Σχετικά με τα γεγονότα στη Γαλλία αλλά και με τη μετάβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αύριο στο Παρίσι ώστε να συμμετάσχει στη διαδήλωση- διαμαρτυρία των Ευρωπαίων ηγετών.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Είναι ένα θέμα το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχει προαναγγελθεί. Δυστυχώς, είναι μια μάχη που γίνεται στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Είναι μια μάχη απέναντι στις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Στις αξίες της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας της έκφρασης, από φανατικά στοιχεία τα οποία φαίνεται ότι εδώ και πολύ καιρό έχουν κατακτήσει ένα μέρος του πλανήτη.

Μην ξεχνάτε ότι το 2001 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία, από την πλευρά, τότε, των ΗΠΑ και όλων των Ευρωπαίων για να αντιμετωπισθεί η απειλή της Αλ Κάϊντα, υπήρχαν τέτοια φανατικά στοιχεία που ήλεγχαν περιοχές, όπως του Αφγανιστάν, της Υεμένης και του Σουδάν. Σήμερα αυτό το “κίνημα” έχει επεκταθεί από το Σουδάν και το Αφγανιστάν σε πολλές χώρες.

Έχουμε έτσι έναν άξονα, ουσιαστικά, στον οποίο έχει καλλιεργηθεί εδώ και 15 χρόνια ένας ιδιότυπος και πολύ έντονος θρησκευτικός φανατισμός. Και εμείς αντιμετωπίζουμε αυτή την ασύμμετρη απειλή, μέσα από τους ελέγχους που κάνουμε στους ανθρώπους, που περνούν καθημερινά από τα σύνορά μας παρανόμως, προσπαθώντας να εντοπίσουμε αγωνιστές ακραίων κινημάτων.

Αναφορικά με το αν αυτός ο κίνδυνος χτυπάει τις “πόρτες” όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια ισλαμική τρομοκρατία η οποία θα πλήξει όπου μπορεί να πλήξει.

Σχετικά με το αν εκτιμάται ότι αυτό θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στον πολιτικό λόγο που θα εκφράσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Φοβάμαι ότι θα έχει πολιτικές επιπτώσεις. Νομίζω ότι θα ενισχύσει ακραίες φωνές. Ο φόβος ενισχύει τα άκρα, ενισχύει τη μισαλλοδιοξία και το φανατισμό. Και νομίζω ότι θα ήταν λάθος αντίδραση. Νομίζω ότι η πιο σοβαρή υπεύθυνη αντίδραση που μπορούμε να έχουμε απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα είναι να συνεχίσουμε να θωρακίζουμε τη Δημοκρατία. Είναι να συνεχίζουμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας, να συνεχίζουμε να ελέγχουμε όλες τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες κάποιος μη Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να μένει στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να γυρίσουμε όμως στη συνολική καταδίκη άλλων θρησκειών ή συνολικά να πούμε ότι οι λαθρομετανάστες φέρνουν μαζί τους την τρομοκρατία. Tο έχουμε συζητήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το συζητήσαμε και στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας. Είμαι, βέβαιος, ότι αν η συζήτηση που κάναμε πέρυσι το Γενάρη στην Αθήνα για τη σύνδεση της παράνομης μετανάστευσης με την τρομοκρατία είχε γίνει μετά την ανακάλυψη των “αγωνιστών” του ISIS και μετά τα γεγονότα στη Γαλλία θα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα.

Σχετικά με το αν η διαφορά που δίνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο 2.6 % μέσα στις επόμενες 15 ημέρες μπορεί να ανατραπεί. Κι αν ανησυχεί η παράσταση νίκης που φτάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ το 60% και 70%.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Νομίζω, ότι η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε ουσιαστικά μόλις προχθές μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Άρα, τώρα είναι η στιγμή που αρχίζει ο κόσμος να τοποθετείται μπροστά στα διλλήμματα. Σαστισμένος και, ενδεχομένως, και φοβισμένος κοιτούσε μέχρι τώρα τις εξελίξεις. Σήμερα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποφασίσει. Σήμερα, εμείς θα προτάξουμε το διακύβευμα των εκλογών, δηλαδή, ποιά πρέπει να είναι η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου. Γιατί αν είναι να συζητήσουμε μέχρι τις 25 Ιανουαρίου μόνο για το χθές, τότε νομίζω ότι θα χάσουμε πάρα πολλά. Και όλη αυτή η καλλιέργεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ του θυμικού του ψηφοφόρου, εστιασμένη στο θυμό, την οργή, την απογοήτευση και την κούραση που έχει μετά από την 5χρονη κρίση, νομίζω ότι θα εξαντλήσει τη δυναμική της. Από εδώ και πέρα έχουμε να συζητήσουμε για το ποιός μπορεί να διαχειριστεί την Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου, για το ποιός μπορεί να προτάξει ένα αναπτυξιακό όραμα, ποιός μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα που θα γεμίσουν θέσεις εργασίας, θα μεγαλώσουν την οικονομική πίτα και θα μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτή τη νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Και που, βέβαια, θα μειώσει με αυτό τον τρόπο και τους φόρους, θα μειώσει την επιβάρυνση στον πολίτη και θα δώσει δουλειά στους νέους ανθρώπους.

Σχετικά με το αν σε αυτές τις 15 ημέρες δεν αποκλείεται να αντιστραφεί η εικόνα και ενδεχομένως να περάσει και στις δημοσκοπήσεις μπροστά η Ν.Δ.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη: Μπορεί να θεωρούν ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα κερδίσει τις εκλογές, όμως είναι πολύ διαφορετική η πρόθεση ψήφου, δεν είναι 60% και 70%. Νομίζω ότι θα δούμε στις επόμενες δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου περαιτέρω μείωση της διαφοράς, αύξηση της Νέας Δημοκρατίας, συρρίκνωση των κομμάτων που βρίσκονται στις παρυφές της Ν.Δ. ή με ανθρώπους που προέρχονταν από τη Ν.Δ.

Εκτιμώ ότι θα εξαφανιστούν εκλογικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Με αποτέλεσμα να δούμε τελικά μια μάχη η οποία θα παιχτεί την ημέρα των εκλογών στην κάλπη. Δεν σας κρύβω κ. Τάκη, έχοντας κάνει αρκετές εκλογές, ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπω κόσμο που θα αποφασίσει την τελευταία μέρα πριν από την κάλπη τι θα ψηφίσει. Νομίζω ότι θα αποφασίσει και με ένα γνώμονα ποιος μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Πράγμα το οποίο και το ζητούμενο μετά από όλη αυτή την εκλογική διαδικασία.

Σχετικάμε το ποιό είναι το κυρίαχο παράπονο που εκφράζουν σήμερα οι πολίτες.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι αισθάνονται πως έχουν αναλάβει πολύ μεγαλύτερο φορολογικό βάρος απ΄αυτό που μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Θα σας έλεγα συνολικά τα φορολογικά βάρη.

Μην ξεχνάτε ότι μόνο το 2014, πληρώσαμε φόρους που έρχονταν από το παρελθόν.Πληρώσαμε, για παράδειγμα, κομμάτια της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας που προέρχονταν από το 2009 μέχρι σήμερα. Αναγκάσαμε τους πολίτες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους. Λογαριασμούς ανοιχτούς με το Κράτος εδώ και πολλά χρόνια. Όλο αυτό το συμμάζεμα το οποίο έγινε, βεβαίως έχει δημιουργήσει μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση στη κοινωνία. Από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη δύναμη η οποία μπορεί να εγγυηθεί την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Η Ν.Δ. Είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να διαμορφώσει ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα μέσα από το οποίο θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Γιατί με τις λογικές του παρελθόντος μέσα από κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, μέσα από δημιουργία θέσεων εργασίας από το δημόσιο τομέα, άμεσα ή έμεσα, νομίζω ότι έχουμε καταλάβει ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά.

Αναφορικά με το ότι αρκετοί επέκριναν τη μέχρι τώρα προεκλογική τακτική της Ν.Δ. ότι επένδυε στο “φόβο".

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:

Νομίζω, ότι είναι η αντιδραση μετά από μια βίαια προσφυγή στις κάλπες. Γιατί, ας μη λησμονούμε ότι δεν την ήθελε σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία του λαού. Δε θεωρώ ότι χρειαζόταν αυτήν τη στιγμή μια πρόωρη προσφυγή.

Νομίζω όμως ότι από σήμερα, όταν και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της ανάπτυξης που προτείνει η Ν.Δ., αυτό θα αλλάξει. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ συγκροτημένο, ένα πρόγραμμα που ήδη έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε. Μην ξεχνάτε ότι Παραμονές,μόλις, των Χριστουγέννων κλείσαμε την μεγαλύτερη ξένη επένδυση που θα γίνει στη χώρα και αυτή είναι η επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Ένας διπλασιασμός της επένδυσης του 2008 που εκείνες τις ημέρες πέρασε από τη Βουλή και οριστικοποιήθηκε έτσι αυτή η συμφωνία.

Είναι πλέον η ώρα που θα φανεί ακριβώς αυτό, ότι η Νέα Δημοκρατία -πέρα από την προστασία απέναντι σε πολιτικές που μπορεί να μας οδηγήσουν εκτός Ευρωζώνης αν προχωρήσουμε με τον τρόπο τον οποίο περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει και μια άλλη ολόκληρη πολιτική ατζέντα που έχει σχέση με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη βιώσιμη, που βασίζεται σε ισχυρά πόδια, ανάπτυξη η οποία αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.