Δελτίο Τύπου

 

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τα προσφερόμενα συμφέροντα και σίγουρα όχι το Δημόσιο»

 

Παρέμβαση στη Βουλή κατά τη συζήτηση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις διατάξεις του οποίου εμπεριέχονται ρυθμίσεις που αφορούν το σύνολο, σχεδόν, των Υπουργείων, πραγματοποίησε χθες βράδυ ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καταρχάς, θέλω να επαναλάβω την παρατήρηση που έκανα και προηγουμένως. Κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση στη Επιτροπή δεν γίνεται ποτέ με χρονόμετρο ιδιαίτερα στη κατ΄ άρθρο συζήτηση. Και μάλιστα, όλες οι συζητήσεις, στην κατ΄ άρθρο συζήτηση, δεν γινόντουσαν συνολικά επί του νομοσχεδίου, αλλά κεφάλαιο-κεφάλαιο. Και είναι καινούργια κοινοβουλευτική πρακτική αυτή, που τολμάτε να εφαρμόσετε τώρα, η οποία ουσιαστικά αποφεύγει τον οποιοδήποτε διάλογο και την οποιαδήποτε συμβολή των βουλευτών στη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου. Ενός πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά σχεδόν το σύνολο των Υπουργείων. Έχουμε μόνο δύο Υπουργούς αρμόδιους για να τοποθετηθούν εδώ, οι υπόλοιποι λείπουν. Ακόμα και νομοτεχνικές βελτιώσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν πρόκειται να εισακουστούν και αυτό είναι μια έτι περαιτέρω υποβάθμιση, όχι μόνο του κοινοβουλευτικού έργου, αλλά και της νομοθετικής λειτουργίας του ελληνικού κράτους.

 Και τέλος, θέλω να σχολιάσω το γεγονός ότι αυτό το νομοσχέδιο ελάχιστα προαπαιτούμενα εμπεριέχει, ενώ έχει και πάρα πολλές πολιτικές εξαγγελίες. Και δεν καταλαβαίνω το συγχωροχάρτι που εύκολα δίνουν οι συνάδελφοί της συμπολίτευσης, οι οποίοι μέχρι προχθές μιλούσαν για κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, ενώ σήμερα δεν μιλούν καθόλου και χαίρονται. Αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των στιγμών, όταν δεν είναι αναγκαίες αυτές οι στιγμές. Και θα σας πω πάρα πολύ απλά ορισμένα από αυτά. Δε θα αναφερθώ σε αυτά που αναφέρθηκαν για την μπίρα και για την στοχοποίηση την οποία έχετε κάνει στη μικρή επιχειρηματικότητα. Όπως, επίσης, για τις αλλαγές, οι οποίες γίνονται στην παιδεία και αποτελούν αυτοτελές νομοσχέδιο μέσα στο νομοσχέδιο.

Θα μπω, όμως, στη διαδικασία -και επιτρέψτε μου να κρατήσω αυτό το δικαίωμα- να σχολιάσω την πρωτοφανή δήλωση του κ. Δημαρά, πριν από λίγο και για την οποία περιμένω από τον κ. Σκουρλέτη να τοποθετηθεί, ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την εθνική πολιτική αξιοποίησης των εθνικών αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες και θα πρέπει να τη σταματήσει. Περιμένω από τον κ. Σκουρλέτη, εφόσον Βουλευτής της συμπολίτευσης ζητάει κάτι τέτοιο από τον αρμόδιο Υπουργό, να τοποθετηθεί υπεύθυνα και να το ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην απαξίωση των αποθεμάτων και στη διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει με την οικοπεδοποίηση και τους διεθνείς διαγωνισμούς για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος. Δεν μπορεί να λέγονται ανεύθυνα ορισμένα πράγματα. Γιατί μόλις προχθές βρισκόμασταν σε εθνική αντιπροσωπεία στην Νορβηγία, στο Στάβανγκερ, πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται σ' αυτή την αίθουσα. Βρεθήκαμε μαζί και διαπιστώσαμε τα οφέλη που έχει η Νορβηγία και το νορβηγικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα από την αξιοποίηση αυτών των υδρογονανθράκων.

Θα αναφερθώ στο πρώτο θέμα, που δεν έχει απασχολήσει, γιατί δεν έχει τοποθετηθεί κανένας. Είναι το άρθρο 56 και αφορά την εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να τροποποιεί τις συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας κατά το δοκούν. Αυτή είναι μια πρωτοφανής εξουσιοδότηση. Ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έκανα ένα τεράστιο αγώνα, ώστε αυτός που ήταν ασυνεπής στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και είχε συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας, να εκπέσει των συμβάσεων αυτών. Με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε να εξορθολογήσουμε τη συγκοινωνία του Βόρειου Αιγαίου, π.χ. η Λήμνος απέκτησε διασύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα, που δεν είχε. Ακόμη, σήμερα που η Σάμος έχει για πρώτη φορά καλή συγκοινωνία τόσο προς τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και προς το κέντρο, και αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Ότι, δηλαδή, δε δίνουμε άλλες παρατάσεις, δε δίνουμε άλλες χαριστικές ρυθμίσεις, δε δίνουμε στους υπουργούς τα δικαιώματα που είχαν στο παρελθόν και ουσιαστικά έκαναν ότι ήθελαν. Αντιθέτως, τηρούμε το νόμο και με την τήρηση των νόμων υποχρεώνονται και οι εφοπλιστές να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Εδώ, τι κάνετε; Δίνετε στον Υπουργό, το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, να εξυπηρετεί κατά το δοκούν εφοπλιστές, οπότε και όταν το θέλει, χωρίς να υπάρχει καμία διαδικασία διαφάνειας, δημοσιότητας και σε καμία περίπτωση εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, ζητάω να αναθεωρήσετε και να αποσύρετε το άρθρο 56, το οποίο προδήλως αποτελεί μια ρύθμιση που έχει σχέση μόνο με την εξυπηρέτηση των προσφερόμενων εφοπλιστών και καθόλου με την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Έρχομαι στο δεύτερο θέμα. Το άρθρο 28, αφορά το θαλάσσιο μέτωπο και την έκταση των πρώην Λιπασμάτων. Τεράστια υπόθεση. Χρόνια αποτελεί αντικείμενο, το τι θα κάνουμε με τα λιπάσματα. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η Εθνική Τράπεζα, όταν έκλεισε το εργοστάσιο των Λιπασμάτων και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, πήρε το πλειοψηφικό πακέτο στην έκταση, και δημιουργήθηκε η ιδέα του Μητροπολιτικού Ναυτιλιακού Κέντρου. Το Μητροπολιτικό Ναυτιλιακό Κέντρο, ένας χώρος στον οποίο θα γινόντουσαν διάφορες επενδύσεις, θα φτιάχνονταν τα καινούργια γραφεία του Πειραιά, έτοιμα να υποδεχθούν τους εφοπλιστές που άρχισαν να φεύγουν από το Λονδίνο και να έρχονται στην Ελλάδα. Ο Πειραιάς έχασε αυτήν την ευκαιρία να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Ναυτιλιακό Κέντρο, γιατί ήρθαν οι εφοπλιστές από το Λονδίνο στην Ελλάδα και μετακόμισαν στη Βούλα, στην Κηφισιά, στον άξονα της Κηφισιάς, στον άξονα της Παραλιακής, στο Φάληρο και δεν πήγαν στον Πειραιά τα γραφεία τους, επειδή δεν υπήρχε κανένας χώρος στον οποίον να φτιαχτούν. Έτσι χάσαμε εκείνη την ευκαιρία. Σήμερα, με μία διάταξη, έρχεται η οριστική αποβιομηχάνιση της περιοχής και αφορά τους τελευταίους θύλακες, οι οποίοι λειτουργούν ως βιομηχανίες ή βιοτεχνίες ή διακίνησης προϊόντων και δίνουν θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που έχει ποσοστό ανεργίας πάνω του 50%. Η Διάταξη αυτή είναι προδήλως αντισυνταγματική και θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα είναι άλλη μια διάταξη Σκουρλέτη, που θα είναι αντισυνταγματική, γιατί σήμερα κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη για τις Σκουριές.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Προεδρεύων των Επιτροπών): Να εκφράσετε την άποψή σας εντός χρόνου.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα εκφράσω την άποψή μου εντός χρόνου και δεν θα δεχτώ αυτή την καταπίεση που ασκείται στους βουλευτές, δηλαδή, να στερήσουμε το λόγο στους βουλευτές. Με συγχωρείτε, αλλά θα εκφράσω την άποψή μου και θεωρώ ότι είναι εμπεριστατωμένη και ουσιαστική. Επί της ουσίας μιλάω και εάν δεν σας ενοχλούσαν αυτά που έλεγα, δεν θα κάνατε και αυτή τη διακοπή. Σας λέω λοιπόν ότι θα κριθεί αντισυνταγματική, όπως κρίθηκε η διάταξη Σκουρλέτη για τις Σκουριές, διότι, μεταβάλει τους όρους λειτουργίας ενεργών επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη ζώνη, χωρίς να απαλλοτριώνει την έκταση. Αυτό, δεν μπορεί να σταθεί, γιατί ουσιαστικά στερείτε τα δικαιώματα. Ή θα προχωρήσετε σε μια απαλλοτρίωση της έκτασης ή δεν θα μπορέσετε να μεταβάλλετε τους όρους επί το δυσμενέστερο και μάλιστα, εκεί που λειτουργούν επιχειρήσεις. Θα γεννηθούν δικαιώματα αποζημιώσεων από αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι το μόνο που θα έπρεπε να κάνετε είναι να έρθετε σε πραγματική συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα και τους ιδιοκτήτες της έκτασης και να δείτε ποιο κομμάτι θα μπορέσετε να απαλλοτριώσετε υπέρ του δημοσίου και ποιο κομμάτι θα συνεχίσει να έχει αυτές τις λειτουργίες που έχει. Μέσα από το σχέδιο που είχαμε εκπονήσει για τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ -το οποίο, από ότι πληροφορούμαι, θα έρθει αυτούσιο όπως το είχαμε σχεδιάσει- είναι γεγονός ότι  δικαιώματα που αφορούν αυτή την έκταση και έχουν να κάνουν με τον ΟΛΠ και τις δυνατότητες επέκτασης του ΟΛΠ, σήμερα σταματούν. Και νομίζω ότι θα πρέπει με τις τοπικές κοινωνίες να συζητήσετε επί της ουσίας και όχι με όρους εντυπωσιασμού, όπως έκανε ο Δήμαρχος Κερατσινίου που ορκίστηκε στα λιπάσματα και ο Πρωθυπουργός πριν από μερικές εβδομάδες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Προεδρεύων των Επιτροπών): Έχετε ξεπεράσει το χρόνο που δικαιούστε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ξέρω ότι σας ενοχλούν αυτά που λέω. Έχετε διαδικασίες φίμωσης της αντιπολίτευσης, διότι, φέρνετε όλα τα νομοσχέδια με τη μορφή επείγοντος και κατεπείγοντος, έχετε σταματήσει το κοινοβουλευτικό έργο, είσαστε μια κυβέρνηση και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν θέλει την αντίθετη άποψη. Σας ενοχλεί η αντίθετη άποψη. Σε αυτά τα έδρανα της αντιπολίτευσης ζήσαμε τους σημερινούς ηγήτορες να ξεσηκώνουν και τους χθεσινούς σας ηγήτορες.»

 

Μπορείτε  να δείτε την ομιλία στην ακόλουθη διεύθυνση:

www.youtube.com/watch?v=VvUqd2NZOH0