1.Όλοι συμφωνούν πως για τα περισσότερα ζητήματα όπως χρέος, ασφαλιστικό και εθνικά απαιτείται εθνική συνεννόηση. Κατά τη γνώμη σας είναι εφικτή;

 

Σε μια Δημοκρατία, την πρωτοβουλία της εθνικής συνεννόησης την έχει, κυρίως, η πλειοψηφία. Τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίστροφο: Η Αντιπολίτευση είναι εκείνη που προτάσσει το εθνικό συμφέρον, ενώ η Κυβέρνηση λειτουργεί όντας προσκολλημένη στο κομματικό. Και ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να αποπνέει μια απολυτότητα και μια φασίζουσα νοοτροπία σε όλα τα επίπεδα. Το προεκλογικό «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», έχει μετεξελιχθεί σήμερα σε πραξικοπηματικές απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης και σε ωμές παρεμβάσεις προς τη Δικαιοσύνη. Όταν όποιος διαφωνεί μαζί σου δεν αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά ως εχθρός του έθνους, τότε όχι μόνο δεν αποτελείς υπέρμαχος της συνεννόησης, αλλά, κυρίως, ορκισμένος εχθρός της.

 

2.Εκτιμάτε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που επιτρέπει πρόωρες εκλογές και πόσο βιώσιμη βλέπετε την κυβέρνηση Τσίπρα; Τι θα άλλαζε ο ερχομός τη ΝΔ ξανά στην εξουσία

 

Ο κ. Τσίπρας έχει την πλειοψηφία κοινοβουλευτικά, αποτελεί, όμως, μειοψηφία κοινωνικά. Κάθε ημέρα που περνά, η βιωσιμότητα της Κυβέρνησής του αποστερεί από τη βιωσιμότητα της χώρας. Όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόστος απομάκρυνσής του ΣΥΡΙΖΑ από την Κυβέρνηση είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το κόστος της παραμονής του.

Η Νέα Δημοκρατία δε διαλάλησε ποτέ, όπως άλλοι, το σκίσιμο των Μνημονίων. Δεσμεύτηκε, όμως, για έξοδο από αυτά. Με ρεαλιστικό σχέδιο και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, δηλαδή, από αυτό που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Γιατί σήμερα, η μόνη μεταρρύθμιση που γνωρίζουν αυτοί μας οδήγησαν στο τρίτο-αχρείαστο Μνημόνιο, είναι η αύξηση των φόρων και η μείωση των συντάξεων. Και το μόνο σχέδιο που έχουν, αφορά την παραμονή τους στην εξουσία. Σήμερα, η πολυπόθητη εθνική ανασυγκρότηση έχει ως μόνη και αναγκαία συνθήκη τις πρόωρες εκλογές.

 

3.Ποια η εκτίμησή σας για το ζήτημα της ρύθμιση του χρέους;

 

Είναι ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα, στο οποίο η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν χωρούν μικροπολιτικές και «επικοινωνιακές προσεγγίσεις». Σήμερα, το Δ.Ν.Τ, από τη μια, διατρανώνει ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο εάν βρεθεί λύση για το χρέος. Από την άλλη, υπάρχει η εμμονή της Γερμανίας που -για δικούς της εσωτερικούς λόγους, όντας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο- αρνείται σθεναρά αυτή την συζήτηση. Πρέπει, όμως, να καταστεί αντιληπτό ότι η επίλυση του εθνικού χρέους δεν πρέπει να αποτελεί σημείο διαφωνίας, αλλά κοινή επιδίωξη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Σήμερα, με την εκπεφρασμένη αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το ζήτημα, ο μόνος, ουσιαστικά, σύμμαχος που στέκεται δίπλα στο αίτημα της Ελλάδας για απομείωση του χρέους είναι οι Η.Π.Α. Νομίζω, πάντως, ότι η παρατεταμένη καθυστέρηση δεν ευνοεί σήμερα την πατρίδα μας.

 

 

4.Έχετε προβληματιστεί με τις νέες προκλήσεις Ερντογάν; Εσείς ζητάτε επανειλημμένα  σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

 

Μέχρι τώρα, σε όλη την περίοδο της κρίσης, δεν είχαμε δει την Τουρκία να δημιουργεί κλίμα σοβαρής επιθετικότητας στο Αιγαίο. Δεν είχε προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ούτε την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, ούτε των ελλιπή εξοπλισμό σήμερα των ενόπλων δυνάμεων. Μετά το πρόσφατο πραξικόπημα, όμως, τα δεδομένα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Οι εσωτερικοί εχθροί του Ερντογάν έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να νιώθει ανασφάλεια, ενώ και η εμπλοκή του στη Συρία τον έχει οδηγήσει σε αρκετές σπασμωδικές κινήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να κρατήσει την ψυχραιμία της. Να δείξει , δηλαδή, ότι μπορεί να αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της σοβαρότητας. Χωρίς να υποστείλει ούτε για μια στιγμή, βέβαια, τη σημαία διεκδίκησης των εθνικών μας δικαίων. Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν οδυνηρό. Η αδήριτη ανάγκη της προστασίας των διεθνών συνθηκών αποτελεί, άλλωστε, ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί άμεσα στην Ευρώπη. Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, χρειάζεται πρώτα συνεννόηση. Προσωπικά, είναι η πρώτη περίοδος που βιώνω, κατά την οποία η Αξιωματική Αντιπολίτευση και η Κυβέρνηση δεν έχουν την παραμικρή επαφή για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

5. Νομίζετε ότι η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης; 

 

Νομίζω πως όχι. Σε μια διαπραγμάτευση όταν δε διεκδικείς, δε διαφωνείς δεν αντιπροτείνεις, παρά μόνο στο τέλος υπογράφεις απλά ό,τι σου πούνε, λογικά δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα. Άλλωστε, η Κυβέρνηση έτσι λειτούργησε και στην πρώτη αξιολόγηση, δίδοντας εν λευκώ στους δανειστές τη διαχείριση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας και υποθηκεύοντας τη χώρα μας για 99 έτη.

 

6. Προβλέπετε ότι η κυβέρνηση θα έχει δυσκολίες με τα εργασιακά; Ποια θα είναι η στάση του κόμματός σας;

 

Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση στα εργασιακά δε θα πηγάζουν από την αντιπολίτευση, αλλά θα προέρχονται από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε για χρόνια με «παντιέρα» τον απεργιακό νόμο, ενώ σχεδόν όλα της στελέχη του είναι γαλουχημένα στις καταλήψεις και τις απεργίες. Περιμένουμε, επομένως, από τα μέλη της Κυβέρνησης να αφήσουν τώρα τη γνώριμη για αυτούς ντουντούκα και να μιλήσουν από μικροφώνου της Βουλής για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Όταν παρουσιάσουν κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τοποθετηθούμε και εμείς.