Αν κάποιος μου έλεγε, ότι «κάποια στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα χειροκροτούσε την αποκρατικοποίηση της Δ.Ε.Η., του νερού, των νοσοκομείων, των φυλακών, των δικαστηρίων, των σχολείων και του Μετρό», πραγματικά, δεν θα το πίστευα.

Δεν θα πίστευα, ότι θα είχατε φτάσει σε αυτό το μέγεθος της υποκρισίας.

Δεν θα πίστευα, ότι οι μισοί από εσάς - και ελπίζω, πραγματικά, ο κ. Φάμελλος, να μην είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αύριο, γιατί ήταν ο διοργανωτής «του σώστε το νερό» - θα ήσασταν εδώ θα χειροκροτούσατε και θα ψηφίζατε με δύο χέρια, χωρίς να υπάρχει αντίδραση, χωρίς να υπάρχει φωνή, χωρίς να υπάρχει μια λέξη, ότι «είπαμε πολλά».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά, όλοι οι μύθοι που έχετε καλλιεργήσει καταρρέουν σήμερα και θα ξεκινήσω από τον απλούστερο.

Δεν βλέπω και τον κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος διαφήμιζε, ότι «στο φανταστικό ασφαλιστικό», με το οποίο θωράκισε στο διηνεκές το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με το οποίο μίλησε για τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, «έχει κάνει και μια πάρα πολύ ευνοϊκή ρύθμιση, τη ρύθμιση για τους νέους επιστήμονες, τους νέους γιατρούς, τους νέους μηχανικούς, τους νέους δικηγόρους, τους νέους αγρότες». Αυτή τη ρύθμιση τη διαφήμισε, δεν υπήρξε ραδιοφωνική ή τηλεοπτικήεκπομπή, σε όλα αυτά τα κανάλια της διαπλοκής - που θέλετε σήμερα να κλείσετε - στην οποία σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος, να μην φιλοξενηθεί για να προβάλει αυτή τη ρύθμιση.

Ερχόμαστε τέσσερις μήνες μετά και αυτή τη ρύθμιση - η μόνη θετική που είχε το νομοσχέδιό σας, του ασφαλιστικού - την παίρνετε πίσω και δεν λέτε τίποτα, χειροκροτάτε τον Εισηγητή σας. Είναι πρωτοφανές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλλιεργήθηκε ένας μύθος όλο αυτό το διάστημα ότι εσείς τα καταφέρνετε στη διαπραγμάτευση, ότι οι υπόλοιποι ήταν πουλημένοι, προσκυνημένοι, τα έχετε πει και εσείς καταφέρατε τη συμφωνία του Ιουλίου να την κάνετε πολύ καλύτερη.

Πείτε μας μια κόκκινη γραμμή την οποία κρατήσατε. Κρατήσατε μήπως καμία κόκκινη γραμμή στη φορολογία; Κρατήσατε καμία κόκκινη γραμμή στο ΦΠΑ; Κρατήσατε καμία κόκκινη γραμμή στη προστασία των λαϊκών εισοδημάτων; Κρατήσατε καμία κόκκινη γραμμή στα εισιτήρια των λεωφορείων; Κρατήσατε καμία κόκκινη γραμμή στις ασφαλιστικές εισφορές, στη μείωση των συντάξεων, για την οποία είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και την χάσατε την επαφή βέβαια και με την υπόλοιπη κοινωνία, ότι τετραγώνισε τον κύκλο και κατάφερε να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις; Όποιος συνταξιούχος, βεβαίως, τον άκουγε λυπήθηκε να σπάσει την τηλεόραση, γιατί δεν θα είχε λεφτά να την αντικαταστήσει, αλλά σίγουρα τσιμπιόταν να δει αν ο Πρωθυπουργός το 2016 ζει σε αυτή τη χώρα ή κάπου αλλού. Κρατήσατε καμία κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τη δημόσια περιουσία;

Φέρνετε το υπερταμείο. Εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, για να το ξεκαθαρίζουμε, εμείς πιστεύουμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είχαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και δεν είχαμε την εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας σε διεθνή επιτροπεία, πράγμα το οποίο κάνατε.

Έρχεται ο κ. Χουλιαράκης πολύ ειλικρινώς και καταθέτει μια λίστα των εταιρειών, οι οποίες θα έμπαιναν σε αυτό το ταμείο και την επόμενη στιγμή τα πήρατε πίσω. Έρχεται ο κ. Τσακαλώτος και μας λέει στην Επιτροπή, φέτος το Μάιο, δεν είναι πολλοί οι μήνες, δεν χρειάζεται να διαβάσετε πρακτικά, τα θυμάστε, σε αυτή την Επιτροπή τα συζητούσαμε, ότι τις υπόλοιπες εταιρείες, τις οποίες εκ παραδρομής, ο κ. Χουλιαράκης είχε βάλει μέσα, θα τις αποσύρει και θα τις διαπραγματευτεί. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ότι σήμερα όλες αυτές οι εταιρείες περιέρχονται στο υπερταμείο, το οποίο συστήνετε και τόσο διαφανώς και τόσο καταπληκτικά, ώστε επιλέγετε, από ό,τι φαίνεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι έχετε συμφωνήσει –μην ξεχνιόμαστε ΣΥΡΙΖΑ. είμαστε να βολέψουμε και κανένα συγγενή- σύζυγο Βουλευτή σας .

Είναι μια από τις τρεις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα στο Δ.Σ. αυτού του υπερταμείου, το οποίο θα αξιοποιήσει την περιουσία χωρίς διαφάνεια, χωρίς να περνάει κανένας νόμος από τη Βουλή. Προχθές ψηφίσαμε «το Ελληνικό» στη Βουλή. Ήρθατε εδώ και αναγκαστήκατε να ψηφίσετε «το Ελληνικό», για το οποίο φωνάζατε όχι. Από δω και πέρα σας λύνονται τα χέρια. Πολιτικά δεν έχετε τύψεις, το δίνετε στη σύζυγο του Βουλευτή σας να διαχειριστεί.

Μιλάτε περί χυδαιότητας εσείς που έχετε εμπαίξει τον ελληνικό λαό και συνεχίζετε να το κάνετε; Με συγχωρείτε, δεν σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό, γιατί δεν έχω μάθει να μιλάω έτσι. Εγώ μιλώ πολιτικά. Σας ασκώ πολιτική κριτική, λέω αλήθειες και επειδή λέω αλήθειες σας πειράζει.

Έχουμε πάρα πολύ δουλειά, να δείξουμε την ανικανότητα της Κυβέρνησής σας να διαπραγματεύεται. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να δείξουμε ότι πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι εδώ πέρα που παρά την τρομοκρατία που θέλετε να ασκείτε θα λένε την αλήθεια και θα σας φέρνουν ενώπιον των ευθυνών σας όλης αυτής της συμπεριφοράς που χρόνια καλλιεργήσατε.

Είσαστε θρασύτατοι. Αντί να σωπαίνετε απέναντι σε όλα όσα έχετε πει να υψώνετε και τη φωνή. Κάνατε τη χειρότερη δυνατή συμφωνία αλλά τι σας πονάει; Σας πονάει γιατί πραγματικά αποδεικνύεται η αδυναμία σας να διαχειριστείτε τη συμφωνία που καταρτήσατε, ολοκληρώσατε, διαπραγματευτήκατε και εκτελείτε εσείς. Τι προέβλεπε η συμφωνία, 11δις η πρώτη δόση της πρώτης αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο του 2015. Είμαστε Σεπτέμβριο του 2016 και ακόμα δεν έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Και δεν καταφέρατε να περάσετε καμία από τις κόκκινες γραμμές στην διαπραγμάτευση και χάσαμε και όλο αυτό τον πολύτιμο χρόνο. Και έχουνε πολλαπλασιαστεί οι οφειλές του δημοσίου προς την οικονομία, στενάζει η αγορά από αυτές τις οφειλές.

Φεύγετε κύριε Τσακαλώτο, δεν έχετε την διάθεση να ακούσετε τον αντίλογο. Η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει πέρυσι τον Νοέμβριο. Παρατάθηκε έχουμε φτάσει τον Σεπτέμβριο και έχουμε μια χλιαρή διαβεβαίωση από τον κύριο Τσακαλώτο, ότι δεν έχουμε άλλα θέματα σοβαρά. Χωρίς να μας λέει ότι σίγουρα την κλείνουμε. Μακάρι να τη κλείσουμε και να έρθουν γρήγορα τα λεφτά για να μπουν στην οικονομία, γιατί τα έχει ανάγκη η οικονομία που έχει στερέψει.

Μέσα σε αυτό το χρόνο, πείτε μας τι καταφέρατε με την καθυστέρηση αυτή; Και αν μας πείτε μετά από λίγο ότι το ταμείο αυτό δεν είναι καλό ταμείο, μέσα το ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα -παρότι και το ΤΑΙΠΕΔ εισφέρεται ολόκληρο στο ταμείο-και απ’ ότι φαίνεται ο κύριος Πιτσιόλας κάνει το κουμάντο σε όλα αυτά δεν αποφασίζουν οι Υπουργοί, έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα και στο θέμα της ΗΠΑ ενδεχομένως ο κύριος Πιτσιόλας θα περάσει τη δική του γραμμή δεν ξέρω τι θα γίνει.

Αν είναι τόσο καλό αυτό το ταμείο, τότε γιατί αφήσατε το Μάιο αυτές τις εταιρείες απέξω; Γιατί δεν τις βάλατε; Ήταν τόσο καλό ταμείο ώστε το Μάιο αυτές οι εταιρείες θα ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αν θα εισφερθούν ή όχι; Τότε θα έπρεπε να τις είχατε βάλει με τη μία όλες. Και αν είχατε ξεχάσει και τίποτα να βρίσκατε και κάτι ακόμα να βάλετε. Αν ήταν τόσο καλό και θα αναπτύξει και την ελληνική οικονομία όπως λέτε. Αλλά το σπάσατε για τις πολιτικές αντιδράσεις του Μαΐου, γιατί ήταν δυσβάστακτο να περάσει από την Επιτροπή αυτό το τεράστιο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων. Και σήμερα πάλι, με ένα εκβιασμό καταφέρατε οι υπό δόσεις να αποτελούν στοιχείο εκβιασμού, μέχρι τώρα ήταν οι αξιολογήσεις οι κεντρικές ένα στοιχείο εξωτερικού εκβιασμού, τώρα το πάμε με δόσεις, είναι τέτοια η διεθνής αξιοπιστία που έχουμε καταφέρει ώστε το πάμε με δόσεις. Σε λίγο αντί για 2,8 δις θα πηγαίνουμε στα 500.000.000 ανά 500.000.000, θα μας ζητάνε και να προσαρμοστούμε και να φέρουμε ορισμένες ρυθμίσεις.

Όποτε γιατί τότε; Μπορεί να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα; Εμείς διαφωνούμε με αυτό το ταμείο γιατί αυτό δεν είναι ταμείο αξιοποίησης, είναι ταμείο υποτέλειας. Για 99 χρόνια εκχωρούμε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, σε διεθνή επιτροπεία ως υποθήκη, για ένα δάνειο που έχουμε πάρει 30 ετών.

Διάβασα πρόσφατα όλες τις προηγούμενες χρεοκοπίες που έχει υποστεί η χώρα μας και το διεθνή οικονομικό έλεγχο του Τρικούπη. Ουδέποτε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας δεν απετέλεσε αντικείμενο του του διεθνούς ελέγχου. Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδεικνύεται ότι έχετε πει περίτρανα ψέματα στον ελληνικό λαό, όχι μόνο στις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Καταθέσατε ένα πρόγραμμα στον ελληνικό λαό και λέτε τι θα πάει σε ιδιωτικοποίηση και τι δεν θα πάει σε ιδιωτικοποίηση και τι θα εξαιρέσετε. Καταφέρατε να εξαιρέσετε την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, όλα αυτά που σήμερα προχωράτε. Αυτά λέγατε στον ελληνικό λαό. Δεν τον δουλέψατε μόνο τον Ιανουάριο. Και τον Σεπτέμβριο τον δουλέψατε.

Θα καταθέσω τη λίστα αυτή στα πρακτικά για να σας θυμίσω τι έχετε αναλάβει και γιατί σήμερα οι πολίτες σάς γυρνούν την πλάτη σε τόσο μεγάλα νούμερα. Δεν είναι γιατί τους έχετε υπερφορολογήσει τόσο. Δεν είναι γιατί έχετε κόψει τις ελπίδες στους νέους τόσο. Είναι γιατί τους έχετε δουλέψει τόσο και συνεχίζετε, δυστυχώς, γιατί μια συγνώμη δεν ακούσαμε ότι «κάναμε λάθος, είχαμε λάθος όραμα, λάθος προοπτική, λάθος σχέδιο». Αυτή η συγνώμη, όσο περνάει ο καιρός, θα πρέπει να γίνει πιο ηχηρή και πιο εκκωφαντική, μπας και ακουστεί και από κανένα κανάλι καινούργιων καναλαρχών, που θέλετε να μας στήστε με γιδοπρόβατα και άλλα τινά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται νομοσχέδιο και θα το κάνουμε στα άρθρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε ενστάσεις και αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι ολοκληρωμένο αυτό το σχέδιο νόμου και, αν είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε, ενδεχομένως να είχαμε βοηθήσει στο να είναι ολοκληρωμένο, όπως στη διαμόρφωση των κωδίκων της δευτερογενούς αγοράς, που δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό έχει προετοιμαστεί, όπως στη χονδρική αγορά προθεσμιακών προϊόντων που θα οργανωθεί σε χρηματιστηριακή βάση, όπως το φορέα κάλυψης συναλλαγών και άλλα πράγματα.

