ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Ζω τις πιο περίεργες εκλογές»

Σε μόλις 10 ημέρες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχει επισκεφθεί 15 γειτονιές της Β’ Αθηνών

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2015 08:00 |
 
«Η χώρα δεν αντιμετωπίζει φόβο εξόδου από το ευρώ. Υπάρχει μόνο η δική μας απόφαση, με τους δικούς μας χειρισμούς, για να βγούμε από το ευρώ», λέει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στους ψηφοφόρους
 
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Ζω τις πιο περίεργες εκλογές»
 
Στη Γαλλία, για κάποιους δημοσιογράφους βαρόμετρο εκλογής κάποιου στην Προεδρία της Δημοκρατίας θεωρείται η απώλεια βάρους. Αν ένας υποψήφιος χάσει κιλά κατά την προεκλογική περίοδο, αυτό αποτελεί μια πρώτη ένδειξη νίκης. Αν όχι, σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να προχωρήσει στις θυσίες που απαιτεί το αξίωμα. Τηρουμένων των αναλογιών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ακόμα και μια γρήγορη ματιά αρκεί για να δει κανείς πως είναι αισθητά αδυνατισμένος. Οπως λέει, «έχεις αγωνία να τα προλάβεις όλα και συχνά δεν προλαβαίνεις να φας». Σε διάστημα 10 ημερών, άλλωστε, έχει επισκεφθεί περισσότερες από 15 γειτονιές της Β' Αθηνών, ενώ η κεντρική ομιλία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Χίλτον.
 
Την περασμένη Τρίτη βρέθηκε σε καφέ της Πλατείας Μεταμορφώσεως στο Μοσχάτο. Παρά τη δυνατή βροχή, περισσότερα από 60 άτομα γέμισαν όλα τα τραπεζάκια του καταστήματος. Στην πλειονότητά τους ήταν συνταξιούχοι. Τους χαιρετάει έναν έναν προσωπικά πηγαίνοντας από τραπέζι σε τραπέζι. Ο κ. Γιώργος, ιδιοκτήτης του καφέ - και βέρος νεοδημοκράτης που φτύνει τον κόρφο του και μόνο στο άκουσμα των λέξεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - τον καλωσορίζει περιγράφοντάς τον ως «έναν άνθρωπο με βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες και καλή γνώση της πολιτικής κατάστασης, που έχει γαλουχηθεί με υψηλά ιδανικά». «Η παράταξή μας αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Οι άλλοι από το "λεφτά υπάρχουν", μας πηγαίνουν στο "λεφτά θα βρούμε". Αυτά λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλτιάδη και όλοι εσείς, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να νικήσει η υπευθυνότητα την ανευθυνότητά τους» συμπληρώνει ο κ. Γιώργος. 
 
Ακολουθεί ο συνταξιούχος κ. Σίμος, που είναι διατεθειμένος να κάνει νέες θυσίες. Θυσίες διατίθενται να κάνουν κι άλλοι από τους παρευρισκόμενους πολίτες αρκεί, όπως λένε, να πιάσουν τόπο. «Οχι, Σίμο. Ούτε εσύ ούτε οι υπόλοιποι θέλω να κάνετε άλλες θυσίες. Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει φόβο εξόδου από το ευρώ. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά δεδομένα για κάτι τέτοιο. Υπάρχει μόνο η δική μας απόφαση, με τους δικούς μας χειρισμούς για να βγούμε από το ευρώ» του απαντά ο υποψήφιος της Β' Αθηνών. Μένει και συζητά μαζί τους για περισσότερη από μία ώρα και δέχεται πολλές ερωτήσεις. Δείχνει να ξέρει ότι η επαφή του με τον κόσμο είναι το δυνατό χαρτί του, συγκριτικά με άλλους συνυποψηφίους του στη Β' Αθηνών. Δεν προκαλεί τον κόσμο ούτε τον αποπαίρνει. Ακούει υπομονετικά και λέει ευγενικά τη γνώμη του, ακόμα και όταν διαφωνεί.  
Η επόμενη στάση είναι στο καφέ Βέρντε στο άλσος Παπάγου. Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Το ζεστό κλίμα της λαϊκής βάσης του Μοσχάτου αντικαθίσταται από την αεράτη αίγλη των βορείων προαστίων. Οι καλοντυμένες κυρίες και τα νεανικά πρόσωπα είναι περισσότερα από τους άνδρες που έχουν καταφτάσει στον χώρο. Ο κόσμος είναι τριπλάσιος και η υποδοχή έχει τη λάμψη των φλας από iPhone, iPad και φωτογραφικές μηχανές. Ερωτήσεις εκεί δεν γίνονται, παρά μόνο κατ' ιδίαν συζητήσεις.
 
