Σχετικά με το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας και την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για εθνική συνεννόηση.

Το 168 νομίζω ότι ήταν τελικά το αποτέλεσμα της ανταπόκρισης των βουλευτών πάνω στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά. Τώρα αυτό που δε συνέβη ήταν η ανταπόκριση του κόμματος της ΔΗΜΑΡ, που νομίζω ότι περιμέναμε να ανταποκριθεί σ' αυτή την πρόσκληση. Με τους ΑΝΕΛ, από την άλλη, μας χωρίζει άβυσσος. Και μας χωρίζει άβυσσος γιατί και η ρητορική τους και η πρακτική τους όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δείξει κανένα σημάδι συνεννόησης. Μου προκαλεί, βέβαια, φοβερή εντύπωση πώς άνθρωποι οι οποίοι δηλώνουν δεξιοί έχουν μια αγωνία να κάνουν το ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα πρώτο κόμμα. Είναι απίστευτο το πράγμα το οποίο βιώνουμε, είναι αδιανόητο το πώς θέλουνε να φέρουνε μαρξιστές στην εξουσία, παρότι προέρχονται από το δικό μας χώρο.

 

Αναφορικά με τη στάση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Νόμιζα ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν ο βασικός αποδέκτης αυτού του μηνύματος. Τελικά όμως φάνηκε ότι δεν θέλουν. Θεωρώ ότι ο κύριος Κουβέλης έχει κάνει έναν εκλογικό σχεδιασμό που είναι να συμπράξει με το ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που μέχρι πρότινος θεωρούσε επικίνδυνο. Θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα το οποίο μέχρι τώρα έχει δείξει σημάδια που κατευθύνονταν προς την εθνική συνεννόηση. Τώρα, όμως, βρίσκεται σε μία λογική μη συνεννόησης. Αυτό, όπως και να το πάρουμε, προκαλεί ερωτήματα για το ποιος είναι ο σχεδιασμός από εδώ και πέρα. Εγώ δε ζητάω να διαλυθεί η ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ άλλωστε διαλύεται από μόνη της με πολύ χαμηλά ποσοστά τα οποία φάνηκαν στις ευρωεκλογές και με διαρκείς ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Δεν διαλύεται επειδή το είπε ο Βαρβιτσιώτης. Αυτό που ζητούσαν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητα από την κομματική γραμμή τους, ήταν ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης. Τη στιγμή, όμως, που αυτό το πλαίσιο ετέθη από τον Πρωθυπουργό μου κάνει εντύπωση που δεν ανταποκρίθηκε το σύνολο του κόμματος. Εγώ το μόνο που κάνω είναι να κρίνω την στάση τους όταν μέχρι προχθές η ΔΗΜΑΡ θεωρούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα και σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα νέας εκλογικής συνεργασίας η οποία θα σας έλεγα δεν είναι μόνο μία εκλογική συνεργασία, είναι και κάτι παραπάνω. Προφανώς υπάρχει και μία διάθεση κατανομής της εξουσίας. Διότι αυτό που είχαμε διαπιστώσει και ακούσει από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όταν Ιδρύθηκε αυτό το κόμμα ήταν ότι δεν μπορούν να είναι με το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

 

Αναφορικά με το ποιες κινήσεις πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση για να βρεθούν άλλοι 12 ψήφοι ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κοιτάξτε, αν δεν αλλάξει στάση η ΔΗΜΑΡ , δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια άλλη πολιτική δύναμη από την οποία να μπορεί να προκύψει εκλογή του Προέδρου. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, θα πάμε τότε σε διάλυση της Βουλής. Τότε θα αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του και πιστεύω ότι αυτή η ευθύνη θα φανεί και στην κάλπη .

 

Σχετικά με το αν μπορεί να αποδεχτεί ως σενάριο την ψήφο της Χρυσής Αυγής ώστε η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κοιτάξτε, δε θα ήθελα να δω αυτό το σενάριο. Δε θα ήθελα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να βασίζεται στις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Δε θα ήθελα να το δω, γι’ αυτό ζητάω την πολιτική συνεννόηση με άλλους χώρους .Είναι κάτι το οποίο θα το συνεκτιμήσουν όλοι αυτοί που σήμερα αρνούνται να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εδώ πέρα υπάρχουν και ορισμένα ρίσκα τα οποία ξεπερνάνε τον εκλογικό σχεδιασμό. Γιατί αποτελεί ρίσκο αύριο το πρωί να έχουμε ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βασικά θα έχει εκλεγεί με τους ψήφους των ναζιστών. Αυτό λοιπόν πρέπει να το συνεκτιμήσουν αυτοί που σήμερα αρνούνται και συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

 

Αν εκτιμά ότι έγιναν όλες οι κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης ώστε να βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου.

Νομίζω ότι σαφέστατα έγιναν όλες οι κινήσεις . Κοιτάξτε, υπάρχουν δύο λογικές: Η μία είναι να σε πάρουν τηλέφωνο και να σου πούνε τι κάνεις και πώς είσαι και αν υπάρχει κάποιο περιθώριο συναλλαγής. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι αστεία και δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η άλλη λέει ότι εδώ ο καθένας έχει την ευθύνη του. Ο καθένας βρίσκεται εκεί με εντολή των εκλογέων του και νομίζω ότι αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Ξέρει από μόνος του τις παραμέτρους πολύ καλά και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό . Δεν υπάρχει κάτι να του επικοινωνήσουμε το οποίο δεν είναι ακουστό. Όλα τα λέμε δημόσια. Θα σας πω, άλλωστε, ότι καταρρίπτονται και όλα αυτά τα σενάρια που έχουνε γραφτεί ότι υπάρχει μία έντονη διαδικασία συναλλαγής και πιέσεων.

 

Αν ο ίδιος πολιτευθεί ξανά στην Β΄ Αθηνών

Ναι, βεβαίως. Μετά από χρόνια παρουσίας στη Β’ Αθηνών, δεν θα άλλαζα περιφέρεια. Άλλωστε με έχουν τιμήσει οι συμπολίτες μου πολλές φορές μέχρι τώρα.