Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων του Λιμεναρχείου Σαρωνικού.

                       

Το νέο Λιμεναρχείο Σαρωνικού έχει έδρα στη Γλυφάδα και η περιφέρεια δικαιοδοσίας του εκτείνεται από το ανατολικό άκρο των εκβολών του Κηφισού ποταμού μέχρι του 44ο χιλιόμετρο της δημόσιας οδού Αθηνών-Σουνίου. Στο χώρο εποπτείας του περιλαμβάνονται, επίσης, η θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τα ανατολικά όρια του αγκυροβολίου Όρμου Φαλήρου, μέχρι τη θέση του 44ου χιλιομέτρου της δημόσιας οδού Αθηνών-Σουνίου, καθώς και οι νησίδες Υδρούσσα, Μερμήγκια, Φλέβες και Ποντικονήσι.

Η λειτουργία του Λιμεναρχείου Σαρωνικού αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες που εντάσσονται στη δικαιοδοσία του, καθώς θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού των όμορων Δήμων, ενώ με την ενισχυμένη , πλέον, αστυνόμευση της περιοχής δημιουργεί τις δυνατότητες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στις ακτές, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Στη λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης κ. κ. Παύλος, που τέλεσε τον Αγιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικών Υποδομών και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Α' Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Αθανάσιος Χονδρονάσιος, ο Β' Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Βασίλειος Σιέττος, o Γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι Διευθυντές των Κλάδων Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, Ναυτιλίας, Ελέγχου Πλοίων, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Α' ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γεώργιος Παπανικολάου, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών φορέων από τους όμορους Δήμους.

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε:

«Σήμερα δεν κάνουμε, όπως κάποιοι θα επιχειρήσουν να πουν, προεκλογικά εγκαίνια του Λιμεναρχείου Γλυφάδας. Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε με επισημότητα ώθηση και προβολή σε αυτή την αλλαγή που έγινε στη διάρθρωση των Λιμενικών Αρχών σε όλη τη χώρα, αλλά ιδιαίτερα στο Σαρωνικό. Μέχρι τώρα όλος ο Σαρωνικός υπαγόταν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο έχει μια πολυσχιδή δραστηριότητα στην εξυπηρέτηση της Ναυτιλίας.

Ο κλάδος, όμως, του παράκτιου και θαλασσίου τουρισμού ήθελε μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και, γι' αυτό, με τις θεσμικές αλλαγές που κάναμε τόσο με το νόμο που ψηφίσαμε για το yachting, όσο και με την ίδρυση του Λιμεναρχείου Σαρωνικού, σε εφαρμογή προεδρικού διατάγματος που –επισημαίνω- ότι υπάρχει από το 2003, είναι στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν το yachting και τον παράκτιο τουρισμό ως μία σημαντική μορφή οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας. Αυτήν προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με καλύτερο τρόπο από αυτό το Λιμεναρχείο.

Ένα είναι βέβαιο, ότι αυτό το Λιμεναρχείο θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ την αστυνόμευση της περιοχής, την προστασία των ακτών, την προστασία της ζωής στη θάλασσα. Θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, ιδιαίτερα στις ακτές τους θερινούς μήνες, αλλά πάνω από όλα θα εξυπηρετήσει όλο τον κλάδο του θαλασσίου τουρισμού και των σκαφών αναψυχής αφού όλες οι μαρίνες της Αττικής, με εξαίρεση αυτές που βρίσκονται στον Πειραιά, οι άλλες υπάγονται σε αυτό το Λιμεναρχείο.

Εύχομαι στο Λιμενάρχη και στα στελέχη καλή δουλειά. Εύχομαι πραγματικά να κερδίσετε αυτό το στοίχημα, ένα στοίχημα στήριξης του θαλασσίου τουρισμού, ένα στοίχημα για τη στήριξη της πόλης της Γλυφάδας και των άλλων περιοχών. Ευχαριστώ πάρα πολύ.''


Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, από την πλευρά του, δήλωσε:

«Είναι τιμή και χαρά να διαδέχομαι στο βήμα τον Υπουργό Ναυτιλίας, τον κύριο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Θέλω να το αναφέρω αυτό, θέλω να το καταγράψω και είναι καθήκον μου αυτό να το κάνω. Είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα απέναντι σε ένα πάγιο αίτημα της περιοχής: Να έχουμε εδώ ένα αυτόνομο Λιμεναρχείο και να έχουμε μια τέτοια αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών. Νομίζω ότι η συμβολή και η συνδρομή του Υπουργού Ναυτιλίας, του κυρίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, επιτρέψτε μου κύριε Δήμαρχε του Παλαιού Φαλήρου, να πω ότι είναι Γλυφαδιώτης, ήταν καθοριστική. Τον ευχαριστούμε ειλικρινά γι αυτό. Γιατί με αυτήν την απόφαση και την παρέμβαση που έκανε, τόσο με την αναδιάρθρωση συνολικά του Λιμενικού Σώματος όσο και την λειτουργία του Λιμεναρχείου Σαρωνικού, νομίζω ότι δημιούργησε νέες προοπτικές για την περιοχή, στην προσπάθεια που κάνουμε συνολικά για να αναπτύξουμε εδώ την περιοχή».

Πηγή : http://www.localtv.gr/ (Μόνο για διαδικτυακή χρήση)