορταστική εκδήλωση έδωσαν οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια από τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα“Σύλλογος Κρητών ΑΣΗ – ΓΩΝΙΑΣ Αττικής” και “Σύλλογος Πολυχνιατών Λέσβου”, από τις περιοχές της Κρήτης και της Μυτιλήνης αντίστοιχα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού άκουσε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, προσέφερε αναμνηστικά εορταστικά δώρα στους εκπροσώπους των παραδοσιακών συγκροτημάτων, ενώ χαιρέτησε και αντάλλαξε ευχές με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε:

«Χρόνια πολλά σε όλους, εύχομαι υγεία πάνω από όλα, σε σας και τις οικογένειες σας. Καλές γιορτές και ειρηνικός ο καινούργιος χρόνος. Ξέρετε, αυτές τις γιορτές εν όψει των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, οφείλουμε να κάνουμε και ένα μικρό, σύντομο, αλλά εποικοδομητικό απολογισμό. Για το ποιες είναι οι προκλήσεις μπροστά μας και τι πετύχαμε την χρονιά που έφυγε. Και νομίζω ότι η φετινή χρονιά, ήταν μια πάρα πολύ γόνιμη χρονιά. Μια γόνιμη χρονιά, γιατί ουσιαστικά, οριστικοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, μετά την κατάργηση του και την επανασύσταση του. Μία μεταρρύθμιση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία σε εφαρμογή, συνοδευόμενη από μία σειρά διαταγμάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία του.

Παράλληλα, τέθηκαν οι βάσεις για μια νέα αντιμετώπιση στα θέματα του θαλασσίου τουρισμού: είδαμε αποτελέσματα στην πολιτική που ασκήθηκε χάρη στις προσπάθειες που καταβάλουν όλα τα στελέχη του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος. 23% αύξηση στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα, αύξηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία, αύξηση των πλοίων που διαχειρίζονται από την Ελλάδα. Αντίστοιχα ένα καινούργιο περιβάλλον διαμορφώνεται για τη ναυτική εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εξέλιξη των Ελλήνων Αξιωματικών. Είδαμε αύξηση στην κρουαζιέρα, στο yachting και σε όλους τους κλάδους με τους οποίους ασχοληθήκαμε. Μία επαναφορά, τουλάχιστον, για τα λειτουργικά τους κέρδη, στο κλάδο της ακτοπλοΐας. Το Υπουργείο προσπάθησε και αναβάθμισε την συγκοινωνία, ιδιαιτέρως του Βορείου Αιγαίου και κράτησε και ανέπαφο το δίκτυο των ακτοπλοϊκών συνδέσεων σε όλη τη χώρα.

Πέρα από αυτά, νομίζω ότι οι επιτυχίες, σε σχέση με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας του Λιμενικού Σώματος, οφείλουν να αναδειχθούν. Πρωταθλητής φέτος το Λιμενικό Σώμα, στην κατάσχεση ποσοτήτων που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά, στη διαχείριση με επιτυχία και με πολύ μεγάλη ασφάλεια της τεράστιας πίεσης των παρανόμων μεταναστών και προσφύγων, που φέτος σε σχέση με πέρυσι, υπήρχε μία αύξηση κατά 300%. Νομίζω τα αποτελέσματα είναι αξιοθαύμαστα.

Επιπλέον, την επόμενη χρονιά έχουμε μπροστά μας νέες προκλήσεις να ανοίγονται σε σχέση με το πως θα πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη της ναυτιλίας για την Εθνική οικονομία. Ήδη προχθές, μετά την ψήφιση και την κύρωση από τη Βουλή, της συμφωνίας του Φιλικού Διακανονισμού, μεταξύ COSCO και ΟΛΠ, η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, παίρνει σάρκα και οστά. Ελπίζουμε αυτό να φέρει αποτελέσματα στην απασχόληση, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, στην λειτουργία της αγοράς και βέβαια να δούμε και άλλες τέτοιες κινήσεις που θα συνδέουν τις επιτυχίες της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο με την Εθνική οικονομία.

Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τον τρόπο με τον οποίο συνεργαστήκαμε, για την αφοσίωση σας στο καθήκον και για την αφοσίωση σας στον στόχο της προστασίας των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ναυτιλίας. Εύχομαι η επόμενη χρονιά, να είναι μία χρονιά με υγεία στις οικογένειες σας και σε σας προσωπικά μια χρονιά με καλές θάλασσες. Εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να συνεχίσει να μας προστατεύει και βέβαια να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό ένα έργο το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα, χρειάζεται η οικονομία μας, χρειάζεται η κοινωνία μας, η οποία έχει ανάγκη να νιώσει ασφαλής και να νιώσει ότι υπάρχει προοπτική για τα παιδιά της. Να ξέρετε ότι πρέπει να δουλεύουμε για να δώσουμε την προοπτική στη νέα γενιά να αναπτυχθεί, να προσφέρει στον τόπο της, να βρει δουλειές και φυσικά να έρθει να συμπληρώσει τις τάξεις του Λιμενικού Σώματος μέσα από όλες αυτές τις προκηρύξεις που έχουμε κάνει για να πάρουμε νέο προσωπικό.

Εύχομαι η σημερινή γιορτή να μας αναπτερώσει έτσι το ηθικό, το οποίο τις τελευταίες ημέρες και λόγω των καταιγιστικών πληροφοριών και της «σκιάς» που πέφτει πάνω στο πολιτικό σύστημα που δεν ανταποκρίνεται, να μας δώσει μία ελπίδα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια χρονιά, στην οποία θα ξεπεράσουμε πολλά από αυτά που μας χώρισαν μέχρι χθες και θα κοιτάξουμε ενωμένοι το αύριο. Να είστε καλά και Χρόνια Πολλά».