Ναυτικά μετάλλια Β' Τάξης σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εντοπισμού και κατάσχεσης δύο (02) τόνων ηρωίνης, επέδωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου και των επιτυχιών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014.

Στη λιτή εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και Λιμενικών Επενδύσεων,Αθανάσιος Χριστόπουλος και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχος Αθανάσιος Χονδρονάσιοςκαι ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχος Βασίλειος Σιέττος, ο Διευθυντής Κλάδου Ασφάλειας και Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, Υποναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Πατρινός, καθώς και στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, Γιώργο Αλεξανδράκη, την τελευταία διετία «διελευκάνθηκαν συνολικά 1.180 υποθέσεις, πραγματοποιήθηκαν 1.460 συλλήψεις, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν 2 τόνοι και 300 κιλά ηρωίνη, 8 τόνοι και 663 κιλά ινδική κάνναβη, καθώς και 250 κιλά και 111,3 γραμμάρια κοκαΐνη». Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι επιτελείς της διεύθυνσης «οι επιτυχίες στην εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και εντοπισμού μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών κορυφώθηκαν την τελευταία χρονιά σε πρωτόγνωρα νούμερα για τα ελληνικά δεδομένα. Άλλωστε τη φετινή χρονιά εντοπίσθηκαν οι δύο τόνοι και 100 κιλά ηρωίνης που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει εντοπισθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος». Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο άριστο επίπεδο συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τις άλλες διωκτικές αρχές της ΕΛ.ΑΣ, του ΣΔΟΕ και τα τελωνεία, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες από συγκεκριμένες επιχειρήσεις με«ιδιαίτερη δυσκολία και επιχειρησιακές απαιτήσεις».

Μετά την παρουσίαση, ο κ. Βαρβιτσιώτης επέδωσε ναυτικά μετάλλια τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, της Διοίκησης Ασφαλείας, του Τμήματος Πληροφοριών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, καθώς και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας .

                     

Ναυτικά μετάλλια από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη παρέλαβαν ακόμη, ο Επόπτης της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ντούνης Αθανάσιος, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Πλοίαρχος Λ.Σ. Καράκουλας Αλέξιος, ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Πλοίαρχος Λ.Σ. Αλοίμονος Κωνσταντίνος, ο Διοικητής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Κατσούλης Γεώργιος και ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Κουβάτσος Χρήστος.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε:

«Θα ήθελα αρχικά να πω, ξεκαθαρίζοντας σε ορισμένους που το μόνο που επιχειρούν είναι να προσβάλουν τα στελέχη του Λιμενικού, ότι ορισμένοι τέτοιου είδους απολογισμοί δεν έχουν σχέση με το προεκλογικό κλίμα. Άλλωστε, πριν από τα Χριστούγεννα, παρουσιάζαμε τον απολογισμό δράσης σε σχέση με την αντιμετώπιση των λαθραίων τσιγάρων.

Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μία υπερπροσπάθεια από τα στελέχη του Λιμενικού στην αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκλήματος. Τα ναρκωτικά αποτελούν μία από τις στοχεύσεις αυτής της κυβέρνησης και τέθηκε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της εμπορίας και διακίνησής τους, τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από εμένα και το Αρχηγείο. Σήμερα είμαστε στην ευτυχή θέση να παρουσιάζουμε ένα συνολικό απολογισμό δράσης με πρωτόγνωρα αποτελέσματα.

Νομίζω ότι η ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν σε αυτές τις επιχειρήσεις, απέδωσαν καρπούς. Και κάποιοι που πίστεψαν ότι η Ελλάδα της κρίσης είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, απογοητεύτηκαν οικτρά.

Η χώρα έχει αξιόπιστες αρχές ασφαλείας, έχει ένα Λιμενικό Σώμα που δίνει μάχη σε όλα τα επίπεδα καθημερινά, όχι μόνο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Γι’ αυτό παίρνει συνεχώς τα εύσημα από το σύνολο του ελληνικού λαού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις διεθνείς αρχές και να αυξήσουμε τη διεθνή συνεργασία για την πάταξη των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας.

Σήμερα, άλλωστε, η συνεργασία του Λιμενικού Σώματος με την αστυνομία βρίσκεται σε ένα υψηλότατο επίπεδο, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γίνονται από κοινού επιχειρήσεις, οι οποίες φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα. Νομίζω ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνεται ασφαλείς. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, με υψηλή ευσυνειδησία και πάνω απ΄ όλα με υψηλή τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των πολυποίκιλων μορφών εγκληματικότητας που σήμερα μαστίζουν και προκαλούν το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας.

Θέλω να σας πω επίσης κάτι που έχει να κάνει με το πώς συνεργαστήκαμε και κατορθώσαμε όλες αυτές τις επιτυχίες με τον ιδιωτικό τομέα . Είμαι στην ευτυχή θέση να σας ανακοινώσω ότι μετά από περίπου δύο μήνες διαπραγματεύσεων ολοκληρώνεται εντός των ημερών η συμφωνία με την ΟΤΕ Α.Ε η οποία θα προβεί στην δωρεά 350.000 περίπου ευρώ για την επισκευή σκαφών και υλικοτεχνικής υποδομής. Επειδή διάφοροι ανεύθυνα λένε ότι το Υπουργείο αυτό βασίζει τη λειτουργία του στις δωρεές, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Ο προϋπολογισμός που είχαμε για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού αυτά τα χρόνια ήταν μηδέν (0)! Αυτά ήταν τα διατιθέμενα κονδύλια. Και, όμως, καταφέραμε να κάνουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα της τάξεως των 73 εκατομμυρίων ευρώ και να το εκτελέσουμε με επιτυχία. Έχουν παραληφθεί μηχανές, αυτοκίνητα, αυτοκίνητα επιτήρησης, scanners, διόπτρες νυκτός ,θερμικές κάμερες, πάσης φύσεως εξοπλισμός που έχει να κάνει με τη λειτουργία των σκαφών , έχουμε προχωρήσει στην παραγγελία και θα παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, έξι περιπολικά σκάφη μήκους 25 μέτρων νέας τεχνολογίας και μεγάλων δυνατοτήτων που βάζουν και τα πλωτά σε μία νέα εποχή και βέβαια και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης το οποίο θα παραληφθεί τον Ιούνιο αξίας 30 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που θα αποτελέσει και το πιο σύγχρονο σκάφος που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. 

Στις χώρες στις οποίες ενσκήπτει μεγάλη οικονομική κρίση και βλέπουμε εισοδήματα και περιουσίες να μειώνονται, ένας είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που πάντοτε αυξάνει: Αυτός είναι ο δείκτης της εγκληματικότητας. Οφείλω ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Μας κάνατε πάρα πολύ υπερήφανους και εμάς και τη χώρα και όλους τους Έλληνες πολίτες, καταφέρνοντας να εξαρθρώσετε με χειρουργική ακρίβεια ένα τόσο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά δεν είναι απλώς μια μορφή εγκληματικότητας, σχετίζεται με πάρα πολύ υψηλά οικονομικά συμφέροντα. Γι' αυτό το λόγο νομίζω και οι νέοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους αισθάνονται για έναν ακόμη λόγο περήφανοι και ευγνώμονες προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν σε αυτές τις επιχειρήσεις, που είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».