Αναφορικά με τα ποσοστά της Ν.Δ., τα οποία μειώθηκαν και τη Β΄Αθηνών όπου έγινε πιο δύσκολη η μάχη για τους υποψηφίους της.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Θα σας έλεγα κ. Στάη σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις  η Νέα Δημοκρατία  δεν μειώθηκε στη Β' Αθηνών και δεν έχασε τις εκλογές στη Β' Αθηνών όπως δεν τις έχασε και στη Β΄Πειραιά. Στην περιφέρεια τις έχασε εκεί που έκανε τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Εκεί συρρικνώθηκε  πάρα πολύ η διαφορά  και ο αγροτικός κόσμος ψήφισε μισός -μισός για πρώτη φορά.  Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί ως αποτέλεσμα. Γιατί κάναμε πολλές παραχωρήσεις στον αγροτικό κόσμο και θα σας θυμίσω πολύ απλά ότι ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε στις αστικές περιοχές  και στις μεγάλες περιουσίες για να απαλλαγούν οι αγροτικές γαίες. Τελικά ο αστικός κόσμος παρέμεινε περίπου στα επίπεδα που μας ψήφιζε το 2012 τουλάχιστον και χάσαμε τον αγροτικό.

 

Σχετικά με το αν θα ξεκινήσει μέσα στη Ν.Δ., μια μεγάλη  αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση της αλλά και για τα αποτελέσματα των εκλογών και αν αυτή  θα ακολουθήσει ένα συνέδριο.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Κοιτάξτε πρέπει να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες συζήτησης μέσα στο κόμμα. Το Συνέδριο είναι η κορύφωση αυτής της διαδικασίας. Εγώ θεωρώ απαραίτητο ένα εσωκομματικό διάλογο. Τώρα δεν θεωρώ απαραίτητο ότι την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να εξαγγελθούν  οι εσωκομματικές διαδικασίες. Πρέπει να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική ομάδα, πρέπει να σθυγκληθούν τα όργανα του κόμματος  και να αρχίσει μια κουβέντα.

 

Αναφορικά με το αν θεωρεί απαραίτητο  να υπάρξουν στην κορύφωση του Συνεδρίου  επαναπροσδιορισμοί πολιτικής και ιδεολογικής πλατφόρμας της Ν.Δ.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Απολύτως απαραίτητο είναι ένα Συνέδριο και ένας εσωκομματικός διάλογος. Εδώ έχουμε μια  μεγάλη πρόκληση μπροστά μας και αυτό θα μας απασχολήσει. Εδώ τώρα έχουμε δύο περιπτώσεις: Είτε  το ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του,   είτε  θα κάνει αυτό το οποίο έχει ονομαστεί ως  η λεγόμενη  “κωλοτούμπα”. Στην  κωλοτούμπα πρέπει να φέρει μέτρα τα οποία  η Ν.Δ., ενδεχομένως να βρίσκεται πιο κοντά σαν ιδεολογική και πολιτική στόχευση.  Εκεί πέρα έχει πολύ μαγάλη σημασία να συναποφασίσουμε ποιά θα είναι η στάση μας. Να μη στείλουμε μηνύματα  ότι υποχωρούμε πάλι σε μια πολιτική η οποία λέει “όχι” σε όλα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το συναποφασίσουμε.  Νομίζω ότι πολιτευτήκαμε πάντοτε με γνώμονα τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Και αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να το δείξουμε με τη στάση μας στις Κυβερνητικές αποφάσεις που θα ληφθούν.

 

Σχετικά με το αν συμφωνεί στο ότι δεν έγινε παράδοση από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό στον  καινούργιο.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Κοιτάξτε, εγώ δεν συμφωνώ. Και σας το λέω ειλικρινά εγώ θα παραδόσω σε όποιον έρθει να παραλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Θα ήθελα όμως κ. Στάη, να επισημάνω το εξής. Δεν ξέρω αν θα παραδόσω σε Υπουργό ή σε Υφυπουργό. Θεωρώ ότι είναι και ένα πολύ μεγάλο φάουλ να καταργηθεί πάλι εκ νέου το Υπουργείο  Ναυτιλίας,  το οποίο κατήργησε ο Γ. Παπανδρέου, κατάλαβε στη συνέχεια το λάθος  του, αμφισβητήθηκε  από τους στενούς του συνεργάτες γι'  αυτή του την επιλογή -όπως τον κ. Παμπούκη- και σήμερα επαναλαμβάνεται το ίδιο σφάλμα. Φαίνεται ότι προς τα εκεί πάει. Θεωρώ ότι είναι λάθος να στερήσεις την πολιτική καθοδήγηση σε έναν  από τους πιο παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και να  το υπαγάγεις κάτω από ένα γενικό Υπουργείο Ανάπτυξης του οποίου ο επικεφαλής θα ασχολείται λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα με το θέμα της  Ναυτιλίας.  Έχει πολύ μεγάλη σημασία και το λέω αυτό  αν θα υπάρχει  το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας στον Υπουργό, γιατί αν είναι Υφυπουργός δεν μπορεί να έχει νομοθετική πρωτοβουλία, δεν μπορεί να υπογράφει προτάσεις νόμων και τροπολογίες.

 

Σχετικά με το αν θεωρεί ότι ένας  υπερ-υπουργός που θα υπάγεται και το Ναυτιλίας δεν θα  υπογράφει αυτά που θα του προτείνει ο αρμόδιος εκτελεστικός υφυπουργός;

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δεν είναι πάντα βέβαιο  σε ένα Κυβερνητικό σχήμα ότι αυτό συμβαίνει.

 

Αναφορικά με το αν προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την υποψηφιότητα του  Πρόεδρου της  Δημοκρατίας, ποιά θα είναι η θέση της Ν.Δ.; 

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Αφήστε να το δούμε. Ο κ. Αβραμόπουλος καταρχάς είναι αντιπρόεδρος της  Ν.Δ. Αφήστε να το δούμε γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν θα θελα να παίρνουμε θέση ιδιαίτερα σε πρόσωπα όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει η συγκεκριμένη πρόταση. Δεν έχουμε ακούσει σε όλη την προεκλογική περίοδο κανένα όνομα  από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική πρωτοβουλία, σαφέστατα εμείς είπαμε ότι θα προτείναμε αν είμασταν πρώτο κόμμα τον κ. Δήμα. Τώρα η πολιτική πρωτοβουλία  έρχεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όπου μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες πρέπει να έρθει στη Βουλή και να μας πει ποιός θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον οποίο προτείνει. 

 

Σχετικά με το αν τελικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ  για Πρόεδρο Δημοκρατίας  είναι ένα σημαίνον πρόσωπο ευρείας αποδοχής από τη Νέα Δημοκρατία και με διεθνή ορίζοντα και αν θα το ψήφιζε ένα τέτοιο πρόσωπο η Ν.Δ. 

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Κοιτάξτε,  εμείς θέλαμε πάσντοτε να απεμπλέξουμε την Προεδρική εκλογή από τα κόμματα. Άλλωστε, το είπαμε και παραμονές της εκλογής του Προέδρου. Είπαμε ότι ο Πρόεδρος  θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο να εγγυάται ότι θα ενώνει και  που θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας  με επάρκεια. Κι ένα πρόσωπο το οποίο  από την πολιτική του διαδρομή να μην έχει δημιουργήσει εικόνες σύγκρουσης βάζοντας τη μισή κοινωνία απέναντι. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η πρόταση της επιλογής του Σταύρου Δήμα, που προερχόταν  από τη δική μας παράταξη και δεν είχε τη μισή κοινωνία απέναντι του  και μπορούσε με επάρκεια και με την ευρωπαϊκή του εμπειρία να εκτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου.