Είστε η παράταξη που εκφράζει τα μεγάλα συμφέροντα, βεβαίως τώρα χαρακτηρίζεστε από ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορεί ο ελληνικός λαός ούτε και η ελληνική Βουλή να υφίσταται αυτή τη στιγμή τα δικά σας προβλήματα πολιτικού προσανατολισμού και να μας ταλαιπωρείτε. Φέρτε επιτέλους συγκεκριμένες προτάσεις. Διαφωνείτε; Με γειά σας με χαρά σας, αποφασίστε όμως, τι είστε και τι εκφράζετε. Αυτό το αλαλούμ με δείγματα χουλιγκανισμού δεν σας ταιριάζει.

Κυρία Πρόεδρε, πραγματικά δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα ρίγη συγκίνησης όταν άκουγα για την ευαισθησία του κ. Σκουρλέτη και την ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αδυνάτους, στους οποίους έχουν επιβάλει από πέρυσι το καλοκαίρι 27 αυξήσεις και νέους φόρους. Νόμπελ εφευρετικότητας έπρεπε να είχε δοθεί στον κ. Τσακαλώτο, για όλους αυτούς τους φόρους.

Η ευαισθησία, βέβαια, φαίνεται στους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ, στους νησιώτες, στους ανθρώπους που σήμερα βλέπουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ - μην ξεχνάτε ότι θα τον καταργούσατε – και είδα και μια ωραία συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας, με μια πολίτη της Γαύδου, στην οποία έλεγε «μη φοβάσαι, εγώ θα κάνω ό,τι λέω» και η οποία θα πληρώνει από αύριο το πρωί το 24% ΦΠΑ. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω και τον κ. Σκουρλέτη, τόση ευαισθησία; Έπεσαν οι τιμές του πετρελαίου περίπου 70%, από 120 δολάρια το βαρέλι στα 30 δολάρια πέρυσι, μεσοσταθμικά στα 42 δολάρια. Γιατί δεν μειώθηκε η τιμή του ρεύματος; Γιατί; Τόση ευαισθησία;

Τόσο περισσότερα χρήματα είχε η ΔΕΗ. Γιατί; Όμως, λέτε, πέρα από την ευαισθησία σας, ότι έχετε και άλλο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ότι αλλάζετε το ΤΑΙΠΕΔ. Μην το ξαναπείτε. Το ΤΑΙΠΕΔ εισφέρεται στην καινούργια εταιρεία ως έχει. Αυτά που έχει οφείλει να τα ιδιωτικοποιήσει και να πιάσει το στόχο των 6,2 δις. Δεν αλλάζει τίποτα στη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ. Δεύτερον, λέτε ότι θα παίρνετε το 50% για την ανάπτυξη. Ψέματα! Διαβάστε τα άρθρα. Άρθρο 199 παρ. 1 εδάφιο β’ και άρθρο 200, το 50% πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, το άλλο 50% δεν πηγαίνει σε καμία ανάπτυξη, πάει πίσω στα περιουσιακά στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, τα οποία η εταιρεία θα τα αναπτύσσει όπως αυτή φαντάζεται.

Τρίτον. Μας λέτε ότι ελέγχετε το Ταμείο. Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που να ορίζεται από άλλο Φορέα, πλην της Ελληνικής Κυβέρνησης, και την έγκριση της Βουλής, εσείς, δεχόσαστε στο Ταμείο ότι η Διοίκηση θα ασκείται από το εποπτικό του συμβούλιο, τα πέντε μέλη, τρία οριζόμενα από την Ελληνική Κυβέρνηση, δύο οριζόμενα από τους Θεσμούς, αλλά καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί εάν δεν συναινέσουν και οι Θεσμοί. Γιατί δεν υπάρχει πλειοψηφία τρία-δύο, αλλά πλειοψηφία 4-1. Μας λέτε ότι δεν πουλάει το Ταμείο. Αξιοποιεί. Καλά, δεν διαβάζετε τι έχετε υπογράψει, κύριοι Υπουργοί; Άρθρο 201. Μέθοδοι και διαδικασίες αξιοποίησης. Παράγραφος 2. Προκειμένου να προβούν σε ιδιωτικοποίηση περιουσιακών του στοιχείων, η εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της, μπορούν να προβαίνουν ενδεικτικά, στην πώλησή τους, στην μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπραγμάτων δικαιωμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί αυτών, ή την εισφορά των τελευταίων σε Ανώνυμες Εταιρείες κ.λπ. κ.λπ..

Που το είδατε ότι απαγορεύεται η πώληση; Για πώληση είναι. Το Νομοσχέδιο δεν το έχουν διαβάσει; Είναι τόσο ικανοί, 7.500 σελίδες, τις διαβάσανε όλες; Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι σαν τους παλιούς που δεν τα διάβαζαν. Τα ξέρουν. Μόνο που δεν ξέραν οι Υπουργοί, εχθές, ποιες εταιρείες θα αποκρατικοποιηθούν. Άλλες μας είπαν στην αρχή, μετά το αλλάξανε, σήμερα λένε ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ. Θα δούμε τον Σεπτέμβρη, όταν θα έρθει το καινούργιο. Πέμπτο ψέμα. Μας λέτε ότι, αυτή η λίστα αποκρατικοποιήσεων, είναι οριστική. Ουδέν ψευδέστερο. Άρθρο 196, παράγραφος 6. Ο Υπουργός Οικονομικών, μπορεί να μεταβιβάζει στην ΕΤΑΔ, με απόφασή του, οποιαδήποτε κομμάτια της Δημόσιας περιουσίας. Χωρίς έλεγχο της Βουλής, χωρίς καμία διαφάνεια, χωρίς καμία δημοσιότητα. Και βέβαια, μας λέτε ότι αυτή η λίστα, επίσης ότι είναι οριστική, αλλά είναι βέβαιο ότι θα πιεστείτε να έρθετε και σε κάτι άλλο. Άκουσα όμως, κυρία Πρόεδρε, εχθές, τον κύριο Δρίτσα να λέει ότι δεν ήταν ποτέ ενάντια στην COSCO. Ποτέ. Θα ήθελα να του θυμίσω καταρχάς, ορισμένες φωτογραφίες από τον πρόσφατο βίο του, όταν διαδήλωνε έξω από το γραφείο μου.

Κύριε Δρίτσα το θυμάστε, όταν ερχόσασταν στο γραφείο μου και λέγατε ότι δεν θα κάνετε τον Πειραιά Τσάινα Τάουν. Όταν ερχόσασταν εδώ στη Βουλή και λέγατε ότι η COSCO μετατρέπει τον Πειραιά σε Νταχάου. Θέλετε να σας θυμίσω. Να το καταθέσω και στα Πρακτικά, γιατί έχετε κοντή μνήμη. Σας παρακαλώ. Βεβαίως. Δεν διαπραγματεύεστε καθόλου την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι σε συνθήκες Νταχάου και αυτό αφορά την COSCO. Είναι στην Κύρωση της επέκτασης Συμφωνίας με την COSCO. Ο κύριος Δρίτσας τότε, έλεγε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να συμπράττει, από την θέση που μειονεκτεί με έναν μεγάλο κολοσσό, ότι αντιτίθεται στην COSCO, ναι μεν αγαπά τους Κινέζους, αλλά δεν τους θέλει, γιατί είναι πολύ μεγάλοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τα όσα έχουμε ακούσει, όλα αυτά τα χρόνια, έρχονται λοιπόν σήμερα, να τα βαπτίσουν κάπως καινούργια. Λέει ο κύριος Δρίτσας. Εγώ, εξασφαλίζω πλέον το λιμάνι, διότι φτιάχνω την Δημόσια Αρχή Λιμένων. Τι είναι η Δημόσια Αρχή Λιμένων; Μία τρύπα στο νερό. Υπάρχει η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, την οποία πολύ σωστά, μέσα στα πλαίσια που προβλεπόταν, δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια από τη σύστασή της, την μετατρέπετε σε Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό είχα εισηγηθεί, αυτό είχα ψηφίσει, αυτό έρχεστε και επικυρώνετε και πολύ καλά κάνετε. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων είναι Ανεξάρτητη Αρχή, που θα εποπτεύει, ακριβώς, τις Συμβάσεις παραχώρησης. Φτιάχνετε την Δημόσια Αρχή Λιμένων, την προικοδοτείτε με καμιά τριανταριά υπαλλήλους, έτσι για να πούμε ότι κάνουμε και ορισμένες μετατάξεις από τον ΟΛΠ, κάποιων κομματικών φίλων ή δεν ξέρω τι άλλο, η οποία τι κάνει; Εκπονεί μελέτες. Και διάφορα άλλα. Επιβλέπει, λέει, την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς εκτελεστικά μέσα, χωρίς καμία αρμοδιότητα. Βλέπει λέει, αν κάπου δεν γίνεται κάτι σωστά και αναφέρεται στις Αρχές. Δηλαδή, τι κάνει; Τίποτα. Και θα το πουλήσετε ότι δήθεν φτιάξατε την δημόσια αρχή λιμένων. Αυτό που φτιάχνετε είναι ένα καινούργιο ρουσφετολογικό μηχανισμό. Αυτό που φτιάχνετε είναι καινούργια έξοδα για το ελληνικό κράτος. Διότι ούτε το Γενικό Λογιστήριο μπόρεσε να εκτιμήσει την δαπάνη σας, γιατί στο αρχικό σας σχέδιο λέγατε ότι δεν εμπίπτουν σε καμία αρμοδιότητα και σε κανέναν έλεγχο οι αμοιβές του προσωπικού, κάπως το περιορίσατε τώρα, αλλά δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για το τι θα μας κοστίζει. Δεν καταλαβαίνω πώς βάζετε καινούργια κόστη, τα οποία πάρα μόνο σας δίνουν ένα φερετζέ σε αυτά που κάνετε, ότι δήθεν έχετε ψήγμα συνέπειας προς αυτά τα οποία λέτε. Δυστυχώς, τα ψέματα σας είναι πάρα πολύ μεγάλα.