Σχετικά με τα νέα δεδομένα γύρω από τη διαπραγμάτευση με τους Εταίρους

          Τα δεδομένα δεν τα έχει η αντιπολίτευση, γιατί δε μας έχει ενημερώσει η Κυβέρνηση. Αυτό το οποίο είδαμε χθες, είναι ένα non paper της κυβέρνησης που λέει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Παρά τις αντίθετες δηλώσεις όλων των υπολοίπων, η Kυβέρνηση χθες μας είπε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, ότι δεν πάνε καλά και ότι δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν. Δυστυχώς, διαπραγματευόμαστε τρεις μήνες με ένα τρόπο ο οποίος δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Και το λέω αυτό γιατί, αν είχε φέρει αποτελέσματα, θα είχαμε λύσει τη συμφωνία γέφυρα και θα συζητούσαμε τη μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία «γέφυρα» δεν έχει κλειστεί. Υπάρχουν, άλλωστε, αντιφατικές δηλώσεις και λογικές στην ίδια την Κυβέρνηση. Από  τη μία υπάρχει η λογική που λέει «θα πάμε σε σύγκρουση με τους δανειστές αν μας επιβάλουν μέτρα τα οποία είναι αντίθετα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», από την άλλη διαρρέονται συνεχώς από την Κυβέρνηση νέες προτάσεις για φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων, οι οποίοι είναι, ήδη, υπερφορολογημένοι. Για να μη σας πω, βέβαια, ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις στην άλλη ρητορεία έχουν πάει περίπατο. Ούτε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ούτε μείωση φορολογικής δαπάνης, ούτε τίποτε τέτοιο έχουμε δει ως τώρα.

Σχετικά με το αν μπορεί η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις

Εγώ πίστευα από πριν ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ο κόσμος που την ψήφισε, όμως, περίμενε ότι άμεσα θα περνούσαν τα νομοσχέδια τα οποία έλεγαν: «επαναφορά των συντάξεων, επαναφορά του κατώτατου μισθού, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και, και, και». Σιγά-σιγά όλα αυτά γίνονται υποσχέσεις για το μέλλον. Ούτε καν η δική μας υπόσχεση ότι θα πάμε στο επόμενο χρονικό διάστημα με 10% μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού το 2015 ούτε αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Σχετικά με τον τρόπο που διαπραγματευόταν η ΝΔ

Αυτό που ακούσαμε πάρα πολλές φορές είναι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν διαπραγματευόταν. Το θέμα είναι ότι από τις 25 Ιανουαρίου η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ενισχύθηκε ή μειώθηκε; Σήμερα, η Ελλάδα, έχει περισσότερο ανάγκη από ότι είχε στις 25 Ιανουαρίου το να κλείσει συμφωνία ή λιγότερο; Με το έλλειμμα ρευστότητας το οποίο υπάρχει στην Οικονομία θα σας έλεγα σαφέστατα ότι έχει επιδεινωθεί η διαπραγματευτική μας θέση.

 

Σχετικά με το αν, όπως είπαν στελέχη της Κυβέρνησης, στις 20 Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει τη ρευστότητα

Το έχει πει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος δεν ξέρω αν έχει αναλάβει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Γιατί ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος έκανε αυτό το λάθος, λέει ότι παραμένει εκείνος ως επίσημος διαπραγματευτής. Δεν τον έχουμε ακούσει μέχρι τώρα να μας λέει ότι έκανα λάθος. Όπως, επίσης, θυμάστε αυτή τη φοβερή δήλωση ότι «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από λεφτά, η Ελλάδα έχει ανάγκη από αξιοπρέπεια». Έχει σημασία, λοιπόν, με πιο πνεύμα πας να διαπραγματευτείς. 

Εδώ συζητάμε για μια διαπραγμάτευση η οποία γίνεται σε τόσους διαφορετικούς τόνους που νομίζω ότι, πλέον, ο οποιοσδήποτε σοβαρός συνομιλητής της Κυβέρνησης έχει χάσει το μπούσουλα της αξιοπιστίας. Δεν πρέπει τη στιγμή που λες «ότι θα πληρώσω τις υποχρεώσεις μου προς το ΔΝΤ», Υπουργός να βγαίνει και να λέει «όχι δεν θα τις πληρώσω». Αυτή η πολυγλωσσία των στελεχών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δεν βοηθάει. Και, αν θέλετε, συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει μεγαλύτερη αγωνία για το τι θα πει στο εσωτερικό του ακροατήριο και μικρότερη αγωνία για το πώς θα λύσει το αντικειμενικό πρόβλημα της χώρας. Δυστυχώς, αυτό εισπράττω εγώ ως πολίτης.

 

Σχετικά με το τι προτείνει η ΝΔ για το κλείσιμο της συμφωνίας

Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να υποχωρήσει και να πιει το πικρό ποτήρι της διάψευσης και των υπέρογκων προεκλογικών του δεσμεύσεων που ήταν από άλλη εποχή και από άλλο πλανήτη. Θα αναγκαστεί να το πιει γουλιά-γουλιά.

 

Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τα υπόλοιπα μέτρα που προέβλεπε το mail Χαρδούβελη

Σε μία κοινωνία, στην οποία συμβάλλουμε και εμείς, η δική μου η γενιά δηλαδή,  πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, όταν έρθει η ώρα, θα πάρουμε και εμείς σύνταξη. Το να πούμε ότι θα διατηρήσουμε την καταβολή συντάξεων και επικουρικών με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι βέβαιο ότι όταν θα έρθει η στιγμή δε θα βρούμε τίποτε μέσα, γιατί θα τα έχει  εξαντλήσει η προηγούμενη γενιά, με συγχωρείτε αλλά δεν το θεωρώ ένα δίκαιο μέτρο. Η μείωση δεν είναι μία οριζόντια μείωση. Αφορά συγκεκριμένα ταμεία τα οποία δείχνουν ότι στο βάθος των γενεών είναι ελλειμματικά. Και, άρα, η επόμενη γενιά θα πληρώσει το μάρμαρο. Κάτι το οποίο θεωρώ άδικο για την επόμενη γενιά.

Πρέπει να το σκεφτούμε και σε επίπεδο γενεών. Εμείς είχαμε καταθέσει μία πρόταση, αποτυπώθηκε ως e-mail Χαρδούβελη, που είχε δύο βασικά μέτρα. Πρώτον, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, αφού τα κύρια ταμεία συντάξεων ακόμη χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και, δεύτερον, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Υπενθυμίζω κάτι: Αυτά ήταν τα δύο μέτρα που είχε το e-mail Χαρδούβελη. Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ήταν η επαναφορά στην  -προ του 2012- κατάστασή τους. Το 2012 η κυβέρνηση αποφάσισε, για να ενισχύσει τον τουρισμό, να μειώσει το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Και, βεβαίως, ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία δεν απευθύνεται βασικά στον Έλληνα αλλά απευθύνεται στον ξένο επισκέπτη. Και, εφόσον ο τουρισμός επανήλθε και μάλιστα με θεαματικά νούμερα, η επαναφορά του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στην προηγούμενη κλίμακα ήταν μια αναγκαία διόρθωση. Κακή; Κακή. Αναγκαστική; Αναγκαστική. Σήμερα αν έρθει ένα πακέτο με φορολογικά μέτρα τα οποία εκτίνονται πέρα από αυτό, θα είναι χειρότερα. Αν έρθει ένα πακέτο στο ασφαλιστικό το οποίο, πέρα από τα επικουρικά ταμεία, εκτείνεται και στα κύρια ταμεία συντάξεων, θα είναι χειρότερα. Και αυτό περιμένουμε να δούμε. Τι πακέτο θα έρθει. Ακούμε τόσα διαφορετικά πράγματα που πραγματικά έχει ζαλιστεί όλη η κοινωνία. Κάθε μέρα επαναλαμβάνονται  καινούργιες διαψεύσεις. Ξεκινάμε το πρωί με μία αισιοδοξία και καταλήγουμε το βράδυ με μία απαισιοδοξία. Να σας θυμίσω πόσες φορές ο κ. Σταθάκης μας έχει πει δημοσίως ότι «μην ανησυχείτε μέσα στην επόμενη εβδομάδα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση». Πόσες φορές και για πόσες εβδομάδες και σε πόσα Euro group έχουν γίνει οι ανάλογες δηλώσεις; Και το βράδυ καταλήγουμε πάντα στο αντίθετο. Βγήκε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα και μας είπε ότι είμαστε κοντά στην συμφωνία. Δεν πέρασαν δέκα μέρες και μας δήλωσε ότι, τελικά, είναι αδύνατον να φθάσει σε συμφωνία. Αυτά λέει, άλλωστε,  κατά κύριο λόγο, το χθεσινό non paper της Κυβέρνησης.

