Την πλήρη αδράνεια που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην επίλυση του ζητήματος της πρόσβασης των δεσποζόμενων ζώων στις παραλίες, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου πριν από περίπου δύο χρόνια, ανταποκρινόμενο σε αιτήματα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση κανονιστικής ρυθμίσεως, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη θαλασσίου λουτρού από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. «Με τον τρόπο αυτό δρομολογούνταν η επίλυση ενός κοινωνικού ζητήματος μείζονος σημασίας, καθώς για χρόνια παρατηρούνταν μια αναντιστοιχία μεταξύ υφιστάμενης νομοθεσίας και καθημερινής πραγματικότητας», επισημαίνει.

«Η σχετική διαδικασία, όμως, η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, δεν έχει προχωρήσει αναιτιολόγητα και το θέμα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Β’ Αθηνών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ζητά από τους αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να απαντήσει, μεταξύ άλλων, για το λόγο που, μέχρι τώρα και μετά την παρέλευση δύο περίπου ετών, δεν εκδόθηκε ο σχετικός Γενικός Κανονισμός Λιμένα, που να ρυθμίζει οριστικά το εν λόγω ζήτημα. «Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει -έστω και τώρα- στην έκδοση της σχετικής ρυθμίσεως, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των κυρίων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και των ζωοφιλικών σωματείων;», ερωτά συγκεκριμένα.

 

(επισυνάπτεται η Ερώτηση)

 

 

 

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β΄ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Θέμα : Πρόσβαση δεσποζομένων ζώων στις παραλίες.

 

Προ διετίας περίπου το Υπουργείο Ναυτιλίας ανταποκρινόμενο σε αιτήματα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση κανονιστικής ρυθμίσεως, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη θαλασσίου λουτρού από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Προς τον σκοπό και αφού ετέθησαν τα απαραίτητα κριτήρια των θαλάσσιων περιοχών, όπου θα επιτρέπεται η λήψη θαλασσίου λουτρού των δεσποζομένων ζώων (όχι πολυσύχναστες παραλίες, όχι παραλίες που τις εκμεταλλεύονται με καταβολή εισιτηρίου, παραλίες με περιορισμένη έκταση), ζητήθηκε από τις κατά τόπους αρμόδιες λιμενικές αρχές σε όλη τη χώρα να προτείνουν παραλίες, που να πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

Εξ όσων πληροφορούμεθα η σχετική διαδικασία, που θα έπρεπε ήδη να έχει προ πολλού ολοκληρωθεί με την έκδοση διατάξεως, που θα εντασσόταν στον Γενικό Κανονισμό Λιμένων, δεν έχει προχωρήσει αναιτιολόγητα και το θέμα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Υπεβλήθησαν προτάσεις από τις κατά τόπους αρμόδιες λιμενικές αρχές της χώρας για τον προσδιορισμό παραλιών, όπου θα μπορούν τα δεσποζόμενα ζώα να λαμβάνουν το λουτρό τους υπό την εποπτεία και συνοδεία των κηδεμόνων τους;

  • Γιατί μέχρι τώρα και μετά παρέλευση δύο περίπου ετών δεν εκδόθηκε ο σχετικός Γενικός Κανονισμός Λιμένα, που να ρυθμίζει οριστικά το προκείμενο θέμα;

  • Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει έστω και τώρα στην έκδοση της σχετικής ρυθμίσεως, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των κυρίων των δεσποζομένων ζώων συντροφιάς και των ζωοφιλικών σωματείων;