Επίσης, θετικά τοποθετούμαστε στο να λύσουμε το πρόβλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία σήμερα πωλείται πολύ πιο φθηνά από οποιοδήποτε κανάλι στη χώρα και, βέβαια, κάνουμε ευνοϊκές ρυθμίσεις που την απαλλάσσουν και από φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και συμψηφίζουν και παλαιότερες οφειλές της. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πούμε στους νέους επαγγελματίες και στους νέους αγρότες, ότι αυτό το ελάχιστο περιθώριο που είχαν για την ανάπτυξη του επαγγελματικού τους βίου, χωρίς να έρθει η φοροεπιδρομή ασφαλιστικού χαρακτήρα του κ. Κατρούγκαλου, ότι την κάνουμε δεκτή, ούτε, βεβαίως, είμαστε διατεθειμένοι να πούμε προς όλους αυτούς που θίγονται από το συνταξιοδοτικό πλάνο, που σήμερα θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα για την αναγνώριση ετών, ότι έχετε δίκιο. Οι δικές σας διαβεβαιώσεις μας κάνουν να μην τα ψηφίζουμε αυτά, γιατί οι δικές σας διαβεβαιώσεις ήταν το « θωρακίστηκε το ασφαλιστικό σύστημα». Δική σας ήτανε η διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστούν έξτρα χρηματοδοτήσεις.

Ήδη και το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ βρίσκονται στα πρόθυρα να αξιοποιήσουν πάλι τον ΑΚΑΓΕ, από τον οποίο, για πρώτη φορά από όταν συστήθηκε πέρυσι, πήρατε 400 εκατ. ευρώ και φέτος έχετε εγγράψει ήδη στον προϋπολογισμό την αφαίμαξη από τις μελλοντικές γενιές των εργαζομένων και συνταξιούχων, ότι θα τους αφαιρέσατε άλλα 400. Αν το θωρακίσατε τόσο καλά αυτές με τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί χρειάζονται αυτά τα έξτρα;

Τέλος, δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά τη μήνη απέναντι στην επαρχία. Στο μικρό συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων, στις μικρές περιοχές της χώρας, γιατί θα πρέπει να τιμωρηθούν οι άνθρωποι, που έκαναν και μια επένδυση παράπλευρη, στο κύριο τους εισόδημα και να υπαχθούν και αυτοί σε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Αν δεν δείχνει αυτό και έλλειμμα Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής, τότε τι άλλο δείχνει;

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το ρυθμό που πάτε, όταν θα σας ζητήσουν να πουλήσετε και εθνικά μνημεία, θα το κάνετε. Θα το κάνετε χωρίς αιδώ, γιατί σας ενώνει το όραμα να διατηρηθείτε στην εξουσία, σας ενώνει το όραμα να στήσετε ένα δικό σας σύστημα διαπλοκής και λειτουργίας, σας ενώνει το όραμα να σφετεριστείτε την εμπιστοσύνη, που σας έδειξε ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα απαξιώνοντάς σας γυρνάνε προς όλο το πολιτικό σύστημα και λένε: «Λέει ψέματα» στο σύνολο του πολιτικού συστήματος και οδηγούνται σε τρίτους δρόμους. Η δικιά σας η συμπεριφορά τους οδηγεί σε τρίτους δρόμους.

Εμείς γι' αυτό θα λέμε την αλήθεια. Γι' αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για συμφωνία αλήθειας για την πατρίδα, γι' αυτό δεν λαϊκίζουμε με τον τρόπο με τον οποίο, έχετε μάθει να λαϊκίζετε τόσα χρόνια. Λέμε συγκεκριμένα πράγματα και κλείνοντας να σας θυμίσω κάτι. Η κρίση διαρκεί έξι χρόνια, τα δύο χρόνια είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τα δύο χρόνια το ένα τρίτο του χρόνου των μνημονίων σας ανήκει, με την υπογραφή σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βεβαίως, και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και θα καταψηφίσουμε από δω και πέρα αυτή την Κυβέρνηση, που την θεωρούμε επικίνδυνη και ανίκανη να προσφέρει εθνική υπηρεσία, όταν αποχωρήσει από τα έδρανα της διακυβέρνησης.

Ζητώ συγνώμη από τον κ. Υπουργό διότι βεβαίως, με αποστόμωσε. Αξίες συζύγους έχουν μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκονται αξίες γυναίκες άλλου στην κοινωνία, αυτές είναι οι μόνες που υπάρχουν.