 

Σχετικά με τα φαινόμενα διορισμού σε κρατικές θέσεις κομματικών φίλων και συγγενών της νέας Κυβέρνησης, που αποκάλυψε ο ίδιος με λίστα που δημοσιοποίησε στη Βουλή

Μία από τις βασικές επωδούς των στελεχών της νέας Κυβέρνησης προεκλογικά ήταν ότι η φαυλοκρατία των προηγούμενων κομμάτων, των παλαιών κομμάτων, όπως ονομαζόταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατέστησαν το κράτος κομματικό λάφυρο. Διόρισαν τους συγγενείς και τους φίλους και τα κομματικά τους στελέχη και γι’ αυτό κατέρρευσε η χώρα. Και ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Και αυτό, σήμερα, όχι μόνο επαναλαμβάνεται, αλλά επαναλαμβάνεται με σφοδρότητα. Ενενήντα ημέρες υπάρχει μια επέλαση στον κρατικό μηχανισμό και τις λειτουργίες του κράτους που δείχνουν μια νοοτροπία άλλης εποχής. Μας γυρνάνε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, που φαίνεται η εξουσία ως λάφυρο για το κόμμα. Για να είμαι πιο σαφής: Πάνω από 100 στελέχη αποτυχόντες βουλευτές, μέλη ΚΕ, συγγραφείς του προεκλογικού προγράμματος και, βεβαίως, πάρα πολλοί συγγενείς έχουν στελεχώσει την κρατική μηχανή. Δεν είναι μόνο οι κομματικές, είναι και συγγενικές σχέσεις, οι οποίες έχουν επανδρώσει πάρα πολλές θέσεις. Στη λίστα αυτή θα σας πω ότι υπάρχει και συμπλήρωμα από διάφορες πληροφορίες, τις οποίες δεν τις δημοσιοποίησα. Υπάρχει μια επέλαση του κόμματος στο κράτος και υπάρχει και μία διάθεση να γκρεμιστεί οτιδήποτε είχε προχωρήσει τον προηγούμενο χρόνο. Πάει να γκρεμιστεί το ΑΣΕΠ με φωτογραφικό νομοσχέδιο, με φωτογραφικές τροπολογίες που πέρασε χθες ο κ. Κατρούγκαλος. Πάει να γκρεμιστεί η Διαύγεια σε σχέση με τις δαπάνες. Καταργείται με το καλημέρα σας η ανεξαρτησία της ΕΡΤ με την διαφαινόμενη τοποθέτηση του αρχισυντάκτη της ΑΥΓΗΣ, ως διευθυντή ειδήσεων. Αν αυτά δεν είναι βήματα προς τα πίσω, τότε τι είναι; Η ΑΥΓΗ, σας θυμίζω, είχε γράψει λίβελους εναντίον μου και δεν είχε το θάρρος, παρά τις υποσχέσεις της αρχισυνταξίας της, να προχωρήσει στις ανάλογες διαψεύσεις.   Αυτό είναι που ισχύει στο «πρώτη φορά Αριστερά»; Γιατί μέχρι τώρα δεχόμασταν κριτική  γι’ αυτό το πράγμα. Μέχρι τώρα ο κ Τσίπρας μας έλεγε ότι αυτές οι σχέσεις είναι που έφεραν το κράτος σε αυτό το χάλι.  Σήμερα ανακαλύπτει ότι αυτές οι σχέσεις είναι χρήσιμες;

 

Σχετικά με το είναι άκομψο να κάνει αυτή την κριτική, επειδή και ο ίδιος αποτελεί γιός πρώην Υπουργού.

Χαίρομαι για την ερώτησή σας. Είδατε στη λίστα να λέω ότι Πρόεδρος της Βουλής έγινε η κόρη του πρώην Προέδρου του Συνασπισμού που προέρχεται από πολιτικό τζάκι; Μιλάω για κάποιον ο οποίος έχει εκλεγεί; Δεν κάνω κριτική στους εκλεγμένους. Οι εκλεγμένοι εκλέγονται. Ο κόσμος τους κρίνει και μας κρίνει όλους, ανεξαρτήτως του επιθέτου που φέρεις. Μπορεί να σου δίνει μια αναγνωρισιμότητα το επίθετό σου, όμως, σου βάζει, πολλές φορές, πιο ψηλά τον πήχη. Αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Διόρισε, όμως, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κάποιον από τους συγγενείς του ή από τα αδέλφια του ή από τα ξαδέρφια του σε δημόσιες θέσεις;

Δεν αντιλέγω ότι ήταν μια τακτική των προηγούμενων ετών. Εγώ αναδεικνύω τη διγλωσσία. Αν ήρθε η «πρώτη φορά Αριστερά» για να κάνει ότι έκαναν τα προηγούμενα κόμματα, αν ήρθε «η πρώτη φορά Αριστερά» για να επαναλάβει όλα τα κακά που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, τότε με συγχωρείτε ποια είναι η αλλαγή; Ποια είναι η ελπίδα που γεννιέται;