Ποια είναι η εκτίμηση σας για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί;

Kοιτάξτε αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι γίνεται μία διαπραγμάτευση, μία διαπραγμάτευση με μία Τρόικα, που δεν τη λένε Τρόικα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην αναμόρφωση του προγράμματος που ήδη ισχύει. Αυτό βλέπω. Δεν έχω ακούσει συγκεκριμένες γραμμές της κυβέρνησης. Ό,τι  έχω ακούσει είναι από τις προγραμματικές δηλώσεις και αν θα κρατηθούν οι όποιες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης θα φανεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Γιατί έχω ακούσει ότι δεν θα εκτελεσθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση τελικά. Έχω ακούσει ότι δεν θα διαπραγματευθούμε με την Τρόικα, αλλά διαπραγματευόμαστε τελικά με θεσμικά όργανα της Τρόικας πάλι, έχω ακούσει ότι πάμε σε διαγραφή του χρέους, αλλά το θέμα του χρέους δεν συζητείται καν, οπότε περιμένω να δω που θα καταλήξει όλο αυτό.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι ίσως με μία παραπάνω πίεση, οι Εταίροι και οι δανειστές μας θα είχαν να μας δώσουν παραπάνω πράγματα.  Αυτό φαίνεται από το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να μειωθεί κατά 2%. Αισθάνεστε ότι η κυβέρνηση σας θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα;

Αυτό θα είναι μία σημαντική ανάσα. Ενδεχομένως να έπρεπε η κυβέρνηση μας να πιέσει περισσότερο προς ορισμένες κατευθύνσεις, αλλά εγώ πραγματικά θέλω να πετύχει η διαπραγμάτευση και να είναι καλύτερη η συμφωνία. Πάντως όποιο κι αν είναι το πρόγραμμα θα είναι μακριά από προεκλογικές εξαγγελίες και στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά. Θα είναι πάρα πολύ μακριά από τον μαξιμαλιστικό στόχο που έθεσε πριν τις εκλογές. Αν είχαμε προχωρήσει κι εμείς σε άλλου τύπου διαπραγμάτευση ενδεχομένως να πετυχαίναμε κάτι παραπάνω. Αλλά τότε ήταν και διαφορετικές οι συνθήκες. Εμείς θεωρούσαμε ότι θα πετυχαίναμε αν υλοποιούσαμε μεταρρυθμίσεις, που οφείλω να ομολογήσω σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν συμβατές με τη δική μας φιλοσοφία και ιδεολογία.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης με δανειστές μπαίνουμε σε μία περίοδο αστάθειας και αυτό αφορά όλα τα κόμματα, από την άλλη πλευρά αν υπάρξει συμφωνία, αυτό ανοίγει ενδεχομένως και στη Νέα Δημοκρατία μία συζήτηση. Το λέω γιατί ήσασταν ένας από τους συνδαιτημόνες στο τραπέζι της κας Γιαννάκου, στο γεύμα στην Αθηναϊδα. Εκεί ήσασταν πολλοί, που το ρεπορτάζ λέει, ότι θέσατε τον προβληματισμό για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει θέμα ηγεσίας στο κόμμα σας;

Καταρχάς θα σας πω για τον εαυτό μου, διότι οι υπόλοιποι θα μιλήσουν για την δική τους πλευρά. Είναι λογικό να συζητάμε μετά από μία εκλογική ήττα, διότι αν δεν κάτσουμε να αναλύσουμε το μήνυμα που μας έστειλε ο ελληνικός λαός κι αν δεν έχουμε και ανησυχίες για την πορεία της χώρας δεν θα ήμασταν πολιτικοί και θα ήμασταν εντελώς ανεύθυνοι απέναντι στο θεσμικό ρόλο και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες, εκλέγοντάς μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διότι για αυτό μας έβαλαν, για να συζητάμε για τα πράγματα και να ανταλλάζουμε απόψεις. Εγώ θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάει σε μία εποχή που οι αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα συλλογικότερης διεργασίας. Αυτό είναι κάτι που ανεξαρτήτως τι θα γίνει σε επίπεδο κορυφής πρέπει να το εμπεδώσουμε.

Αισθάνεστε ότι λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή προσώπου στην ηγεσία;

Eγώ πιστεύω ότι πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούμε στη νέα εποχή και να μην σταθούμε μόνο στα πρόσωπα. Το πρώτο θέμα είναι η συλλογικότερη λειτουργία του κόμματος και το δεύτερο είναι κάτι πολύ σημαντικό, ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε την επαφή της με τη νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και οφείλει παρά πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί σε αυτή. Τη χάσαμε όσο ήμασταν στη διακυβέρνηση γιατί μείναμε πολύ κολλημένοι στην εκτέλεση του προγράμματος και πολύ λιγότερο στην επαφή με την κοινωνία, και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να έρθουμε πολύ πιο κοντά στην κοινωνία σήμερα. Και αυτό θα εξαρτηθεί πολύ και από τις θέσεις που ο πρόεδρος θα εκφράσει στη κοινοβουλευτική ομάδα. Ακριβώς για να συζητήσουμε την πορεία του κόμματος να συζητήσουμε γιατί φτάσαμε έως εδώ και να δούμε ουσιαστικά από εδώ και πέρα πως θα προχωρήσουμε. Αυτό είναι μία δυναμική διαδικασία.

Άρα περνάει από την Κοινοβουλευτική ομάδα και επόμενο σταθμό ποιον; Έκτακτο συνέδριο και άλλα θεσμικά όργανα;

Δεν θα εξαντληθεί ο εσωκομματικός διάλογος σε μία συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι μία περίοδος εσωκομματικής συζήτησης που πρέπει να γίνει με στραμμένη την προσοχή που πηγαίνει η χώρα. Δεν πρέπει να κλειστούμε σε ένα «αυτιστικό» περιβάλλον και να συζητάμε μόνο τα δικά μας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά που θέτετε συνάδουν με την τωρινή ηγεσία ή πρέπει να πάτε σε άλλο πρόσωπο;

Περιμένω να ακούσω την τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, για το πώς αντιλαμβάνεται και ο ίδιος το αποτέλεσμα των εκλογών και τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα. Στο «κάτω κάτω» πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι εκλεγμένος από τη «βάση» και έχει την εμπιστοσύνη μας στο να μας πει πως σκέφτεται και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει.

Άρα δίνετε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Σαμαρά;

Σαφέστατα και αυτό πρέπει νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε.