Συνέντευξη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο TheCaller.gr
 


1)Η Νέα Δημοκρατία ζητά επιτακτικά τους τελευταίους μήνες εκλογές. Τι θα άλλαζε ο ερχομός τη ΝΔ ξανά στην εξουσία, αφού για την ώρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου;

Το αίτημα των εκλογών δεν υπαγορεύεται από λόγους αντιπολιτευτικούς. Έχει να κάνει με λόγους εθνικούς. Το βασικό προαπαιτούμενο για να ανακάμψει η χώρα είναι ένα, να απομακρυνθεί ο θίασος που την κυβερνά.

Η Νέα Δημοκρατία δε διαλάλησε ποτέ, όπως άλλοι, το σκίσιμο των Μνημονίων. Δεσμεύτηκε, όμως, για έξοδο από αυτά. Με ρεαλιστικό σχέδιο και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, δηλαδή, από αυτό που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Γιατί σήμερα, η μόνη μεταρρύθμιση που γνωρίζουν αυτοί μας οδήγησαν στο τρίτο-αχρείαστο Μνημόνιο, είναι η αύξηση των φόρων και η μείωση των συντάξεων. Και το μόνο σχέδιο που έχουν, αφορά την παραμονή τους στην εξουσία.

 

2)Θα ζητήσετε, δηλαδή, επαναδιαπραγμάτευση; Γιατί τι άλλο είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που προαναγγέλλετε;

Επιδιώκουμε με τους πιστωτές μια νέα συμφωνία. Με ίδιο περιεχόμενο, αλλά με διαφορετικούς στόχους. Γιατί από την Ελλάδα που κατέγραφε ανάπτυξη το 2014, οδηγηθήκαμε σήμερα σε μια Ελλάδα που αποτελεί στην Ευρωζώνη τη μόνη χώρα με ύφεση. Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το κλειδί για να ξεφύγει η οικονομία μας από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο τον έχει περιέλθει, εξαιτίας του κ. Τσίπρα και της καταστροφικής για τον τόπο παρέας του.

Είναι, όμως, απαραίτητο η συμφωνία αυτή να συνοδευτεί, παράλληλα, από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

 

3) Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη τη ΝΔ όμως αποτυπώνουν παράλληλα μια ανοδική τάση που φαίνεται να έχει πιάσει τα όριά της. Που οφείλεται αυτό;

Δε νομίζω ότι η τάση αυτή έχει ακόμα μεγιστοποιηθεί. Αντιθέτως, θεωρώ ότι, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, το δημοσκοπικό προβάδισμα των τελευταίων μηνών, αρχίζει να μετουσιώνεται σε κοινωνικό ρεύμα. Γιατί καθημερινά, οι πολίτες αρχίζουν να αξιολογούν όλο και πιο θετικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια πρόταση βασισμένη στην αλήθεια και το ρεαλισμό, τις μειωμένες δαπάνες, τη λιγότερη φορολογία, τις περισσότερες δουλειές και επενδύσεις. Και νομίζω ότι τόσο ο κ. Τσίπρας με τις «ωμές» του παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όσο και ο κ. Παπάς, με τις απόπειρες του να υποδυθεί τον αρχισυντάκτη, συνέτειναν αποφασιστικά σε αυτή τη μεταστροφή του κλίματος.
 

4) Πολλοί στη ΝΔ ζητούν πιο “σκληρό ροκ” αντιπολίτευσης; Εσείς πώς κρίνετε αυτούς τους πρώτους μήνες της θητείας του Κ. Μητσοτάκη.

 

Σε μια περίοδο κρίσης, η ανεύθυνη Αντιπολίτευση είναι εξίσου επικίνδυνη με μια ανεύθυνη Κυβέρνηση. Γιατί το δύσκολο, πάντα, είναι να προτείνεις και όχι να απορρίπτεις. Να απευθύνεσαι στη λογική και όχι στο συναίσθημα. Να καταφέρνεις να ενώνεις και όχι να διχάζεις. Η Εθνική ανασυγκρότηση επιτυγχάνεται μόνο με τη σύναψη ευρειών κοινωνικών συμμαχιών και όχι με καταλήψεις και την υποκίνηση κινημάτων «αγανακτισμένων». Ζητούμενο δεν είναι να μεγεθύνουμε την «καταχνιά» στα μάτια του πολίτη. Είναι, κυρίως, να αποτελέσουμε για αυτόν ξέφωτο ελπίδας.

Και χαίρομαι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί έτσι, υπεύθυνα. Με αυτόν τον τρόπο έχει καταφέρει, μέσα σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο, να καλύψει μια μεγάλη δημοσκοπική διαφορά. Σήμερα, μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό, αποτελούν το ασφαλέστερο εθνικό μονοπάτι προς την κοινωνική ομοψυχία και την οικονομική ανάκαμψη.


 

5) Αναφορικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και τις συζητήσεις για το "φουσκωμένο" έλλειμμα του 2009, που ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα, ακούσαμε διαφορετικές απόψεις από στελέχη της ΝΔ. Ποια είναι η δική σας γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα αλλά και στον εκτροχιασμό του 2009;

Η θέση μου είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει αποφύγει το οδυνηρό για την χώρα μας μνημόνιο. Εάν, πρώτον, έπαιρνε έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα που όφειλε και δε διαλαλούσε με κυνισμό και υποκρισία ότι «λεφτά υπάρχουν» . Και, δεύτερον, εάν ο ίδιος δε διατράνωνε διεθνώς ότι η χώρα μας «ψεύδεται» για τα στοιχεία της, διαπομπεύοντάς την και «τσαλακώνοντας» την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων μας.

 

6) Την ώρα που κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν λόγο για πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, μόνον τον μήνα Αύγουστο προστέθηκαν στα βιβλία της εφορίας νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, ύψους 1,368 δισ. ευρώ. Πως εκτιμάτε εσείς πως θα εξελιχθεί η οικονομική πορεία της χώρας;

 

Στη χώρα αυτή ο μόνος Έλληνας που βλέπει ανάπτυξη σε λίγους μήνες είναι ο κ. Τσίπρας. Αντίθετα, όλες οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών είναι δυσοίωνες. Όλα αυτά τα στοιχεία με κάνουν να μην είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Εκτιμώ, μάλιστα, ότι από την άνοιξη που θα ενεργοποιηθεί ο περιώνυμος «κόφτης» τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, αφού, μέχρι στιγμής, όλα τα δημόσια έσοδα υστερούν από τους αρχικούς στόχους.

Κοιτάξτε, η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχές. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο με επενδύσεις. Και οι επενδύσεις προϋποθέτουν κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Όχι κλίμα αστάθειας και εκφοβισμού των επενδυτών. Αυτός ήταν και ο λόγος που, ενόψει της επερχόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης, πρότεινα την επαναφορά της διάταξης του Συντάγματος του 1952, που δημιουργούσε το απαραίτητο καθεστώς προστασίας για τα κεφάλαια που επενδύονταν στην Ελλάδα. Τόσο η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας, όσο θαύμα της εκβιομηχάνισης στη χώρα μας τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, άλλωστε, εδράστηκαν πάνων στη συγκεκριμένη διάταξη.

Σήμερα, επομένως, η χώρα έχει ανάγκη από μια αντίστοιχη πρόβλεψη. Από μια νέα συνταγματική διάταξη που θα την καταστήσει ασφαλή προορισμό για τα ξένα κεφάλαια και θα τη μετατρέψει και πάλι σε θύλακα μεγάλων επενδύσεων.

 

7) Παρακολουθούμε τις τελευταίες βδομάδες πολλές αντιδράσεις για την είσοδο των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο θέμα; Τι διαφορετικό θα έκανε στο μεταναστευτικό μια κυβέρνηση ΝΔ;

Η Κυβέρνηση των «αυταπατών» και των «ανοιχτών συνόρων» κατάφερε, μέσα σε 20 μήνες, να μετατρέψει την πατρίδα μας σε έναν απέραντο καταυλισμό. Κατάφερε, όμως, και κάτι πολύ χειρότερο, κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: Να θεριέψει στην κοινωνία μας τη σπορά της ξενοφοβίας. Γιατί όταν εμφανίζεσαι ανίκανος να διαχειριστείς ένα φαινόμενο, «ξυπνάς» στους πολίτες σου το φόβο και την ανασφάλεια. Και, έτσι, οδηγούμαστε, αναπόφευκτα, σε εικόνες που δεν προσιδιάζουν στον ψυχισμό των Ελλήνων και δεν αντανακλούν τον πολιτισμό μας. Γιατί -στην τελική- οι μόνοι που δε φταίνε, είναι τα μικρά παιδιά.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το προσφυγικό θα υπάρχει όσο υπάρχουν πόλεμοι. Οι εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης των προσφύγων θα υπάρχουν, όμως, όσο εφαρμόζουμε τις συριζαίικες μεταναστευτικές αντιλήψεις. Οι εικόνες εμφανίστηκαν φέτος καταλύουν κάθε έννοια ανθρωπισμού και κάθε έννοια σεβασμού των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Είναι εικόνες που δεν τιμούν τη χώρα μας. Η αλλαγή της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι επιβεβλημένη. Στην κατεύθυνση που θα στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», αλλά αποτελεί ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος που ξέρει και να προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά και να τηρεί ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Ακριβώς, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, που είχα και την πολιτική ευθύνη στη διαχείριση του φαινομένου.

 

8)Πριν λίγες ημέρες είχατε ένα φραστικό επεισόδιο στην Βουλή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές στον φεμινισμό και στην υπόσταση της γυναίκας. Πέρα από αυτή την αναφορά του υπουργού στην συγκεκριμένη συζήτηση, πιστεύετε ότι σήμερα δίνονται ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες στην ελληνική κοινωνία;;

Η καταγγελία που έκανα ήταν συγκεκριμένη. Η Κυβέρνηση, αφού εκχώρησε εν λευκώ όλη τη δημόσια περιουσία στους δανειστές, αποδεικνύεται πως το μόνο σημείο που διαπραγματεύτηκε, ήταν ο διορισμός συζύγου Βουλευτή της στο ΔΣ του νέου υπερταμείου. Και η ασφαλέστερη οδός για να αποφύγεις να απαντήσεις σε κάτι τέτοιο, είναι να ακολουθήσεις την τακτική του κ. Τσακαλώτου. Να «οχυρωθείς» πίσω από τον φεμινισμό και να στρέψεις εκεί τη συζήτηση, προκειμένου να γλυτώσεις.

Το θέμα, επομένως, δεν είχε να κάνει με την υπόσταση της γυναίκας. Είχε να κάνει με έναν ακόμη «συγγενικό» διορισμό, ένα ακόμη φαινόμενο νεποτισμού και οικογενειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση. Όπως οι διορισμοί του συζύγου της κ. Δούρου, της κόρης της κ. Χρυσοβελώνη, του εξαδέλφου του κ.Τσίπρα, του ανιψιού του κ. Βούτση και τόσοι άλλοι, που είχα αποκαλύψει στο παρελθόν. Γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχουν μάθει να αξιολογούν βιογραφικά με βάση το βαθμό συγγένειας. Οι ίδιοι άνθρωποι, άλλωστε, δε δίστασαν στο παρελθόν να πλήξουν μια γυναίκα, επειδή ήταν πολιτικά αντίθετη σε αυτούς, την κ. Κεραμέως. Έφεραν στη Βουλή φωτογραφική διάταξη, με την οποία απαγορευόταν να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι σύζυγοι Βουλευτών, παρ’ ότι ο σύζυγός της είχε επιλεγεί μέλος της, πριν καν ακόμη η ίδια εκλεγεί Βουλευτής

Σε μια κοινωνία που η ισότητα μπορεί να είναι κατοχυρωμένη νομικά, αλλά όχι ακόμη εμπεδωμένη κοινωνικά, τέτοιες νοοτροπίες δε βοηθούν. Η θέση της γυναίκας σήμερα δεν ενισχύεται από τις επιλεκτικές επικλήσεις του ρόλου της, που εξυπηρετούν -τις περισσότερες φορές- προσωπικές στρατηγικές. Η αναγνώριση της ισότητας των γυναικών αποδεικνύεται στην καθημερινότητα. Με την αντιμετώπισή της ως ισότιμο συνομιλητή και όχι ως «προστατευόμενο είδος».

 

9) Η ΝΔ λέει οτι θα ακυρώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Πώς θα αντιμετωπίσει όμως ένα νέο δεδομένο τοπίο στο οποίο θα έχουν καταβληθεί αρκετά χρήματα από τους νέους καναλάρχες;

Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι η μόνη παράταξη που από τα μέσα τις δεκαετίας του ’80 αγωνίζεται με συνέπεια για τον πλουραλισμό και την ελευθερία στην ενημέρωση.  Δε αποδέχεται τη φίμωση, δεν αναγνωρίζει απόπειρες χειραγώγησης στην ενημέρωση. Γι αυτό και θα καταργήσει το «νόμο Παππά» που συμπυκνώνει τον καθεστωτισμό που έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γιατί ο διαγωνισμός, με τον τρόπο που έγινε, ούτε διαφανείς διαδικασίες είχε, ούτε καταπολεμά στην πράξη τη διαπλοκή. Από τη μια, τα υπερβολικά ποσά που κατατέθηκαν ανοίγουν αναπόφευκτα «υπόγειες διαδρομές» χρήματος και ,από την άλλη, ακόμα δεν έχουμε δει το «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών που συμμετείχαν. Όλη η στόχευση αυτής της φθηνής και κακόγουστης φάρσας ήταν να αποκτήσει η Κυβέρνηση το “Συριζα Channel” .

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει τον κεντρικό - αποφασιστικό ρόλο του ΕΣΡ στη διαγωνιστική διαδικασία και θα αξιοποιήσει το σύνολο του ψηφιακού φάσματος με νέες τηλεοπτικές άδειες. Με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, με απολύτως διαφανή προέλευση των χρημάτων και ενιαίο τίμημα για όλους τους συμμετέχοντες. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φίμωση, χωρίς «ιερά βοσκοτόπια».