Τους υγειονομικούς κινδύνους για όλη την Αττική που έχει δημιουργήσει η σωρευμένη κυβερνητική ανικανότητα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, τόσο του αρμόδιου Υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και άλλων επίσημων φορέων της Κυβέρνησης, για άμεση εκκένωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μέχρι τις 20 Ιουνίου, το οποίο εδώ και ένα χρόνο έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» για χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, δεν έχει αλλάξει τα παραμικρό. «Αντιθέτως», σημειώνει χαρακτηριστικά, «η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη και οι υγειονομικοί κίνδυνοι που αναπτύσσονται ταχύτατα στην περιοχή καθιστούν, πλέον, όμηρους της κυβερνητικής ανικανότητας όχι μόνο τους μετανάστες που στοιβάζονται άναρχα σε αυτόν, αλλά και όλους τους κατοίκους των όμορων δήμων». 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει στην Ερώτησή του ότι, μόλις προχθές, αποκαλύφθηκε ότι ο υπόγειος χώρος της αίθουσας αναχωρήσεων του πρώην αεροδρομίου, επιφάνειας  5.500 τ.μ, έχει κατακλειστεί από αποχετευτικά λύματα και μολυσμένα ύδατα, με ύψος που υπερβαίνει τους 40 πόντους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια υγειονομική βόμβα απροσδιόριστων επιπτώσεων. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής που έσπευσε στο σημείο για κατεπείγουσα αυτοψία, αναφέρει στην επίσημη έκθεσή της πως «όλα τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων, και θα πρέπει το τεχνικό αυτό πρόβλημα να αποκατασταθεί-εξαλειφθεί άμεσα». «Είναι, επομένως, σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η λαλίστατη -κατά τα άλλα- ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθίστανται οι ίδιες στην πράξη «ανθυγιεινές» για τη δημόσια υγεία, έχοντας καταφέρει να μετατρέψουν σε λίγους μήνες το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή σε υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους και πυλώνα ανθρώπινης εξαθλίωσης για τους μετανάστες», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουν για την προστασία  της δημόσιας υγείας κατοίκων και μεταναστών από την «υγειονομική βόμβα» που έχει αναπτυχθεί σήμερα στο χώρο του Ελληνικού, καθώς και για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη εκκένωση του πρώην Αεροδρομίου.

 

(επισυνάπτεται η Ερώτηση)

 

 

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β’ ΑΘΗΝΩΝ 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας

Θέμα: Σε υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους όλης της Αττικής  μετατρέπεται ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, τόσο του αρμόδιου Υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και άλλων επίσημων φορέων της Κυβέρνησης, για άμεση εκκένωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μέχρι τις 20 Ιουνίου, το οποίο εδώ και ένα χρόνο έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» για χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, δεν έχει αλλάξει τα παραμικρό. Αντιθέτως, η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη και οι υγειονομικοί κίνδυνοι που αναπτύσσονται ταχύτατα στην περιοχή καθιστούν, πλέον, όμηρους της κυβερνητικής ανικανότητας όχι μόνο τους μετανάστες που στοιβάζονται άναρχα σε αυτόν, αλλά και όλους τους κατοίκους των όμορων δήμων.  

Ειδικότερα, μόλις προχθές, αποκαλύφθηκε ότι ο υπόγειος χώρος της αίθουσας αναχωρήσεων του πρώην αεροδρομίου, επιφάνειας  5.500 τ.μ, έχει κατακλειστεί από αποχετευτικά λύματα και μολυσμένα ύδατα, με ύψος που υπερβαίνει τους 40 πόντους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια υγειονομική βόμβα απροσδιόριστων επιπτώσεων. Για του λόγου το αληθές, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής που έσπευσε στο σημείο για κατεπείγουσα αυτοψία, αναφέρει στην επίσημη έκθεσή της (ΑΠ:4662/399 - 26.08.2016), πως «όλα τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων, και θα πρέπει το τεχνικό αυτό πρόβλημα να αποκατασταθεί-εξαλειφθεί άμεσα». Για το σκοπό αυτό, καταλήγει στην έκθεσή της : «προτείνουμε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες προληπτικά σε άλλους χώρους ασφαλείς, με υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση και υγιεινές συνθήκες». Σημειώνεται, επιπρόσθετα, πως έλεγχος στο σημείο έχει πραγματοποιηθεί από και εξειδικευμένα κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η διοίκηση του οποίου, με επίσημη ανακοίνωσή της στις 26.08.2016,  τονίζει επί λέξει πως «η μη εφαρμογή των συστάσεων για είδη ατομικής υγιεινής και για αποκατάσταση των βλαβών στο αποχετευτικό σύστημα θα εγκυμονούσε κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία».

Είναι, επομένως, σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η «λαλίστατη» -κατά τα άλλα- ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθίστανται οι ίδιες στην πράξη «ανθυγιεινές» για τη δημόσια υγεία, έχοντας καταφέρει να μετατρέψουν σε λίγους μήνες το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή σε «υγειονομική βόμβα» για τους κατοίκους και «πυλώνα ανθρώπινης εξαθλίωσης» για τους μετανάστες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:  

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σήμερα στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού;
  • Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουν για την προστασία  της δημόσιας υγείας κατοίκων και μεταναστών από την «υγειονομική βόμβα» που έχει αναπτυχθεί σήμερα στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού;
  • Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη εκκένωση του χώρου του Ελληνικού;

 

 

Ημερομηνία ​                                                     Ο ερωτών βουλευτής

   

               Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης