Σημεία Συνέντευξης στο Ρ/ Σ ΒΗΜΑ FM και

τους Δημοσιογράφους Α. Ραβανό και Μπ. Παπαπαναγιώτου

 

 

•       Σχετικά με τις εσωκομματικές στην ΝΔ

 

Αισθάνομαι την ανάγκη -παρότι δεν αισθάνομαι την ευθύνη- να πω στους Νεοδημοκράτες ένα μεγάλο συγγνώμη για την εικόνα που δώσαμε χθες. Δεν είναι η ΝΔ αυτό το πράγμα. Δεν είναι η ΝΔ ένα κόμμα ανίκανο ούτε η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει τη συναίσθηση της ευθύνης η οποία της αναλογεί. Και η χθεσινή σελίδα είναι μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της.

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι θεωρώ αυτό ως την κατάληξη μιας λανθασμένης διαδικασίας. Η διαδικασία αυτή έγινε χωρίς διάλογο. Το μόνο πράγμα με το οποίο ασχοληθήκαν, τόσο οι 4 υποψήφιοι όσο και η ΚΕΦΕ, ήταν μόνο το πώς να οργανωθεί σωστά η ημέρα της εκλογής. Αν θα είναι  2, 5 ή 20 ευρώ η συμμετοχή, αν θα είναι ανοικτή η διαδικασία,το πότε θα γίνει, από ποια εταιρεία κλπ. Όλα αυτά τα πράγματα, δηλαδή,  τα οποία τελικά αποτύχανε. Χωρίς όμως το ίδιο διάστημα να συζητήσουμε πολιτικά για το μέλλον της παράταξης, για το ρόλο που πρέπει να έχει η ΝΔ και για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Διότι μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να χάσει 3 φορές και με διαφορετικά διακυβεύματα, κάθε φορά, από τον κ. Τσίπρα.  Χθες καταφέραμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές και να χάσουμε μόνοι μας.

 

•       Αναφορικά με το τι προτείνει ο ίδιος

 

Πρώτα απ΄ όλα δεν μπορεί πολιτικά να μην συζητήσουμε. Γι’ αυτό προτείνω να συγκληθούν άμεσα τα όργανα του κόμματος. Δεν μπορεί η  Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή να μην έχουν συζητήσει όλο αυτό το δίμηνο. Πρέπει άμεσα να γίνει αυτό.

Το δεύτερο, το οποίο πρέπει να γίνει, είναι μία συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, όπου πρέπει να συμμετέχουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι και όχι οι αντιπρόσωποί τους. Να εγγυηθούν οι ίδιοι. Διότι τώρα καθόμαστε και συζητάμε αν η εταιρία ήταν φιλικά προσκείμενη σε κάποιον ή δεν ήταν. Έχουν μπει 500 αμφιβολίες. Έχω ακούσει ότι ο κάθε υποψήφιος είχε ορίσει ένα τεχνικό ή δύο τεχνικούς συμβούλους οι οποίοι, όλοι μαζί, κατέληξαν ότι αυτή είναι η καλύτερη πρόταση που ετέθη στο τραπέζι τεχνικά. Δεν μπορούμε να συζητάμε άλλο μέσω αντιπροσώπων. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα και 4 διεκδικητές της ηγεσίας πρέπει να καθίσουν μαζί. Προσωπικά, θα ήθελα να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή. 

 

•       Σχετικά αν πρέπει να ανοίξει νέος κύκλος υποψηφιοτήτων

 

Σε μία διαδικασία η οποία διήρκεσε πάνω από 2 μήνες, το γεγονός ότι δόθηκε μόνο ένα περιθώριο 5 ημερών υποβολής υποψηφιοτήτων, το θεωρώ ότι είναι προβληματικό από τη φύση του. Θα έπρεπε να είχαν περιθώριο να κατατεθούν υποψηφιότητες ακόμα και μια εβδομάδα πριν.

Εγώ ήμουν πάντα της άποψης ότι θα έπρεπε να έχουν συγκληθεί όλα τα όργανα, η ΠΕ, η ΚΟ, ακόμα και το Συνέδριο. Δεν είμαι, εξάλλου, από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής. Ότι θα πρέπει να πάμε, δηλαδή, σε μία εκλογική διαδικασία στην οποία θα αποκλείσουμε τον κόσμο. Αυτό θα είναι ακόμα χειρότερη εξέλιξη. Θα μας απομονώσει.

 

•       Αναφορικά τον καταμερισμό ευθυνών για το χθεσινό φιάσκο

 

Ο καθένας προσπαθεί να βγάλει το μπαλάκι από πάνω του. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Και οι 4 συνυποψήφιοι είναι συνυπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη. Για αυτό και πρέπει να γίνει σύγκλιση των οργάνων τώρα. Δυστυχώς έτσι όπως έγινε όλος ο προεκλογικός αγώνας, με την απουσία του πολιτικού διαλόγου και πολιτικού διακυβεύματος, οδήγησε στο να ανταλλάσουμε χαρακτηρισμούς ή να υπονοεί ο ένας για τον άλλο πράγματα φοβερά. Αυτό σίγουρα έχει πληγώσει τη μεταξύ τους σχέση. Και έχει πληγώσει –πάνω από όλα-  τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας.