Συνέντευξη του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή:

 

-Ανησυχείτε περισσότερο για το προσφυγικό ή τις διαπραγματεύσεις;

Ανησυχώ και για τα δύο. Και στις δύο περιπτώσεις η Κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει δραματικά. Το μεταναστευτικό παίρνει εκρηκτικές και απρόβλεπτες διαστάσεις, εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα μας, τόσο για την εσωτερική μας ασφάλεια, όσο και για την εθνική μας κυριαρχία. Η δε αξιολόγηση, όσο καθυστερεί, παρατείνει την ύφεση, την ασφυξία και την αβεβαιότητα της οικονομίας, με τεράστιο κόστος για κάθε πολίτη. Ο κίνδυνος είναι να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωποι ξανά με επώδυνους συμβιβασμούς, όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2015.

-Να απαντάει με βέτο η ελληνική κυβέρνηση εάν χώρες της ΕΕ ή τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα;

Μονομερείς ενέργειες, όπως αυτή των Σκοπίων, δε βοηθούν στην επίλυση του κοινού, ευρωπαϊκού και πολυσύνθετου ζητήματος. Δεν μπορούν τα Σκόπια, από τη μια, να αδιαφορούν για την κατάσταση των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών -ιδιαιτέρα της Ελλάδας- και, από την άλλη, να διεκδικούν την ένταξή τους ως ισότιμο μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που η Κυβέρνηση όφειλε να το ξεκαθαρίσει από την αρχή στα Σκόπια και να μην επιτρέψει να μας εκβιάζουν με την Ειδομένη.

-Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με δεδομένες τις προσκλήσεις της Άγκυρας, θα μπορέσει να βοηθήσει στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών; Η ήταν λάθος απόφαση για την Ελλάδα;

Θεωρώ ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με μία βασική προϋπόθεση: Ότι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και οι αποκλειστικές δικαιοδοσίες της χώρας μας στο Αιγαίο, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Το λάθος είναι η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε το σχέδιο εμπλοκής του ΝΑΤΟ ο κ. Καμμένος. Τη μια ημέρα, μας διαβεβαίωνε με έπαρση για την αποτελεσματική εφαρμογή του και, την άλλη ημέρα, διαπιστώναμε την κατάρρευσή του, παρακολουθώντας την Τουρκία να συνεχίζει τους τακτικισμούς της στο Αιγαίο. Πάντως, δεν περιμένω ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά.

-Οικουμενική κυβέρνηση χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχόσασταν εάν η χώρα βρισκόταν ξανά στα βράχια;

Όπως ξεκαθάρισε και ο Πρόεδρος της παράταξής μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ Οικουμενικής Κυβέρνησης και εκλογών, επιλέγουμε εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να υπηρετήσει τη χώρα. Όχι τον κ. Τσίπρα και την παρέα του. Αφού η ΝΔ σε όλους τους τόνους κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι βλάπτει το τόπο γιατί δεν ζητάει εκλογές; Τις εκλογές δεν τις αποφασίζει η μειοψηφία, αλλά η πλειοψηφία. Έχουμε μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή που δείχνει να έχει ερωτευτεί την εξουσία. Μέχρι τώρα, όμως, δεν κυβερνά αλλά αντιπολιτεύεται. Για το κ. Τσίπρα τη μια ημέρα του φταίει η Ευρώπη, την επομένη του φταίνε οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Όταν αποφασίσει να δραπετεύσει από την δύσκολη κατάσταση που έφερε η χώρα, τότε οι εκλογές θα είναι καλοδεχούμενες. Εάν ο φυσικός του χώρος είναι στα τρακτέρ και στις πορείες να μας το πει! Το Μαξίμου έχει ανάγκη από Πρωθυπουργό και όχι από επαγγελματία διαδηλωτή.

