Την πρωτοφανή ολιγωρία της Κυβέρνησης να μη θέτει σε εφαρμογή, εδώ και καιρό, το νομικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που στη χώρα μας Ναυτικές Ακαδημίες άλλων χωρών όχι μόνο διαφημίζονται, αλλά και λειτουργούν κανονικά, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η παγκόσμια πρωτοπορία που κατέχει η χώρα μας στον τομέα της ναυτιλίας, καθιστά αναγκαία τη διαρκή αναβάθμιση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βασικό γνώμονα όχι μόνο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του Έλληνα ναυτικού, αλλά  και -κυρίως-  τη διευκόλυνση της πρόσβασής του στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. «Γι’ αυτό το λόγο», σημειώνει, «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε θέσει ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, μετά από την αναβάθμιση του συνόλου των  Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, προχώρησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση, προωθώντας για υπογραφή, μέσα από σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, τις κανονιστικές διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης. «Με τη συγκεκριμένη ενέργεια υλοποιούνταν ένα πάγιο αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας, αφού, μετά από 11 χρόνια αναβολών, έμπαινε ένα τέλος στη χρόνια ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όμως, όπως αναφέρει ο Βουλευτής Β’ Αθηνών στην Ερώτησή του, η νέα πολιτική ηγεσία δεν υιοθέτησε το εν λόγω σχέδιο. «Επιδεικνύει και σε αυτόν τον τομέα μια πρωτοφανή ολιγωρία, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει μεριμνήσει στο ελάχιστο για τη μια και μόνο υπογραφή που απαιτείται, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. Την ίδια στιγμή, επιδεικνύει ανοχή σε Ναυτικές Ακαδημίες άλλων χωρών όχι μόνο στο να διαφημίζονται, αλλά και να λειτουργούν κανονικά στη χώρα μας», υπογραμμίζει.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω, είναι οι Έλληνες αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους, «αποστερώντας, με αυτόν τον τρόπο, από τη ναυτιλιακή μας κοινότητα σημαντικό αριθμό καταρτισμένου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού», καταλήγει συγκεκριμένα.

 

(επισυνάπτεται η Ερώτηση)

 

 

 

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β’ ΑΘΗΝΩΝ 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Σε πλήρη αδράνεια η εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης

 

Η παγκόσμια πρωτοπορία που κατέχει η χώρα μας στον τομέα της ναυτιλίας καθιστά αναγκαία τη διαρκή αναβάθμιση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βασικό γνώμονα όχι μόνο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του Έλληνα ναυτικού, αλλά  και -κυρίως-  τη διευκόλυνση της πρόσβασής του στις εκπαιδευτικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες τόσο για τη ναυτολόγηση, όσο και για την απασχόλησή του.

Γι’ αυτό το λόγο, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε θέσει ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, αποσκοπώντας στη διαρκή αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης των Ελλήνων ναυτικών. Έτσι, μετά από την αναβάθμιση του συνόλου των  Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, προχώρησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση, προωθώντας για υπογραφή, μέσα από σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, τις κανονιστικές διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω διατάξεις απέρρεαν από σχετικό νόμο του 2003 (ν. 3153) και μέχρι τότε παρέμεναν ανενεργές. Σημειώνεται, επίσης, πως στις διατάξεις αυτές προβλεπόταν, παράλληλα, το πλήρες πλαίσιο εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης από την Ελληνική Πολιτεία, το οποίο αφορούσε το περιεχόμενο σπουδών, τη διασφάλιση της ποιότητας, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον υλικοτεχνικό τους εξοπλισμό. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια -προϊόν διαβούλευσης με όλους τους φορείς της ναυτιλίας- υλοποιούνταν ένα πάγιο αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας, αφού, μετά από 11 χρόνια αναβολών, ενεργοποιείτο η νομοθεσία για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, βάζοντας, έτσι, ένα τέλος στη χρόνια ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους.

Το εν λόγω σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προβλεπόμενη νομοτεχνική επεξεργασία, επεστράφη στο Υπουργείο Ναυτιλίας, αφού η νέα πολιτική ηγεσία που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, δεν το υιοθέτησε. Συνεχίζει να επιδεικνύει και σε αυτόν τον τομέα μια πρωτοφανή ολιγωρία, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει μεριμνήσει στο ελάχιστο για τη μια και μόνο υπογραφή που απαιτείται, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το νομικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, επιδεικνύει ανοχή σε Ναυτικές Ακαδημίες άλλων χωρών όχι μόνο στο να διαφημίζονται, αλλά και να λειτουργούν κανονικά στη χώρα μας. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι Έλληνες αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους, αποστερώντας, με αυτόν τον τρόπο, από τη ναυτιλιακή μας κοινότητα σημαντικό αριθμό καταρτισμένου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

 

  • Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα οι κανονιστικές διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης;
  • Προτίθεται ο Υπουργός να προχωρήσει στην υπογραφή των εν λόγω κανονιστικών διατάξεων;
  • Ποιες οι μέχρι τώρα ενέργειές  του για την περαιτέρω ενίσχυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας;

 

Ημερομηνία ​                                                     Ο ερωτών βουλευτής

   

               Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης