Αναδημοσίευση από ACTION24.gr                        

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση με ασφάλεια

 

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση με ασφάλεια
 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φόροι που επιβλήθηκαν μας έκαναν τρομερή ζημιά στην μεσαία και στην αστική τάξη. Αυτοί που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, έχουν απέναντί τους μια ασάφεια για το τι θα κάνει το άλλο κόμμα την επόμενη μέρα. Ψηφίζουν πολλοί για τις 24 του μηνός ενώ πρέπει να ψηφίσουμε για τις 26 του μηνός» σημείωσε μιλώντας στο Evening Report και στον Γιώργο Κουβαρά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποψήφιος με την ΝΔ στην Β΄ Αθηνών. Ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι η ΝΔ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ήρθε αντιμέτωπη με μια συγκεκριμένη πραγματικότητα και παραδέχτηκε ότι επιβλήθηκαν πολλοί φόροι. Προσέθεσε όμως ότι ήδη, το τελευταίο διάστημα, έγιναν συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις πχ στο φόρο στα ενοίκια που πλέον φορολογούνται αυτοτελώς με 10 – 15%, στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, στον ειδικό φόρο για τα καύσιμα, στο ΦΠΑ στην εστίαση. Γι αυτό και η ΝΔ είναι αξιόπιστη, όπως είπε, όταν λέει ότι μέσα στο 2015 μπορεί να μειώσει συγκεκριμένα πράγματα, και μπορεί να υποσχεθεί σήμερα το 7% μείωση στο φόρο ακινήτων γιατί έχει εικόνα και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.


Ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι η ΝΔ έκανε πράγματα, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν τα πρόβαλε όπως έπρεπε, ιδιαίτερα την αναπτυξιακή τους διάσταση γιατί, όπως είπε το θέμα δεν είναι υποσχεθεί κανείς μεγαλύτερο επίδομα στον άνεργο, αλλά το βασικό είναι αυτός να βρει δουλειά. Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ προτείνει μια επένδυση που θα φέρει και θέσεις εργασίας και ο αντίλογος είναι να γίνει αστικός λαχανόκηπος και βιολογικός ελαιώνας, μια ανάπτυξη που ο ίδιος, όπως είπε, δεν θα ήθελε.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι αν υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του, όπως το περιέγραψε στο συνέδριό του που λέει καμία θυσία για το ευρώ και συνεχίσει με έλλειψη σχεδίου Β και καμία επαφή με το ρεαλισμό, σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης που θα κάνει, υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα. Διευκρίνισε ότι για να γίνει διαπραγμάτευση πρέπει να υπάρχει επιμήκυνση του προγράμματος. Θα πρέπει, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας να στείλει επιστολή και να ζητά από τους Γιούνκερ κα Λαγκάρντ επιμήκυνση του προγράμματος και να λέει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την επιμήκυνση και την υλοποίηση των υποχρεώσεων. Με αυτά που λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πώς θα πάρει παράταση λοιπόν; Την επιστολή θα πρέπει να την κυρώσει από την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Η ΝΔ δεν παίζει με την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται κινδυνολογία είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση. Σήμερα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι μόλις βγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσουν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, όλα αυτά που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα οποία αποτελούν κυρίαρχο μέρος της συμφωνίας που έχουμε κάνει με τους δανειστές. Μια τέτοια ενέργεια θα καλλιεργήσει αίσθημα ασφάλειας στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν, αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι ασφάλεια στις διαπραγματεύσεις μπορεί να υπάρχει με την ΝΔ που και έχει διαπραγματευτεί, και έχει πετύχει τους στόχους και μπορεί να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που όντως έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης και αισθάνεται ότι δεν έχει τίποτε να χάσει, αλλά και ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει να χάσει ακόμη περισσότερα. Εξέφρασε την άποψη ότι και οι δύο έχουν να χάσουν. Ο άνεργος δεν θέλει γενναιοδωρία επέκτασης του επιδόματος, θέλει δουλειά. Δουλειά χωρίς ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξει, τόνισε και προσέθεσε ότι εργάστηκε πολύ για να φέρει την μεγαλύτερη επένδυση στην χώρα, αυτήν της cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την οποία αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε η ΝΔ μετεκλογικά να έχει κάποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναρωτήθηκε με ποιόν ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτός είναι που λέει ότι μπορεί να συνεργαστεί μόνο με το ΚΚΕ, το οποίο μιλά για κατά των ευρωμονοδρόμων, λέει όχι στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Όπως είπε για να υπάρχει συνεργασία, πρέπει να υπάρχει ταύτιση στόχων, και σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Και προσέθεσε ότι κατά την άποψή του δεν πρέπει να χαριστεί και ακραίες δυνάμεις ο ρόλος της αντιπολίτευσης την επόμενη περίοδο. Σημείωσε, δε, ότι ούτε με τη ΔΗΜΑΡ, την οποία χαρακτήρισε ξαδελφάκι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να συνεργαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Συνέχισε λέγοντας ότι δύο κόμματα πολιτεύονται ως αναγκαία κακά για την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και ο κ. Καμμένος. Στη συνείδηση του ψηφοφόρου πολιτεύονται με την λογική ότι θα μπορούσαν να είναι τα κόμματα που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργασία για να «ισιώσει». Ο κ. Καμμένος το λέει ανοιχτά. Επανέλαβε ότι όπως είπε και ο κ. Σαμαράς όσα κόμματα υπηρετούν τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, την οικονομική ανάπτυξη και της σταθερότητα είναι σύμμαχοί μας. Και για εμάς ήταν επώδυνος ο συμβιβασμός που χρειάστηκε για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. το ότι η δική μας παράταξη παρέμεινε ισχυρή και ενωμένη στη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων, και κέρδισε και ορισμένους βουλευτής, Σημαίνει ότι τελικά ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός έχει βαθιές ρίζες στον κόσμο της κεντροδεξιάς.