Από όλους τους πολίτες σε κάθε γειτονιά ο Βαρβιτσιώτης ζητάει δύο πράγματα. Πρώτον, να απευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στους ανθρώπους τους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Πάνο Καμμένο ή Χρυσή Αυγή. Να τους ρωτήσουν ποια ήταν η θετική αποτίμηση του έργου τους. Οπως χαρακτηριστικά λέει, «εκτός από το κακοστημένο θέατρο που έπαιξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κάτι ποτήρια που έσπασε ο Κασιδιάρης στην Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, είδατε καμιά απόφαση να γίνεται καλύτερη με την είσοδό τους στη Βουλή;». Το δεύτερο που ζητάει από τον κόσμο είναι να μην ακούει τα «εντάξει, ο Βαρβιτσιώτης βγαίνει, ας σταυρώσουμε κανέναν άλλο». Αυτό δεν ισχύει, «χρειάζομαι τη στήριξή σας για να έχω δυνατή παρουσία στην παράταξη και στο Κοινοβούλιο». 
 
Στην κατ' ιδίαν συζήτηση που ακολουθεί παραδέχεται πως ζει τις πιο περίεργες εκλογές. Οπως παρατηρεί, δεν υπάρχει η μεσσιανική αντίληψη για τους πολιτικούς και τις προτάσεις τους, ούτε όμως ο θυμός των εκλογών του 2012. «Υπάρχει ένας πολύ σοβαρά προβληματισμένος κόσμος» υποστηρίζει. 
 

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ. Η αγωνία του είναι μεγάλη, ακόμα κι αν εκλέγεται σερί από το 2000. Δεν το κρύβει άλλωστε, «η κάλπη έχει μια μορφή αδρεναλίνης για τον υποψήφιο». «Από ένα σημείο κι έπειτα, φοβάσαι μόνο το λάθος της στιγμής, δηλαδή μια λάθος δήλωση ή μια μη καλοζυγισμένη αντίδραση» λέει. Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει για εκείνον το άρωμα των εκλογών του Νοεμβρίου 2010 για την Αυτοδιοίκηση. «Μόνο όταν κατέβαινα για δήμαρχος Γλυφάδας έβρεχε τόσο. Μάλιστα τη δεύτερη Κυριακή είχα ζήσει την πιο συγκινητική στιγμή, να μιλάω μπροστά σε 800 ομπρέλες!» θυμάται. Την αγωνία του συμμερίζεται πρωτίστως ο πατέρας του Γιάννης Βαρβιτσιώτης και η συμβουλή που του δίνει κρύβει έναν καλό οιωνό: «Στις εκλογές του 1993 είχα τη μεγαλύτερη αγωνία από όλες τις αναμετρήσεις. Πήρα τελικά τους περισσότερους σταυρούς, 150.000!».


Ο ΕΝΦΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το πέρασμα στην επόμενη φάση, της καρποφορίας όλων των θυσιών. Η τελευταία φορά ήταν το 2009, τώρα δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος» λέει στο κοινό τού Παπάγου και επισημαίνει: «Γνωρίζω καλά ότι εδώ, στα βόρεια προάστια, ο κόσμος κλήθηκε να πληρώσει υπέρμετρα την περιουσία που είτε μόνος του απέκτησε είτε κληρονόμησε. Η αδικία δεν θα διορθωθεί αν δεν υλοποιηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Πού; Στην ακίνητη περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Υπερδιπλασιασμό σε όσους έχουν πάνω από αυτό το όριο». 

Xαμηλό επίπεδο
Ο Βαρβιτσιώτης δεν ξεχνά να επισημάνει στο ακροατήριό του ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή είχαμε τη χειρότερη σύνθεση της Βουλής, με ορισμένους από τους εθνικούς αντιπροσώπους να ανταλλάσσουν συχνά μεταξύ τους ύβρεις και απειλές. «Κάθε φορά που παίρνουμε απόφαση με φόβο και οργή, κάνουμε λάθος. Χρειάζεται λογική και υπευθυνότητα γιατί για το χαμηλό επίπεδο της εκπροσώπησης δεν φταίει ο Βαρβιτσιώτης ή ο Σαμαράς» υποστηρίζει με διακριτική αγανάκτηση.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