Αναφορικά με τη «μάχη» που θα δοθεί στην Β Αθηνών με τα πολλά «βαριά» ονόματα.
 
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει για άλλη μια φορά. Στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών έχουμε , πλέον, ανθρώπους που προέρχονται και από άλλες εκλογικές περιφέρειες. Βεβαίως, είναι μεγάλη Περιφέρεια και βεβαίως είναι η  περιφέρεια που η Νέα Δημοκρατία οφείλει να δώσει τη μεγάλη μάχη . Είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, είναι η περιφέρεια   που κρίνει σε ένα μεγάλο βαθμό τις εκλογές και ίσως είναι και η περιφέρεια στην οποία φαίνεται να υπολείπεται η Νέα Δημοκρατία πιο έντονα, δημοκοπικά  τουλάχιστον, από ότι σε άλλες περιφέρειες. 
 
 
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα και αν αυτή η τάση μπορεί να αντιστραφεί. 
 
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:  Καταρχάς, να κάνω ένα σχόλιο. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις και δημοσκοπήσεις. Δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και δε νομίζω ότι μπορεί να θεωρούνται αξιόπιστες. Να σας θυμίσω συγκεκριμένα ότι μια συγκεκριμένη εταιρεία είχε προβλέψει ότι στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές  με 30%.Αυτά ήταν τα exit poll του και  η εκτίμησή του. Όταν συγκέντρωσε 27% και κέρδισε η Νέα Δημοκρατία με   29%, σήμερα συνεργάζεται με την ΑΥΓΗ. Άρα, νομίζω σε ότι αφορά το θέμα της δημοσκόπησης που δίνει τις 5 μονάδες διαφορά, δε νομίζω ότι αποτελεί κάποιο δημοσκοπικό εύρημα. Περισσότερο θα έλεγα ότι αποτελεί μια δημοσκόπηση που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τους λιγοστούς αναγνώστες  της ΑΥΓΗΣ.  Μην ξεχνάτε   ότι ενώ  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει πάρα πολύ, το κομματικό όργανο και κομματικό φύλλο  δεν έχει καταφέρει  να κερδίσει κυκλοφορία.  Η τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, νομίζω ότι μπορεί να αντιστραφεί τώρα, τις τελευταίες εβδομάδες προ των εκλογών.  Καταρχάς, τρία πράγματα. Πρώτον,  μόλις από το Σάββατο η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει και προβάλλει την αντζέντα και το πρόγραμμά της για την επόμενη περίοδο, τα συγκεκριμένα μονοπάτια και τις μεταρρυθμίσεις μέσα από τις οποίες θα έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη και θα βγει πιο γρήγορα η χώρα από την κρίση. Άρα μέχρι τώρα, έχει μετρηθεί η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη και ο φόβος ο οποίος έχει καλλιεργηθεί μέσα από αυτή για τις οικονομικές εξελίξεις. Δεν έχει μετρηθεί καθόλου η προοπτική. 
Δεύτερον, αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είναι μια σαφή συρρίκνωση της διαφοράς και αυτή η τάση δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Και το τρίτο και πιο βασικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει φθάσει στα όρια της συσπείρωσής του. Δεν υπάρχουν πολύ εύκολα δεξαμενές  από τις  οποίες μπορεί να κερδίσει καινούριους ψηφοφόρους. Αντίθετα, γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είχαν κινηθεί προς άλλους χώρους-παραδείγματος χάρη προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες-  έχουν κινηθεί προς τα εδώ, βλέποντας και τη δημοσκοπική τους κάμψη. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουμε ότι μπορούν να επανακάμψουν στη Νέα Δημοκρατία.  
 
Αν η Νέα Δημοκρατία  καλλιεργεί κλίμα έντονης πόλωσης προκειμένου να  απευθυνθεί προς τον μεσαίο χώρο ή αν απευθύνεται μόνο προς την δεξαμενή της από τους  ψηφοφόρους  του δεξιού χώρου.
 
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Κοιτάξτε η πόλωση έχει καλλιεργηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό . Δεν είναι ότι καλλιεργήθηκε σήμερα . Είναι σαφέστατα η σύγκρουση σε δύο  φιλοσοφίες και σε δύο κόσμους. Και εκεί πέρα, αυτονόητα, η Νέα Δημοκρατία στρέφει την προσοχή της προς τον μεσαίο ψηφοφόρο. Θεωρώ ότι αυτή η στροφή έχει γίνει από τη Νέα Δημοκρατία. Έχει γίνει, με τις τελευταίες παρουσίες του Αντώνη Σαμαρά. Και, βέβαια, και όλα τα υπόλοιπα στελέχη προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
 
 
Αναφορικά με το πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας και την ενδεχόμενη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό Κυβέρνησης 
 
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Το θέμα του σχηματισμού της Κυβέρνησης νομίζω ότι είναι αυτό που θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Εμείς αποδείξαμε την προηγούμενη περίοδο ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και με κόμματα που είχαμε βαθιές ιστορικές διαφορές, όπως με το ΠΑΣΟΚ, ή μεγάλες αποστάσεις όπως με τη ΔΗΜΑΡ. Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα έχουμε μία διαφορά ιδεολογίας και πολιτικής προσέγγισης πάρα πολύ μεγάλη. Χαοτική θα σας έλεγα. Δε φαίνεται να υπάρχει το περιθώριο να γίνει αυτή η Κυβέρνηση του μεγάλου Συνασπισμού. Δεν υπάρχει η ωριμότητα από την πλευρά τους για ένα σοβαρό και υπεύθυνο κυβερνητισμό, όταν ακούμε δεκαπέντε διαφορετικές εκδοχές για τη διαχείριση του χρέους, για τη διαχείριση της ΤΡΟΙΚΑ, για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου σε χρήμα, για τις υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές. Αν υπάρχει μία ρεαλιστική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζομαι ότι μέσα σε δεκαπέντε μέρες αποκλείεται να γίνει. Και αν γίνει, θα τους στερήσει το δημοσκοπικό προβάδισμα και δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Γιατί τότε θα αντιληφθούν οι πολίτες ότι αν είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα καινούριο ΠΑΣΟΚ τότε καλύτερα να πάνε στο original, δε χρειάζεται να πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, θεωρώ ότι θα ήταν επικίνδυνο το πρώτο και το δεύτερο κόμμα σε μία Βουλή να συνεργαστούν και να δώσουμε χώρο σε τρίτες δυνάμεις να γίνουν οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης. Δηλαδή να δώσουμε χώρο είτε προς τα άκρα δεξιά είτε προς τα άκρα αριστερά να εκφράζουν την άλλη άποψη.
Τρίτον, συγγενείς πολιτικές δυνάμεις με το ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται τη σύμπραξη μαζί του: Το ΚΚΕ αρνείται να συμπράξει μαζί του, το ΠΟΤΑΜΙ θέτει όρους τους οποίους αμφιβάλλω αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει αποδεκτούς, όπως το να τηρηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος, να τηρήσει η χώρα τις υπογραφές της και, βέβαια, να μην είναι ο Υπουργός Οικονομικών στέλεχος προερχόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ.
 Το ίδιο νομίζω και για το  ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε με τον κύριο Βενιζέλο, ούτε με τον κύριο Παπανδρέου θέλει να συμπράξει. Άρα, από μόνος του έχει αυτοπεριοριστεί στο να μην μπορεί να κάνει και να μην μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση.
 
 
Σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Αν λέγαμε κάποτε ότι η αριστερά έχει την κουλτούρα του διαλόγου, εδώ κατεβαίνει η αριστερά με έναν δογματισμό απίστευτο. Λέει ότι «το πρόγραμμά μου είναι αδιαπραγμάτευτο». Όποιος δηλαδή συμπράξει με το ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δεχτεί το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Ούτε ο κύριος Καμμένος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ακόμη και στην περίπτωση που μπει στη Βουλή. Γιατί και αυτός θα έχει πάρα πολλές ενστάσεις σε ό, τι αφορά το οικονομικό. Δεν ξέρω πως έχει μετουσιωθεί η άποψη του κυρίου Καμμένου, αλλά σίγουρα στα υπόλοιπα θέματα, στα κοινωνικά και τα εθνικά, και ο ίδιος το λέει, σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζεται με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ θεωρώ ότι θα είναι αδύνατο να σχηματιστεί Κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Δεν υπάρχουν οι πολιτικές δεξαμενές και οι πολιτικές ομάδες με τις οποίες θα μπορέσει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν είναι φήμη των άλλων, είναι φήμη δικιά του. Έχει κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας, έχει βάλει ακραία στοιχεία στο πρόγραμμά του, έχει έναν πολιτικό λόγο μη ρεαλιστικό, βάσει του οποίου δεν μπορεί κανείς να συμφωνήσει μαζί του. Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να προβληματίσουν τους ψηφοφόρους.
 Στην πρώτη στροφή που θα κάνει είναι δεδομένο ότι θα υποστεί το ίδιο το κόμμα αυτό μία ισχυρή διάσπαση από τα στοιχεία τα ακραία που έχει μέσα, τα οποία σήμερα σιγούν ενόψει της προοπτικής της εξουσίας. Όμως είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σιγήσουν αν δουν αλλοίωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα και νέρωμα στο κρασί αυτών των οποίων έχει υποσχεθεί.