Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω από τις τελευταίες ατάκες του εισηγητή της Πλειοψηφίας. Δυστυχώς, προκαλεί.

Ξέρετε, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είστε χωρίς σκάνδαλα. Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λίγο διάστημα που λέτε ότι είστε στην εξουσία, έχουμε ανακαλύψει Υπουργούς ξεχασιάρηδες εκατομμυρίων, που ξεχνάνε να τα βάζουν στο «πόθεν έσχες» τους, Υπουργούς που μεταβιβάζουν εταιρείες εκ των υστέρων, ως μη όφειλαν.

Είχαμε μέχρι προχθές υποψήφιο καναλάρχη, που είχε αγοράσει την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του Πρωθυπουργού και ο οποίος είναι και κουμπάρος πολλών Υπουργών.

Είχαμε τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη, δικού σας στελέχους -εσείς τον επιλέξατε- για την αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια που αφορούν το μεταναστευτικό.

Και βεβαίως, υπάρχει υπό εξέταση το στήσιμο του νέου «εθνικού εργολάβου», του κ. Καλογρίτσα, με τη γενναία χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής όλο το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό είναι η αρχή.

Ακούστε να σας πω. Εγώ δεν πιστεύω στις συλλογικές ευθύνες και δεν κατατάσσω πολιτικούς χώρους με την ευκολία με την οποία εσείς το κάνετε, αλλά αποδίδω ατομικές ευθύνες.

Να είστε, λοιπόν, πολύ πιο προσεκτικοί, όταν αναφέρεστε σε έναν πολιτικό χώρο ο οποίος στη διάρκεια όλων αυτών των ετών και μάχες για τη διαφάνεια έχει δώσει και αυτοκαθάρσεις έχει κάνει και έχει προχωρήσει μπροστά και σήμερα αποτελεί την πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Κυρίες και κύριοι, με αυτόν τον λαϊκισμό, να ξέρετε ότι θα έχετε το τέλος άλλων που λαΐκισαν και υποσχέθηκαν σαν κι εσάς. Και για αυτόν τον λαϊκισμό δεν σας κατηγορούμε πλέον εμείς. Σας κατηγορεί όλη η Ευρώπη. Θα πάει μεθαύριο στο Eurogroup ο κύριος Υπουργός να ζητήσει τα λεφτά και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος είπε ότι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που οδηγεί στην παράταση της βαθιάς λιτότητας και η Ελλάδα παίρνει μέτρα που δεν θα χρειαζόταν να πάρει, αν δεν είχε ανακόψει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της προηγούμενη κυβέρνησης. Αυτή την πραγματικότητα, ό,τι και να κάνετε, δεν μπορείτε να την αλλάξετε.

Θα αντιμετωπίσει τον κ. Μοσκοβισί και τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν πολύ καλοί φίλοι και υποστηρικτές της προσπάθειας της Κυβέρνησης, αλλά κάθε μέρα κρούουν καμπανάκια για την καθυστέρηση που υπάρχει.

Και δεν καταλαβαίνετε ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των υπεσχημένων δημιουργεί πρόβλημα, όταν σας αποδείξαμε χθες ότι η διαπραγμάτευσή σας δεν έφερε τίποτα καλό. Διαπραγματεύεστε τόσο καιρό για το Δημόσιο Ταμείο, για το Υπερταμείο, για το ποιες εταιρείες θα υπαχθούν ή δεν θα υπαχθούν. Υπήχθησαν όλες, το Υπερταμείο έχει υπερεξουσίες, υπεραρμοδιότητες. Δεν γλιτώσατε τίποτα από τη δημόσια περιουσία και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί χάσατε τόσο χρόνο τότε. Άμα το Ταμείο είναι τόσο καλό όσο λέτε και θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία, τότε έπρεπε να είχατε βάλει, ευθύς εξαρχής, όλες τις εταιρείες μέσα κι όχι να καθυστερείτε.

Ακούσαμε, όμως, μία διαβεβαίωση χθες από τον κ. Τσακαλώτο, προκλητική και αδιάβαστη. Είπε ότι «όσο εγώ είμαι Υπουργός, δεν θα αποκρατικοποιηθεί το νερό». Τι έχετε ψηφίσει για το Ταμείο; Τι έχετε ψηφίσει, ξέρετε; Δεν ξέρετε τι έχετε ψηφίσει; Καθίστε να διαβάσετε λιγάκι τι έχετε ψηφίσει. Ποια είναι η μέθοδος αξιοποίησης της περιουσίας του Ταμείου; Είναι ο ν. 4389 του Μαΐου.

«Προκειμένου να προβούνε σε αξιοποίηση -η αξιοποίηση κρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και το Εποπτικό του Συμβούλιο κι αυτός είναι ο πρόσφορος τρόπος, όχι από τον Υπουργό Οικονομικών- προκειμένου το Ταμείο να προβεί σε ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων, μπορούν να προβαίνουν ενδεικτικά στην πώληση, μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπραγμάτων, ενοχικών δικαιωμάτων με εισφορά των τελευταίων σε ανώνυμες εταιρείες. Μπορούν να μισθώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ούτω καθ’ εξής».

Μας είπε ο υπουργός ότι έχει έλεγχο, γιατί εγκρίνει –λέει- το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Όμως, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας το οποίο εγκρίνει ο κύριος Υπουργός, στο άρθρο 190 παράγραφος 2α του νόμου που σας ανέφερα, εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο και επενδυτικό πλάνο της εταιρείας με εξαίρεση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σήμερα ποιες εταιρείες έχει στη διάθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ ανάμεσα στα άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχει; Και τις έχει ήδη προκηρύξει. Σας το είπε και ο κ. Χατζηδάκης που σας ανέφερε το πλάνο του Μαΐου και σήμερα τις έχει η ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Μπείτε στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ να δείτε ποιες εταιρείες έχει προς αξιοποίηση. Έχει και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ!

Ταΐζετε σανό τους ιθαγενείς, νομίζετε; Νομίζετε ότι θα συνεχίσετε με τα ψέματα και με τις ωραίες ατάκες, τις οποίες κανείς δεν πιστεύει πλέον, να δίνετε διαβεβαιώσεις; Διότι εχθές ακούσαμε τρελά πράγματα. Ακούσαμε τον κ. Σπίρτζη να λέει ότι μόνο ο Ιησούς Χριστός θα έπαιρνε τις υπερχρεωμένες εταιρείες. Και μας παρουσίασε τις ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε., που είναι τα σχολεία, η κατασκευαστική των νοσοκομείων, η κατασκευαστική των δικαστηρίων και των φυλακών της χώρας, ως μια υπερχρεωμένη εταιρεία.

Ισχύει το ίδιο για την ΕΥΔΑΠ, που έχει 280 εκατομμύρια στο ταμείο της και είναι κερδοφόρα; Κι αν θυμάμαι καλά μια διαρκής πολιτική πίεση υπήρχε από τον φίλο του κ. Τσιπρα, τον όψιμο συνοδοιπόρο του, τον κ. Ολάντ για την απόκτηση ή συμμετοχή εταιρειών γαλλικών συμφερόντων σε αυτό το οποίο εσείς λέγατε «το νερό είναι αγαθό και δεν πωλείται». «Το νερό είναι αγαθό και δεν πωλείται»!

Τέσσερις φορές πήρε ο κ. Τσίπρας της ΕΥΔΑΠ να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα την ακουμπήσει. Και σήμερα ερχόσαστε εσείς και αυτήν την εταιρεία για την οποία έχετε δώσει όλες αυτές τις διαβεβαιώσεις τη μεταφέρετε στο Ταμείο. Σε ποιο ταμείο; Στο Ταμείο το οποίο δεν βρίσκεται στον έλεγχο της Βουλής. Διότι το ΤΑΙΠΕΔ βρισκόταν στον απόλυτο έλεγχο και του Υπουργείο Οικονομικών και της Βουλής.

Θα σας θυμίσω δε γιατί λέω ότι βρίσκεται εκτός του ελέγχου της Βουλής. Δεν περνάει το επενδυτικό σχέδιο από τη Βουλή. Ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών θα το εγκρίνει. Είπαμε ότι εξαιρείται το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν τα εγκρίνει αυτά. Αυτά λειτουργούν αυτοτελώς, αυτόνομα. Δεν έχει καμία δυνατότητα ο Υπουργός Οικονομικών να ελέγξει, με αυτό που έχει ψηφίσει ο κ. Τσακαλώτος, το επενδυτικό σχέδιο, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ.

Όμως, δεν περνάει από τη Βουλή, ενώ για την κάθε ΔΕΚΟ ελέγχουμε ποιος θα την αναλάβει. Περνάει από την Επιτροπή των ΔΕΚΟ. Έρχεται το βιογραφικό, γίνεται μια ακρόαση, αναζητούν οι Βουλευτές να βρουν ενδεχομένως αν υπάρχουν σκιές σε οποιαδήποτε προσωπικότητα ή οτιδήποτε άλλο, όσοι διοικούν μια ΔΕΚΟ. Αυτοί που διοικούν το Ταμείο η εποπτική επιτροπή περνάει από τη Βουλή; Όχι. Δεν περνάει από τον έλεγχο της Βουλής.

Κι επειδή ρωτήθηκα αν έχω διαβάσει το βιογραφικό της κ. Χαρίτου, θα έλεγα κύριε Υπουργέ, να της κάνετε μια ερώτηση για λογαριασμό μου. Δεν το έχω διαβάσει, γιατί δεν το έχετε ανακοινώσει, δεν το έχετε καταθέσει στη Βουλή.

Γιατί ο συνάδελφός σας, κ. Σταθάκης, όταν ήθελε να πλήξει την κ. Κεραμέως έφερε διάταξη με την οποία απαγορευόταν να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι σύζυγοι Βουλευτών -φωτογραφική ήταν- παρ’ ότι ο σύζυγός της είχε επιλεγεί ως μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πριν η ίδια εκλεγεί Βουλευτής. Και χθες ήρθατε και μας είπατε φεμινισμό και ότι ποινικοποιούμε τις οικογενειακές σχέσεις.

Εγώ μια ερώτηση θα ήθελα να της κάνω: Θα πήγαινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη, του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη, όπως πήγε ο σύζυγός της; Αυτή είναι η ερώτηση που θα ήθελα να της θέσω. Και σε αυτή την ερώτηση μόνο η ίδια μπορεί να απαντήσει, όχι εσείς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτυχία σας σε όλα τα επίπεδα φαίνεται στο ότι φέτος δεν έχετε καταφέρει να πιάσετε τον στόχο τον οποίο εσείς οι ίδιοι θέσατε για τις αποκρατικοποιήσεις. Έχει τεθεί ένας στόχος για 2,5 δισεκατομμύρια φέτος. Και δεν αφορά τα δύσκολα και προβληματικά, όπως την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τα πολιτικά ευαίσθητα όπως το Ελληνικό που ψηφίσατε.

Αφορά, όμως, τις μαρίνες –για τις οποίες δεν έχετε κάνει τίποτα- αφορά τη ΔΕΠΑ, αφορά τα ακίνητα που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ για τα οποία έχουν σταματήσει όλοι οι διαγωνισμοί πώλησης, των αστικών ακινήτων, της αστικής περιουσίας του κράτους –που δεν έχει καμία σημασία!- όπως επίσης, το 30% του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και βέβαια τη διαδικασία του ΟΛΘ, η οποία τελικά πάει για το 2017, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2015. Αυτό δείχνει την ανικανότητά σας στη διαχείριση του στοιχήματος της μεγάλης πολιτικής που λέγεται αποκρατικοποιήσεις και προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Μία τεράστια επένδυση είχε σκοπό να κάνει ο Εμίρης του Κατάρ στην Ελλάδα και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων τον φέρνουν κατηγορούμενο από πάσα αρχή. Και τα 2 δισεκατομμύρια επένδυση που θα ήθελε να κάνει στο Ιόνιο όχι μόνο έχουν κολλήσει, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος μετά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες έχει ανακρούσει πρύμνα και έχει επιλέξει άλλους επενδυτικούς προορισμούς.

Και έρχομαι στο τελευταίο, γιατί άκουσα καταπληκτικά πράγματα χθες στην Επιτροπή και σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Να μας πείτε ένα «συγγνώμη λάθος, δεν το καταφέραμε», αυτό το ελάχιστο που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, όταν συνάντησε τους νέους επιστήμονες, τους νέους αγρότες πέρυσι τον Φεβρουάριο. Είχε πει ότι θα φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό κομμένο και ραμμένο στα δικά σας μέτρα, ότι θα κοιτάξουμε τους νέους ανθρώπους. Φωτογραφιζόταν μαζί τους, τους έδειξε την πατρική αγκαλιά.

Αυτή η μόνη διάταξη την οποία φέρατε για τους νέους ανθρώπους αφορά τη μειωμένη ασφαλιστική εισφορά στα πρώτα πέντε έτη του επαγγελματικού τους βίου. Και εγώ έχω ακούσει τον κ. Κατρούγκαλο πάρα πολλές φορές να τη διαφημίζει σε όλα τα κανάλια και δεν είχε το θάρρος να έρθει στην Επιτροπή. Ελπίζω να έχει το θάρρος να μας τα πει σήμερα και να μην αφήσει τον κ. Πετρόπουλο, ο οποίος είχε διακριθεί στο παρελθόν ως δικηγόρος –διακεκριμένος δικηγόρος ο ίδιος- στο να πολεμάει την οποιαδήποτε ασφαλιστική μεταρρύθμιση με χιλιάδες ένδικα μέσα υιοθετώντας όλα τα ακραία αιτήματα όλων των κοινωνικών τάξεων και φορέων, αυτά τα οποία μας κατηγορεί. Να έρθει, λοιπόν, να μας πει γιατί αυτή η αλλαγή. Είναι τόσο σημαντικό αυτό το κενό των 75 εκατομμυρίων το οποίο θέλει να καλύψει;

Θεωρούμε ότι υποχωρείτε σε όλα τα μέτωπα και, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχετε χάσει την μπάλα. Δυστυχώς δεν έχετε χάσει τη μπάλα για τη χώρα. Έχετε χάσει τη μπάλα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εξουσίας. Έχετε ανοίξει όλα τα πιθανά μέτωπα. Έχετε δημιουργήσει εχθρούς σε όλη την κοινωνία και έχετε μια πολύ μεγάλη δυσκολία διακυβέρνησης.

Αυτήν τη δυσκολία διακυβέρνησης, η οποία θα αποτελεί για το επόμενο διάστημα μόνιμο σημάδι της πολιτικής σας, φαίνεται ότι δεν θα την πληρώσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, θα την πληρώσει και ο ελληνικός λαός. Γιατί όσο αδυνατείτε να συγκροτήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, να το υπηρετήσετε, για να βγάλετε τη χώρα από την κρίση και χανόσαστε στην πολιτική διαχείριση επιμέρους θεμάτων, από τα θρησκευτικά μέχρι τα κανάλια, και αναλώνετε όλες τις προσπάθειές σας σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, δυστυχώς, η οικονομία θα πηγαίνει πίσω, αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν δεν θα λαμβάνονται. Και το σύρσιμο το οποίο αισθάνεται η χώρα και η οικονομία θα συνεχίζει και αυτό είναι ακόμα πιο επιβλαβές.

Γι’ αυτό εμείς όχι μόνο θα καταψηφίσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά θα βρεθούμε απέναντί σας όλο το επόμενο διάστημα κοινοβουλευτικά όχι με τους ακτιβίστικους τρόπους που κάνατε εσείς. Γιατί μας είπατε ότι δεν συμφωνεί η Αντιπολίτευση, αλλά εμάς δεν μας είδατε να βρισκόμαστε μπροστά στα λουκέτα των απεργών, δεν μας είδατε να βρισκόμαστε πρώτοι στις προσφυγές, δεν μας είδατε να κρατάμε τις μαύρες σημαίες, δεν κατεβάζαμε πανό μέσα στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου, όπως κατεβάζατε εσείς.

Εμείς με τον ευπρεπή κοινοβουλευτικό έλεγχο και ισχυρό μας λόγο θα σας αποδομούμε. Θα σας αποδομούμε στη συνείδηση του Έλληνα, θα αναδεικνύουμε τα ψέματά σας και, βέβαια, θα καταψηφίζουμε την Κυβέρνησή σας με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Έτσι θα καταψηφίσουμε και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.