Φίλες και φίλοι,

Η Παράταξή μας, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που θεμελίωσε τη Δημοκρατία, που κράτησε την πατρίδα μας όρθια σε όλες τις δύσκολες στιγμές, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι σήμερα εδώ. Είναι απόψε στις επάλξεις, και κάνει αυτό που έκανε πάντοτε: Το χρέος της προς την Πατρίδα! Αυτό κάνουμε απόψε. Χαίρομαι που σας βλέπω όλους εδώ. Ιστορικά στελέχη, διαχρονικούς συνοδοιπόρους, συναγωνιστές και φίλους. Ιδιαίτερα χαίρομαι, όμως, που βλέπω τόσους νέους ανθρώπους. Θέλουμε τους νέους δίπλα μας. Γι αυτούς αγωνιούμε. Σε αυτούς προσβλέπουμε. Σε αυτούς,  απευθυνόμαστε.

 

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισες,

Η παράταξή μας σήμερα κάνει μία νέα αρχή. Κάνει πράξη το όραμα του αρχηγού μας Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Υλοποιούμε τη δέσμευση που ανέλαβε προς τους όλους τους Νεοδημοκράτες να αλλάξει το κόμμα μέσα σε 111 ημέρες. Σήμερα, παρουσιάζουμε στα μέλη μας, αλλά και σε όλους τους Έλληνες, ένα κόμμα ανοιχτό, σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό. Είμαστε εδώ, σε αυτήν την κατάμεστη αίθουσα, για να σηματοδοτήσουμε τη νέα αρχή. Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε σελίδα και να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ ισχυρή, ενωμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά! Να σηκώσει ξανά την Ελλάδα στις πλάτες της. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα! Το Συνέδριό μας αυτό δεν είναι απλά υπόθεση εσωτερική. Είναι υπόθεση Εθνική! Είναι στοίχημα κομματικό και, συνάμα, πατριωτικό. Σήμερα, βάζουμε τάξη στο σπίτι μας. Και από αύριο θα βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα!

 

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισες,

Σήμερα η Ελλάδα ασφυκτιά. Η δημιουργική Ελλάδα ασφυκτιά. Η παραγωγική Ελλάδα ασφυκτιά. Η Ελλάδα που καθημερινά ξυπνάει νωρίς για να δουλέψει, ασφυκτιά. Η Ελλάδα που προοδεύει και επιχειρεί, ασφυκτιά. Στραγγαλίζεται καθημερινά από μια ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση. Από μια Κυβέρνηση λαϊκιστών που το μόνο που ξέρουν είναι να λένε ψέματα. Που κυβερνούν αντιπολιτευόμενοι. Για αυτήν την Ελλάδα είμαστε εδώ! Για να της δώσουμε το απαραίτητο οξυγόνο. Για να τη στήσουμε πάλι όρθια. Για να της ξαναδώσουμε όραμα και ελπίδα. Σήμερα που η επιχειρηματικότητα δαιμονοποιείται, η διαφάνεια ποδοπατείται , η ιδιωτική πρωτοβουλία διώκεται, η αριστεία ποινικοποιείται και η εθνική κυριαρχία αμφισβητείται, η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ να βάλει τέλος στα αδιέξοδα! Γιατί η παράταξή μας ήταν αυτή που πάντοτε αναλάμβανε το ιστορικό χρέος να ενώσει τους Έλληνες. Να ομαλοποιήσει καταστάσεις. Να προστατέψει από δυσάρεστες εξελίξεις. Και ανταποκρινόταν πάντα στην ευθύνη αυτή με συνέπεια. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πράγματι το κόμμα των μεγάλων αποφάσεων και των ιστορικά δικαιωμένων επιλογών. Αυτή είναι η κληρονομία που έχουμε και με αυτήν την κληρονομιά πορευόμαστε. Η παράταξή μας καλείται και πάλι να σταθεί υπεύθυνα. Η πατρίδα έχει ανάγκη την ισχυρή και ενωμένη Νέα Δημοκρατία. Χρέος μας να αγκαλιάσουμε ξανά την κοινωνία, τους νέους ανθρώπους, τους επαγγελματίες, τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Καθήκον μας να εκπροσωπήσουμε ξανά την Ελλάδα που θέλει να αναπνεύσει. Ιστορική μας ευθύνη να "απελευθερώσουμε" το μέλλον των νέων ανθρώπων από τα δεσμά της ανικανότητας του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Στόχος μας να ξαναδώσουμε Οξυγόνο στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Ελπίδα μας να δούμε γρήγορά τη Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό.

 

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισες,

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πέρασαν πολλά. Μύθοι κατέρρευσαν, ισορροπίες και συσχετισμοί δεκαετιών ανατράπηκαν. Οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες δυσκολίες. Είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, τις ελπίδες τους να ακυρώνονται, τις υποσχέσεις που τους είπαν να διαψεύδονται, τους κόπους μιας ζωής να απειλούνται. Η Νέα Δημοκρατία σε ένα πολιτικό σκηνικό που κατέρρευσε, κρατήθηκε όρθια. Και κρατήθηκε όρθια επειδή είπε διαχρονικά την αλήθεια. Επειδή δε λαΐκισε και δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις. Υπηρέτησε με συνέπεια τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Χωρίς πισωγυρίσματα. Χωρίς αστερίσκους. Λειτουργήσαμε με αίσθημα Εθνικής Ευθύνης σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, χωρίς να δειλιάσουμε. Υποστηρίξαμε το συμφέρον των πολλών και συγκρουστήκαμε με συντεχνίες, χωρίς να φοβηθούμε. Σίγουρα κάναμε και λάθη, τα οποία αναγνωρίζουμε και διορθώνουμε. Αυτή η δύναμη της αλήθειας μας ενώνει. Με τους Έλληνες που ασφυκτιούν, με τους νέους που αγωνιούν. Σήμερα εμείς απαντάμε στην κρίση. Με ειλικρίνεια. Όχι με ψεύτικες υποσχέσεις. Οι ιδέες μας είναι η λύση για την κρίση. Εμείς πιστεύουμε σε ένα μικρότερο κράτος. Πιστεύουμε στην αξία της Αριστείας. Πιστεύουμε στην ιδέα της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας. Πιστεύουμε στις ίσες ευκαιρίες για όλους. Πιστεύουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη. Πιστεύουμε στην προστασία των αδυνάτων. Πιστεύουμε στη λογοδοσία. Πιστεύουμε στο δικαίωμα της εργασίας. Πιστεύουμε στην Εθνική Κυριαρχία. Πιστεύουμε στην υπερήφανη Ελλάδα της Ευρώπης και της δημιουργίας. Αυτές είναι αξίες που μας ενώνουν και μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Αξίες που έχουν σφυρηλατηθεί με κοινούς αγώνες και μάχες απέναντι στον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα. Ξεκινάμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα από το ίδιο μας το σπίτι.

Αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Επειδή εμείς δε φοβόμαστε τις αλλαγές! Γιατί έχουμε μάθει να πρωτοπορούμε και να ανοίγουμε δρόμους! Για να απευθυνθούμε ξανά αξιόπιστα στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύουμε ότι πρέπει πρώτα να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας. Να οικοδομήσουμε ένα κόμμα ανοικτό στους πολίτες. Με λιτές δομές, με διαφάνεια στη λειτουργία του, με συμμετοχικότητα στη λήψη των αποφάσεων και με σύγχρονο πολιτικό λόγο, όπως επιβάλλει η ιστορία μας και οι κρίσιμες στιγμές. Και αυτή η αρχή θα γίνει από εδώ από το 10ο Τακτικό Συνέδριο! Σε αυτή τη νέα εποχή δεν χωρούν προσωπικοί εγωισμοί και μικροκομματικά παιχνίδια. Όλες οι φωνές ενώνονται με έναν συνεκτικό δεσμό: Την αγάπη για την πατρίδα.

Παρουσιάζουμε σήμερα στους Έλληνες πολίτες το σχέδιο του νέου μας καταστατικού. Παρουσιάζουμε τις αλλαγές που δημιουργούν μια σύγχρονη και «ελκυστική» Νέα Δημοκρατία. Που, στο εξής, αλλαγμένη η ίδια, θα αποτελέσει τη δύναμη αλλαγών που χρειάζονται για να πάρει μπρος η χώρα.

 

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισες,

Το Συνέδριο αυτό θέλουμε να είναι το Συνέδριο της Ενότητας και των μεγάλων ρήξεων. Ενότητας γιατί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη απέναντι στον λαϊκισμό και το καταστροφικό έργο της Κυβέρνησης Τσίπρα. Ρήξεων γιατί συγκρουόμαστε και βάζουμε τέλος σε παθογένειες που κρατούν το κόμμα μας πίσω. Δρομολογούμε μία σειρά αλλαγών για μία Νέα Δημοκρατία ισχυρή και διαφορετική. Ήδη εφαρμόστηκε ένα γενναίο πρόγραμμα εξυγίανσης, με άξονες τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση, το σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο και την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Δημιουργούμε μικρά και ευέλικτα όργανα που ενθαρρύνουν και δυναμώνουν τη συμμετοχή των μελών .Γιατί πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της.

Βάζουμε τέλος στην κυριαρχία των μηχανισμών. Ενισχύουμε την παραγωγή πολιτικής που χρειάζεται η κοινωνία. Γιατί τώρα είναι η ώρα που οι πολίτες επιστρέφουν στην πολιτική.  Συστήνουμε θεσμικά όργανα που θα προωθούν την εσωκομματική δημοκρατία και τον εσωκομματικό διαλόγου για μεγάλες και κεντρικές αποφάσεις. Για πρώτη φορά, το τονίζω, καθορίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των  μελών. Σπάει έτσι ένας φαύλος κύκλος σιωπής γύρω από τον ρόλο των μελών. Τα μέλη σταματούν να νιώθουν αποκομμένα από την παραγωγή πολιτικής, Τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν πολιτικές. Για πρώτη φορά, επίσης, θεσπίζεται θητεία για τον Πρόεδρο του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει στην πράξη ότι δε φοβάται την κρίση των νεοδημοκρατών. Όλοι θα αξιολογούνται και όλοι θα λογοδοτούν.

Από το απλό μέλος έως τον Πρόεδρο του κόμματος. Η Πολιτική Επιτροπή αναβαθμίζεται και αποκτά ουσιαστικό ρόλο.  Με τον περιορισμό των μελών της γίνεται πιο ευέλικτη, πιο παρεμβατική και πιο δυναμική στον συμμετοχικό και ελεγκτικό της ρόλο. Παράλληλα μπαίνουν οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε η αξιοκρατία και η αριστεία που τόσο δαιμονοποίησε η Κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου να γίνουν βασικά γνωρίσματα της εσωκομματικής μας λειτουργίας.

 

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτήν την παράταξη δούλεψα και θα συνεχίσω να δουλεύω. Έτσι έμαθα από το σπίτι μου. Με αυτές τις αξίες μεγάλωσα από το Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Κάποια χρόνια πριν, στο πρώτο Συνέδριο που πήγα ως Οννεδίτης, δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα είχα την τιμή και την ευθύνη να προεδρεύσω στο Συνέδριο της παράταξής μας. Και, μάλιστα σε ένα Συνέδριο οργανωτικής επανεκκίνησης, όπως το σημερινό. Σε ένα συνέδριο διαλόγου με την κοινωνία. Σε ένα συνέδριο ρήξεων και αποφάσεων. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του κόμματός μας, Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.

Σας καλώ όλες και όλους μαζί, από σήμερα, να κάνουμε τη νέα αρχή για το κόμμα μας. Και, από αύριο, όλες και όλοι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουμε τη νέα αρχή για την Ελλάδα! Καλώ στο βήμα τον αρχηγό μας, τον φίλο, το συμμαχητή, τον αυριανό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.