Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» και το δημοσιογράφο Θ. Τριανταφύλλου

“Οι συνθήκες της εποχής απαιτούν η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένας φορέας μιας καινούργιας νοοτροπίας, και αυτή η αρχή θα γίνει από το 10ο Τακτικό Συνέδριο”, λέει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αναφορικά με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ΟΝΝΕΔ, υπογραμμίζει πως “ έπραξε σωστά και κυρίως δίκαια” συμπληρώνοντας ό,τι “θα ήταν αδικία για τους 126.000 που ψήφισαν στις εκλογές, η συμμετοχή κάποιων που δεν εκλέχτηκαν με κανονικές διαδικασίες. Για το ζήτημα των πέντε αντιπροέδρων επισημαίνει πως “ το βάρος της κομματικής ανασυγκρότησης θα είναι μεγάλο, οπότε θα χρειαστούν περισσότερα χέρια”, ενώ για την πορεία της διαπραγμάτευσης, επισημαίνει πως “δε μπορούμε να ψηφίσουμε εμείς μέτρα για να συνεχίσει να κυβερνά μια παρέα ανίκανων, που έχει κάνει διδακτορικό στην αντιπολίτευση, αλλά παίρνει μηδέν στην διακυβέρνηση”

1)Ποιες είναι οι προσδοκίες για το συνέδριο; Τι θα αλλάξει την επόμενη ημέρα στη ΝΔ ώστε να πείσει τον κόσμο πως μπορεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας;

Το συνέδριο είναι κορύφωση κάποιων καταστατικών αλλαγών. Εκτος όμως από αυτό, οι συνθήκες της εποχής απαιτούν η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένας φορέας μιας καινούργιας νοοτροπίας, μιας διαφορετικής λειτουργίας και αυτή η αρχή θα γίνει από το 10ο Τακτικό Συνέδριο. Αυτό αφορά την ευταξία της λειτουργίας, την τήρηση των ωραρίων, την ασφάλεια του χώρου, την διαφάνεια των διαδικασιών, ώστε να βγάλουμε μια εικόνα πως σε μια χώρα που έχει χάσει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα, εμείς μπορούμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Και η αφετηρία γίνεται από το καταστατικό, που είναι ένα κείμενο γραμμένο από την αρχή και για πρώτη φορά βγήκε σε διαβούλευση. Θέλω να υπογραμμίσω πως όλη η “παραγωγή” του συνεδρίου έχει γίνει με πολύ μικρό κόστος και με “ίδια” μέσα και κυρίως χάρη στη βοήθεια των εθελοντών. Γιατί έτσι όπως θα λειτουργήσουμε σήμερα στο σπίτι μας, θα λειτουργήσουμε αύριο στη χώρα.

2) Πόσο θα επηρεάσει το κλίμα του συνεδρίου αλλά και του κόμματος συνολικά, η απόφαση για μη αναγνώριση της συμμετοχής της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο; Πως σχολιάζετε την παραίτηση του γραμματέα και την διαγραφή του Προέδρου τη ΟΝΝΕΔ;

Δυστυχώς, η ΟΝΝΕΔ οδηγήθηκε με αυτό το συνέδριό της να δώσει μία εικόνα παραμάγαζου και αυτά τα παραμάγαζα η νέα εποχή δεν τα σηκώνει. Δεν το σηκώνει όμως ούτε η αξιοπιστία που θέλει να φέρει στη ΝΔ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε βέβαια και όλοι εμείς που έχουμε υπηρετήσει αυτή την Οργάνωση και θέλουμε να τη δούμε ως ένα πραγματικό φυτώριο ιδεών και ανθρώπων. Το ουσιαστικό όμως ζήτημα είναι άλλο. Πρόσφατα, 126 χιλιάδες άνθρωποι πήγανε στις κάλπες και στηθήκαν σε ουρές για να ψηφίσουν τους συνέδρους που θα έρθουν στο συνέδριο. Δεν μπορεί λοιπόν αυτούς τους 126 χιλιάδες να τους πούμε ότι “εσείς είσαστε οι αφελείς της υπόθεσης διότι από την ΟΝΝΕΔ θα έρθουν σύνεδροι που δεν έχουν εκλεγεί με κανονικές διαδικασίες”. Αυτό θα ήταν μία μέγιστη προσβολή προς όλο το σώμα των Νεοδημοκρατών που θεωρεί ότι μπορούμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή και ότι μπορούμε πραγματικά μέσα από ανοιχτές διαδικασίες να δώσουμε οξυγόνο στην κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έπραξε σωστά, δραστικά και κυρίως δίκαια. Και όπως φάνηκε αγκαλιάστηκε, απρόσμενα σε μεγάλο βαθμό, από τους νεοδημοκράτες αλλά και ευρύτερα από την κοινωνία.

3) Υπάρχουν πληροφορίες για πέντε αντιπροέδρους στο κόμμα. Ποια είναι άποψη σας για το θέμα;

Όλα αυτά έχουν σχέση με την γενικότερη στρατηγική για το πως θα λειτουργήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και πως θα προετοιμάσει την επόμενη μέρα ως κυβέρνηση. Είναι όμως σε κάθε περίπτωση σαφές, πως επειδή το βάρος της κομματικής ανασυγκρότησης θα είναι μεγάλο, θα χρειαστούν περισσότερα χέρια. Ακόμα και το στοίχημα για να ξαναφτιάξεις μια νεολαία σύγχρονη, πολιτική και κυρίως ζωντανή το 2016, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θεωρώ πως είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Και αυτό απαιτεί την βοήθεια όλων μας.

4)Θα υπάρξει στο συνέδριο αλλά και μετά από αυτό η "δημιουργική ανανέωση και η διεύρυνση" για την οποία μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ;

Ειναι καλοδεχούμενα στελέχη από το Ποτάμι και από άλλα κόμματα; Το βασικό για εμάς είναι να προσεγγίσουμε ψηφοφόρους. Και από το χώρο του Κέντρου και από το χώρο της Δεξιάς, αλλά και από εκείνους τους παραπλανημένους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία δε θα παλέψει απλά και μόνο για να είναι πρώτο κόμμα, αλλά για να έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να είναι ο πολύ ισχυρός πόλος στις επόμενες εκλογές. Για να μη σας πω ο απόλυτος πόλος. Πρώτιστα, θέλουμε να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση σε επίπεδο βάσης. Προφανώς και στελέχη από το Ποτάμι είναι καλοδεχούμενα. Με πολλούς από αυτούς εξάλλου δεν είμαστε “άγνωστοι” μεταξύ μας. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το μόνο αξιόπιστο αντίδοτο απέναντι στο νοσηρό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

5)Ζητάτε εκλογες και παραίτηση κυβέρνησης. Πιστεύετε τα μέτρα θα ψηφιστούν;

Αυτή είναι η ερώτηση των…9 δισεκατομμυρίων. Γιατί κάθε μέρα που δεν κλείνει η αξιολόγηση, ο λογαριασμός ανεβαίνει. Φοβάμαι ό,τι πάλι ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει σε κάποιο εκλογικό τερτίπι που θα είναι ένα ακόμη εκβιαστικό δίλημμα προς τον ελληνικό λαό. Αυτό κατά τη γνώμη μου δε θα είναι εκλογές. Από την άλλη δε θα μου έκανε καμία εντύπωση εάν..πέταγε στο τραπέζι ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

6)Σε άλλο ενδεχόμενο η ΝΔ θα "βάλει πλάτη" με δεδομένη την πίεση να κλείσει η αξιολόγηση;

Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε αύξηση φορολογίας και νέα υφεσιακά μέτρα, όπως τα περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει κόψει ούτε ένα ευρώ κρατικής δαπάνης, δεν έχει προχωρήσει καμία αποκρατικοποίηση, δεν έχει κάνει τίποτα για την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη που παραμένει κλειστή. Δε μπορούμε να ψηφίσουμε εμείς μέτρα για να συνεχίσει να κυβερνά, μια παρέα ανίκανων, που έχει κάνει διδακτορικό στην αντιπολίτευση, αλλά παίρνει μηδέν στην διακυβέρνηση. Χωρίς να σας λέω πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα έκαναν όλα τέλεια, αυτή η κυβέρνηση είναι εξόχως επικίνδυνη και πρέπει να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται.