Την ώρα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού καταρρέει, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, Μανώλης Παναγιωτάκης, προβαίνει σε μία αλόγιστη και πρωτοφανή σπατάλη, προσθέτοντας νέες σελίδες στον μέχρι τώρα μακροσκελή κατάλογο «των βολεμένων» που έχει συντάξει η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (15.10.2016), ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της  ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, έχει προχωρήσει από τις 5 Ιουνίου 2016 σε σύναψη σύμβασης (Αρ.  6300009779/ΔΥΣ/4330602) με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.

Η σύμβαση, μάλιστα, έχει συναφθεί με την αδιαφανή μέθοδο της απ’ ευθείας ανάθεσης, με αντικείμενο, όπως αναγράφεται ρητά, «την παροχή υπηρεσιών φύλαξης της οικίας του»(!). Σημειώνεται πως το ετήσιο κόστος της εν λόγω σύμβασης, ανέρχεται στις 56.943 ευρώ, δηλαδή περίπου 4.745 ευρώ (!) τον μήνα, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει πολυάριθμο προσωπικό  φυλάκων,  ενώ, κατά καιρούς,  προσλαμβάνει  και νέους συμβασιούχους 8μηνης, κυρίως, διάρκειας, όπως το  2015. 

Πρόκειται, επομένως, για ένα νέο κρούσμα αδιαφάνειας και αλόγιστης κυβερνητικής σπατάλης, την ώρα, μάλιστα, που τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των αυξημένων λογαριασμών.

Υπογραμμίζεται δε ότι το συγκεκριμένο κρούσμα συμπίπτει χρονικά με μια από τις πλέον ζημιογόνες περιόδους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας, επί ημερών διοικήσεως της από τον άλλοτε «αρχι-συνδικαλιστή» της, τόσο τα κέρδη, όσο και ο κύκλος των εργασιών της, έχουν μειωθεί δραματικά.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους του ομίλου της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο, διαμορφώνονται φέτος στα 57,1 εκατ. ευρώ, από τα 105,6 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.  Παράλληλα, η μείωση της κερδοφορίας, περιορίστηκε στα 24,2 εκατ. ευρώ (140,8 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2016 έναντι 165 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2015). Αντίστοιχα, τα μετά από φόρους κέρδη, χωρίς την εφάπαξ επίπτωση, διαμορφώθηκαν σε 91,4 εκατ. ευρώ έναντι 105,6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2015, ενώ και ο κύκλος εργασιών του Ομίλου μειώθηκε το α' εξάμηνο του 2016 κατά 248,8 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε, συγκεκριμένα, σε 2,664 δισ. ευρώ, έναντι 2,913 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2015.


 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο Υπουργός: 

 

  • Ποιες οι ενέργειές του απέναντι στο συγκεκριμένο κρούσμα αδιαφάνειας και αλόγιστης σπατάλης;

  • Συμφωνεί με την αναγκαιότητα διάθεσης ποσού ύψους 56.943 ευρώ, ήτοι 4.745 μηνιαίως, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη φύλαξη της οικείας του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλους της ΔΕΗ;

  • Ποιες οι ενέργειές του για την αποτροπή στο μέλλον αντίστοιχων φαινομένων εντός της επιχείρησης;

  • Ποιες οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει για την αντιμετώπιση της πλέον ζημιογόνου διετίας που καταγράφει επί θητείας του η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού;