Δελτίο Τύπου

«Αποφύγαμε το Grexit από το Ευρώ και τώρα κινδυνεύουμε με Grexit από τη Σένγκεν»

 

Τον κίνδυνο να τεθεί η χώρα εκτός Σένγκεν από την ανικανότητα της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού υπογράμμισε χθες το βράδυ, κατά την ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Ο Έλληνας Επίτροπος για την μετανάστευση έκρουσε το καμπανάκι για τη Σένγκεν, για τη συστηματική παραβίαση που κάνει η Ελλάδα στη συνθήκη Σένγκεν, έχοντας αφήσει ανοιχτά και αφύλακτα τα σύνορά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής και συνέχισε: «Και ενώ όλες οι χώρες γύρω μας υψώνουν τείχη και κλείνουν σύνορα και ενώ η Ευρώπη βρίσκεται υπό την τρομοκρατική απειλή Τζιχαντιστών, έχει αποδειχθεί ότι από τη χώρα μας περνούν Τζιχαντιστές χωρίς έλεγχο. Τα σύνορά μας παραμένουν αφύλακτα και ανοικτά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι επί δώδεκα μέρες παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας με την Ευρώπη με ανυπολόγιστη ζημιά. «Έχει καταληφθεί από Σύριους πρόσφυγες στους οποίους προσφέρετε άσυλο, δεν το θέλουν, θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, θέλουν να πάνε προς την Γερμανία. Τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα και εσείς κάθεστε και τους κοιτάτε. Κάθεστε και τους κοιτάτε να έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή, επί δώδεκα μέρες να μην υπάρχει μεταφορά εμπορευμάτων από και προς την χώρα, παραμονή της χριστουγεννιάτικης αγοράς, και, βεβαίως, με πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο για την μεγαλύτερη και σοβαρότερη επένδυση που έγινε στη χώρα και αυτή είναι στο λιμάνι του Πειραιά», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας κατέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας έχει βαρύτατη ευθύνη για την εικόνα των οικονομικών: «Ακόμη συνεχίζετε να ασκείτε μια πολιτική επικίνδυνη με οικονομικό αντίκτυπο, οικονομικό αντίκτυπο για τη χώρα, για τη ναυτιλία της αφού φεύγουν τα καράβια, μειώνεται το συνάλλαγμα, μειώνεται ο στόλος και βέβαια για τα αποτελέσματα τα οποία θα έχει μακροπρόθεσμα για τις ευθύνες που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας μόνος του, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν.

 

Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι που ενώ απεφεύχθη ο κίνδυνος του οικονομικού grexit το καλοκαίρι και με την συνδρομή όλων των Βουλευτών ψηφίστηκε μια επώδυνη συμφωνία, την οποία και διαπραγματευτήκατε και έχετε την αποκλειστική ευθύνη, δεν φαίνεται ότι το ίδιο έχετε καταφέρει για το grexit σε ό,τι αφορά την συνθήκη Σένγκεν.

Σήμερα, πριν λίγο, ο Έλληνας Επίτροπος για την μετανάστευση έκρουσε το καμπανάκι για τη Σένγκεν, για τη συστηματική παραβίαση που κάνει η Ελλάδα στη συνθήκη Σένγκεν, έχοντας αφήσει ανοιχτά και αφύλακτα και χωρίς κανέναν έλεγχο τα σύνορά της. Και ενώ όλες οι χώρες γύρω μας υψώνουν τείχη και κλείνουν σύνορα και ενώ η Ευρώπη βρίσκεται υπό την τρομοκρατική απειλή Τζιχαντιστών έχει αποδειχθεί ότι από τη χώρα μας περνούν Τζιχαντιστές χωρίς έλεγχο. Τα σύνορά μας παραμένουν αφύλακτα και ανοικτά.

Δεν έχουμε υλοποιήσει ούτε μια δράση από αυτές που ανέλαβε στις 15 Οκτωβρίου, ο κύριος Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής, στο οποίο υποχώρησε σε όλα τα θέματα στα οποία δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση καμίας δράσης: Την εγκληματική απόφαση για τα τέσσερα hot spots στην Ελλάδα, κανένα δεν λειτουργεί. Την ενίσχυση των χερσαίων μας συνόρων με δυνάμεις της Frontex, δεν έχει υλοποιηθεί.

Σήμερα, όπως πολύ σωστά η κ. Μπακογιάννη, αναφέρει σε ερώτησή της πέρα από το γεγονός ότι μπορούμε να βρεθούμε πολύ σύντομα με μια απειλή εξόδου από την Σένγκεν, βρισκόμαστε και με μια φοβερή οικονομική ζημιά, διότι η ανοχή σας απέναντι σε όλα τα φαινόμενα ανομίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Είναι επί δώδεκα μέρες κλειστή η σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας με την Ευρώπη με ανυπολόγιστη ζημιά. Έχει καταληφθεί από Σύριους πρόσφυγες, στους οποίους προσφέρετε άσυλο, δεν το θέλουν, θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, θέλουν να πάνε προς την Γερμανία. Τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα και εσείς κάθεστε και τους κοιτάτε. Κάθεστε και τους κοιτάτε να έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή, επί δώδεκα μέρες να μην υπάρχει μεταφορά εμπορευμάτων από και προς την χώρα, παραμονή της χριστουγεννιάτικης αγοράς, και, βεβαίως, με πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο για την μεγαλύτερη και σοβαρότερη επένδυση που έγινε στη χώρα και αυτή είναι στο λιμάνι του Πειραιά.

Διότι ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο έγινε η επένδυση και η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Κίνας στον Πειραιά; Έγινε για να αποκτήσουν τα κινέζικα εμπορεύματα γρηγορότερη πρόσβαση στην Ευρώπη. Τώρα, δεν μπορούνε να πάνε με το τραίνο, το οποίο η κακή κυβέρνηση, η μνημονιακή, η προηγούμενη, επιτέλους, το έκανε να συνδεθεί με το λιμάνι του Πειραιά.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ήδη τα πλοία πηγαίνουν προς τα λιμάνια της Κροατίας και χάνουμε σημαντικά οφέλη. Παράλληλα, αποδεικνύει και κάτι. Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης, με τα πλουμιστά πουκάμισα να μην κατάφερε να διαλύσει τη ζώνη του ευρώ, με όλα αυτά τα οποία προσπάθησε να κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά φαίνεται ότι η πολιτική Τσίπρα, Χριστοδουλοπούλου, Καμμένου και όλων των υπολοίπων μπορεί να βάλει βόμβα στα θεμέλια της συνθήκης Σένγκεν.

Σας έχω πει πάρα πολλές φορές -και το έλεγα και σαν υπεύθυνος Υπουργός για την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων- ότι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων δεν αποτελεί επιλογή, δεν είναι κάτι το οποίο το κάνουμε  a la carte όποτε θέλουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο από το εσωτερικό μας δίκαιο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι και από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ξέρετε τι έχει συμβεί φέτος στο Αιγαίο; Πέρσι όλη τη χρονιά με πόλεμο στη Συρία, πάλι με 5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες, πέρασαν τα θαλάσσια μας σύνορα 34.000 παράνομοι μετανάστες. Φέτος, μέχρι σήμερα, που μιλάμε ξέρετε ποιος είναι ο αριθμός; Πέρασαν 680.000 από το Αιγαίο! Ευθύνεστε για αυτό! Ευθύνεστε, διότι όταν βγαίνουν οι τουριστικοί οδηγοί για τους μετανάστες -υπάρχουν- τι αναφέρουν;      Αναφέρουν ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2015 και τώρα έχουμε μια κυβέρνηση πολύ πιο ανεκτική.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το καταθέτω για τα Πρακτικά. Μπορείτε να δείτε στο Internet όλο το κείμενο.

Σας λέω το εξής: Δεν έχετε αξιοποιήσει καθόλου, μα καθόλου τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Έχετε εισπράξει μόνο 7 εκατομμύρια ευρώ από τα 100 που είναι στη διάθεσή μας. Ακόμη συνεχίζετε να ασκείτε μια πολιτική επικίνδυνη με οικονομικό αντίκτυπο, οικονομικό αντίκτυπο για τη χώρα, για τη ναυτιλία της αφού φεύγουν τα καράβια, μειώνεται το συνάλλαγμα, μειώνεται ο στόλος και βέβαια για τα αποτελέσματα τα οποία θα έχει μακροπρόθεσμα για τις ευθύνες που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας μόνος του, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, χωρίς να ζητήσει την γνώμη των Πολιτικών Αρχηγών στις 15 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα δεν έχετε καταφέρει να υλοποιήσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή θα είναι η συζήτηση των επόμενων ημερών και σας καλώ επιτέλους να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μην βάλετε τη χώρα σε μια καινούργια περιπέτεια. Βεβαίως και καταψηφίζω τόσο την Κυβέρνησή σας όσο και τον προϋπολογισμό».