Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται κάποια στιγμή στην οποία πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση ο καθένας αναλαμβάνει ατομικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κοιτάζει τους γύρω του, τους ψηφοφόρους του, τον εαυτό του στον καθρέπτη, να κοιτάζει τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τα αγέννητα δισέγγονά του, εάν και όποτε έρθουν. Αναλαμβάνει, όμως, και ατομικές και πολιτικές ευθύνες για τις αποφάσεις που παίρνει.

Ξέρετε, σε όλες αυτές τις δύσκολες ψηφοφορίες που τα τελευταία έξι χρόνια περάσαμε σε αυτό το κοινοβούλιο είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τόσο κορυφαίο -εκχωρείται ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας και της εθνικής κυριαρχίας- και δεν υπάρχει ούτε ένας δισταγμός, ούτε μία προβλεπόμενη αποχώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Είναι η πρώτη φορά που περνάμε και θα περάσετε με τη δική σας ψήφο μία τόσο μεγάλη δραματική αλλαγή για την κατάσταση της χώρας χωρίς να έχετε καν δεύτερες σκέψεις.

Κανένας δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι είμαι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Άλλωστε, να σας πω ότι οι δύο από τις βασικότερες ιδιωτικοποιήσεις που θα ολοκληρώσετε αυτήν τη χρόνια, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, είναι ιδιωτικοποιήσεις που σχεδίασα και οργάνωσα εγώ όσο βρισκόμασταν στην κυβέρνηση.

Αλλά, αυτό το ταμείο υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας είναι αδύνατο να το συλλάβει ο νους και είναι αδύνατο να το συλλάβει ο νους ότι εσείς το ψηφίζετε χωρίς να έχετε κανέναν ενδοιασμό. Αν ήταν τόσο καλό γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το ψηφίσανε; 

Δύο ήταν οι απαιτήσεις των δανειστών από την αρχή: Πρώτον,ο κόφτης στις δημόσιες δαπάνες. Να χάσει η χώρα, δηλαδή, τη δυνατότητα της δημοσιονομικής πολιτικής. Και,δεύτερον,να εκχωρήσει στον διεθνή έλεγχο όλη τη δημόσια περιουσία στο διηνεκές. Γιατί, λοιπόν, δεν το δέχθηκαν όλοι οι προσκυνημένοι, οι προδότες, οι πουλημένοι, αυτοί που κάθονται στα τέσσερα, οι γερμανοτσολιάδες, οι Τσολάκογλου, ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμας, ο Σαμαράς, αν ήταν τόσο καλό; Και ήρθε τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και χαρήκαν και βρήκαν τη μαγική λύση.

Ξέρετε πόσα ψέματα έχετε πει εσείς οι ίδιοι -σας άκουγα τόσες ώρες εδώ- γι’ αυτό το ταμείο. Μας λέτε ότι δεν αλλάζει το ΤΑΙΠΕΔ, ότι αλλάζετε το ΤΑΙΠΕΔ, ότι καταργείτε το ΤΑΙΠΕΔ, ότι τελείωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν έχετε διαβάσει τι γράφει μέσα ο νόμος; Ότι το ΤΑΙΠΕΔ εισφέρεται και διατηρείται ο αρχικός του νόμος, ο ν.3986, -άρθρο 188, παρ. 6- και τα έσοδά του πηγαίνουν, χωρίς να αλλάξετε ούτε μία διάταξη του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν αλλάζετε τίποτα στο ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι το παίρνετε, για να τα ξεκαθαρίσουμε, για να μην πουλάτε σανό στους ιθαγενείς. Έχετε βάλει 24% ΦΠΑ στο σανό! Μην το πουλάτε, όμως.

Δεύτερον, μας λέτε ότι θα παίρνει το 50% του ταμείου και θα το κάνετε ό,τι θέλετε. Και θα κάνετε παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα. Είναι ψεύδος! Στο άρθρο 199 παρ. 1β και άρθρο 200 παρ.3β περιγράφει πολύ απλά ότι το 50% πάει στο χρέος και το άλλο 50% πάει στα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στην κυριότητα του ταμείου.

Τρίτον, μας λέτε ότι θα ελέγχετε το ταμείο. Σας τα έχουν πει όλοι. Δεν το ελέγχετε το ταμείο. Δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση του ταμείου χωρίς να συμμετέχει ή να εγκρίνει εκπρόσωπος των δανειστών. Τελεία και παύλα.

Τέταρτο, ότι δεν ξεπουλάει το ταμείο. Το άρθρο 201 το διαβάσατε; Τι λέει; «Μέθοδοι και διαδικασία αξιοποίησης. Προκειμένου να προβούν σε ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων η εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της δύνανται να προβαίνουν ενδεικτικά στην πώλησή τους, στη μεταβίβαση οποιονδήποτε εμπράγματων, ενοχικών ή άλλων δικαιωμάτων επί αυτών». Το έχετε διαβάσει; Μην λέτε πράγματα που δεν ισχύουν.

Μας λέτε ότι αυτή είναι η λίστα των ακινήτων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων και ότι δεν θα υπάρχουν άλλα. Η ΔΕΗ μπήκε-βγήκε, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ μπήκε-βγήκε, ουδέν ψευδέστερο. Στο άρθρο 196, παρ. 6 λέτε ότι ο Υπουργός Οικονομικών με μονοκονδυλιά, με απόφασή του μεταφέρει στην ΕΤΑΔ οποιοδήποτε ακίνητο του Δημοσίου. Έχετε δει τη λίστα των ακινήτων της ΕΤΑΔ; Διότι δεν έχει κατατεθεί. Τι ανήκει στην ΕΤΑΔ έχετε δει; Έχουν δει οι πολίτες της Αττικής ότι όλες οι παραλίες από το Φάληρο ως το Σούνιο μεταβιβάζονται σε αυτήν την παρουσία, αυτούς για τους οποίους πηγαίνατε πριν από χρόνια και ανοίγατε τις παραλίες, έχουν δει; Έχετε δει ότι περιέρχεται σε αυτό το ταμείο όλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου; Πάρτε μία λίστα των ακινήτων της ΕΤΑΔ και θα τρίβετε τα μάτια σας.

Και βέβαια, εδώ, ξέρετε, έρχονται ορισμένες στιγμές, όταν κάνετε αυτόν τον πολιτικό ακτιβισμό, να βρίσκεστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, όπως βρίσκεται αντιμέτωπος με τις φωτογραφίες του, όχι με τα λεγόμενα, ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Πάνος Καμμένος, που πριν από μερικά χρόνια κυκλοφορούσε με το μπλουζάκι «Greece is not for sale» εδώ στο κοινοβούλιο. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και θα ήθελα να τον παρακαλέσω αύριο που θα μιλήσει, να καταθέσει το μπλουζάκι στα Πρακτικά, να το βάλουμε σε μια προθήκη εδώ απ’ έξω, για θυμόμαστε με τι ψέματα και με τι σανό ταΐσατε τους Έλληνες τόσα χρόνια!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Και τα ξεπουλάτε όλα αυτά για μια καρέκλα, όπως ξεπουλάει και τους μισθούς των αξιωματικών, των στρατιωτικών και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, που σήμερα τους κόβετε την ωρίμανση. Και ενδεχομένως από αυτά τα 183 εκατομμύρια που τους κόβετε, κάτι να τους δώσετε πίσω και να πείτε «ικανοποιούμε εν μέρει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Κυρία Πρόεδρε, πέραν του ότι έχετε κόψει από κάθε κατηγορία ανθρώπων με τους είκοσι επτά νέους φόρους που επιβάλλετε, εγώ θέλω να σας απονείμω και ένα Νόμπελ εφευρετικότητας νέων φόρων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα -και κλείνω με αυτό- είναι ο φόρος στον καφέ. Στον καβουρδισμένο καφέ βάζουμε 3 ευρώ φόρο, στον μη καβουρδισμένο 2 ευρώ φόρο, στον στιγμιαίο 4 ευρώ φόρο και στα παρασκευάσματα 4 ευρώ φόρο.

Με τέτοια εφευρετικότητα, κύριε Τσακαλώτε, πραγματικά σας αξίζει ένα Νόμπελ εφευρετικότητας καινούριων φόρων!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκεφτείτε πολύ καλά, πριν ψηφίσετε αύριο, τι θα ψηφίσετε γι’ αυτό το Ταμείο, γιατί πραγματικά τέτοιας μορφής υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας δεν έχει διανοηθεί κανένας Έλλην πολιτικός να φέρει στο Κοινοβούλιο. Και εσείς ελαφρά τη καρδία έρχεστε εδώ και το υποστηρίζετε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)