-Τα μέτρα θα περάσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία;

Νομίζω πως ναι. Άλλωστε, οι Βουλευτές που πριν λίγες μέρες αντιδρούσαν, δηλώνουν τώρα οι ίδιοι με προθυμία πως θα τα ψηφίσουν. -Το ΔΝΤ έχει εμμονές; Να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα; Σαφώς και έχει εμμονές τις οποίες τις έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό. Άλλωστε αντισταθήκαμε σε πολλές από αυτές με επιτυχία ως Κυβέρνηση. Η συμμετοχή του έχει επιβληθεί από τους εταίρους. Και, βέβαια, έχουν συμφωνήσει σε αυτό οι κ. Τσίπρας-Καμμένος. Εκπλήσσομαι που πριν μια εβδομάδα διάβαζα στην εφημερίδα σας δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, με τις οποίες επέκρινε το ΔΝΤ. Ο ίδιος δεν ήταν που, τον περασμένο Ιούλιο, σχεδόν ικέτευε το ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του δεν ήταν που, τον περασμένο Ιούνιο, «πανηγύριζε» για την έκθεσή του για το χρέος και την χρησιμοποίησε στα διαγγέλματά του παραμονές του δημοψηφίσματος; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει ανάγκη, στο εξής, από λιγότερα λόγια και περισσότερη σοβαρότητα.

-Ανησυχείτε μήπως δημιουργηθεί ένα νέο δεξιό κόμμα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, τον Τάκη Μπαλτάκο και άλλους;

Ανησυχώ μόνο για την πορεία της χώρας. Δεν ξέρω τι καινούργιο μπορεί να εκφράσει ένα νέο κόμμα. Σήμερα η ΝΔ μπορεί να εκφράσει όλες τις σοβαρές ανησυχίες των πολιτών που απορρίπτουν τον λαϊκισμό.

-Την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Τάσο Γιαννίτση, τον Χάρη Θεοχάρη, τον Γιώργο Αμυρά θα τους θέλατε στη Νέα Δημοκρατία; Πότε θα γίνουν οι κινήσεις διεύρυνσης σε πρόσωπα; Μετά το συνέδριο;

Αυτό που ξέρω και ήδη γίνεται είναι διεύρυνση στην κοινωνία και διεύρυνση στις πολιτικές μας. Μας ενδιαφέρει να αγκαλιάσουμε την κοινωνία και όχι απλά να κάνουμε πολιτικές μεταγραφές. Γι αυτό και έχουμε ήδη ανοίξει τον διάλογο μαζί της. Χαίρομαι πάντως που η απρόσμενη εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε αναταράξεις στο πολικό σκηνικό. -Το συνέδριο τι αλλαγές θα φέρει στη Νέα Δημοκρατία; Ηρθε η ώρα απογαλακτισμού από το καραμανλικό DNA της; Το 10ο τακτικό Συνέδριο σηματοδοτεί το χτίσιμο μιας Νέας Δημοκρατίας από την αρχή. Που θα οδηγήσει σε ένα κόμμα σύγχρονο και ελκυστικό. Λιτό σε δομές, ευέλικτο στη λειτουργία και περισσότερο συμμετοχικό στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Θέμα ιδεολογίας δεν υπάρχει. Η ιδρυτική Διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει, άλλωστε, πάντα επίκαιρη και διαχρονική.

-Είστε υπέρ της θεσμοθέτησης τάσεων;

Τάσεις και συνιστώσες θεσμοθετούν τα κόμματα και οι σχηματισμοί που προέρχονται από μείξη «ανομοιογενών υλικών» και θέλουν, με κάποιο τρόπο, οι διάφορες ομάδες να δηλώνουν μέσω αυτών την εσωτερική αυτονομία τους. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, είναι ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία που έχει καταφέρει να διατηρήσει την πολυσυλλεκτικότητα της. Σήμερα, η παράταξή μας επενδύει στην εσωκομματική δημοκρατία μέσα από τη θεσμοθέτηση ανοιχτών διαδικασιών. Όχι με τη «συριζοποίησή» της.

-Τι περιμένετε από τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών για το Προσφυγικό;

Είναι καιρός οι κ. Τσίπρας και Καμμένος να μας πουν ποια πολιτική θέλουν. Αυτή των ανοιχτών συνόρων ή της εθνικής κυριαρχίας; Πάνω στην εισήγησή τους θα φανεί αν υπάρχει χώρος για εθνική πολιτική. Εμείς στην Ευρώπη θα στηρίξουμε την Ελλάδα και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής που σήμερα ακόμα παραμένει θολή. Δεν μπορεί η Ευρώπη, σε συλλογικό επίπεδο, να μιλάει για αλληλεγγύη και τα κράτη, σε εθνικό επίπεδο, να ασκούν σκληρές πολιτικές για την μετανάστευση. Ας αποφασίσουμε εμείς επιτέλους τι θέλουμε και να το πούμε ξεκάθαρα. Ας μην περιμένουμε άλλη μια φόρα άλλοι να αποφασίσουν για εμας.