Όσον αφορά στο αν η ΝΔ θα στηρίξει τον υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΔ έχει κάνει γνωστή την πρότασή της, και συνεχίζει να την στηρίζει. Εξέφρασε την εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι θα ήταν καλό πρώτα να διατυπωθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία θα στήριζε ο ίδιος έναν κομματικό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία αλλά και ότι δεν θα ψήφιζε, ακόμη και αν είναι κομματική γραμμή, κάποιον που πολιτεύεται σαν σύγχρονος Ροβεσπιέρος.

Στο ερώτημα για το αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στην ΝΔ μετά την εκλογική ήττα που, προς το παρόν έστω, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα τεθεί αλλά ούτε και ότι θα είναι εκλογική ήττα. Υπογράμμισε ότι μπορεί να έρθει η ΝΔ δεύτερο κόμμα, αλλά θα βρεθεί ακόμη ισχυρότερη στην κάλπη από ό,τι ήταν τον Ιούνιο του 2012. Και ότι ακόμη και αν είναι απλώς κοντά σε εκείνο το ποσοστό, (29,7%) μετά από δύο χρόνια δύσκολης πολιτικής, θα είναι μεγάλη επιτυχία για την ΝΔ και για τον Αντώνη Σαμαρά.

Κληθείς να σχολιάσει αν στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ κυριάρχησαν θέματα, όπως τα σοβιέτ που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι θρησκευτικές εικόνες κλπ, δηλαδή ζητήματα που πήγαν πολύ δεξιά την «ατζέντα» κατά ορισμένους που εκτιμούν ότι ίσως δεν βοήθησε και πολύ αυτό, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι είναι θέματα που απασχολούν ένα κομμάτι των ψηφοφόρων. Ο ίδιος, όπως είπε, δεν καλλιεργεί τέτοιες εικόνες. Αναφέρθηκε, όμως, στο θέμα της μετανάστευσης, που χειρίστηκε ως υπουργός ο οποίος μάλιστα, όπως είπε, είδε το γραφείο του να πυρπολείται δύο φορές επειδή επειδή είπε ότι θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τα σύνορά μας. Σήμερα, έρχεται και λέει, όπως ανέφερε, η πρόταση του ΣΡΥΙΖΑ ότι το λιμενικό δεν θα αποτρέπει κάποιον να διασχίσει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά θα τον διευκολύνει. Και εκεί που τοποθετούσαμε τους μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας θα καταργήσουμε τις διατυπώσεις, τους φράχτες, δεν θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες απέλασης αυτών που δεν δικαιούνται ασύλου, και θα τους φιλοξενούμε όλους. «Δεν πρέπει να το πω στους ψηφοφόρους ; Είναι καλλιέργεια ακραίου κλίματος;» αναρωτήθηκε. Και συμπλήρωσε ότι μόνο με αυτό το θέμα ανδρώθηκε ένα κομμάτι της ακροδεξιάς και η Χρυσή Αυγή μόνο λόγω θέματος μεταναστών. «Το κέντρο καθάρισε από την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως σημείωσε, και όχι από τη Χρυσή Αυγή. Το ότι μπήκε τάξη στο μεταναστευτικό και έχουμε ρεκόρ απελάσεων και επαναπροωθήσεων ανθρώπων στις χώρες τους, με νόμιμες διαδικασίες, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνεται από αυτήν την κυβέρνηση» κατέληξε.

(Mόνο για διαδικτυακή χρήση)

Πηγή : ΑCTION24