-Ανώτερες πηγές της ΝΔ εξέφραζαν την ανησυχία τους για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Ανησυχείτε τελικά για το πότε θα ολοκληρωθεί ή για το ποιο θα είναι το περιεχόμενό της;

Η Κυβέρνηση έχει καταγράψει ένα απερίγραπτο φιάσκο σε όλα τα επίπεδα. Καθυστέρησε ένα χρόνο το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και, με αυτόν τον τρόπο, οδήγησε στο κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν ξέρει να διαπραγματεύεται, παρά μόνο να υπογράφει.  Αποτελεί για τους δανειστές την καλύτερη περίπτωση Πρωθυπουργού «ναι σε όλα». Γι αυτό και δεν ανησυχώ τόσο για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση. Ανησυχώ, κυρίως, για το πότε και με ποιόν τρόπο θα κλείσει. 

-Ποια είναι η θέση σας για τα μεγάλα «αγκάθια», όπως η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%;

Το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας δεν είναι οι ομαδικές απολύσεις, αλλά τα ομαδικά λουκέτα.  Είναι ο μεγάλος πλούτος που χάθηκε από όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, από την αναίτια παράταση της ύφεσης. Είναι οι νέες μορφές μερικούς απασχόλησης που «εισήγαγε» στην αγορά εργασίας η πολιτική Σύριζα-Ανελ.

Και είναι υποκριτικό να εμφανίζονται, σήμερα, οι πάλαι ποτέ υποστηρικτές του νόμου Παππά, οι ενορχηστρωτές του μαζικότερου και πολυπληθέστερου κύματος ομαδικών απολύσεων, και να «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Όπως, επίσης, υποκριτικό είναι να κατηγορούν την Αντιπολίτευση που τους επισημαίνει τις αλλεπάλληλες «εμμονές» και καθυστερήσεις που εφευρίσκουν για να καθυστερήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σας υπενθυμίζω, άλλωστε, ότι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων οι δανειστές το έβαζαν για χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά εμείς το απορρίπταμε.

-Ανάπτυξη 2,7% και πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017. Μήπως τελικά η «ανάπτυξη» θα έρθει όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός;

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με δεσμεύσεις. Ούτε με ευχολόγια. Το βασικό προαπαιτούμενο για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη είναι να υπάρχει  ένα ρεαλιστικό σχέδιο που να περιλαμβάνει τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Το αντίθετο μείγμα πολιτικής, δηλαδή, από αυτό που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση. Γιατί σήμερα, η μόνη μεταρρύθμιση που γνωρίζουν αυτοί μας οδήγησαν στο τρίτο-αχρείαστο Μνημόνιο, είναι η αύξηση των φόρων και η μείωση των συντάξεων. Και το μόνο σχέδιο που έχουν, αφορά την παραμονή τους στην εξουσία.

Το γεγονός ότι η χώρα μας αγωνίζεται σήμερα για να επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν το 2014, φέρει ξεκάθαρα την σφραγίδα Σύριζα- Ανέλ. Είναι μια ακόμη ομολογία αποτυχίας του κ. Τσίπρα.

 

-Επιμένετε στο αφήγημα των εκλογών. Θεωρείτε πιθανόν να έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του α’ εξαμήνου 2017;

Οι εκλογές δεν αποτελούν αίτημα αντιπολιτευτικό, αλλά ζήτημα εθνικό. Η χώρα δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί από ανθρώπους που το μόνο που ξέρουν είναι να γκρεμίζουν. Και με τα σύννεφα να πυκνώνουν συνεχώς γύρω από τα εθνικά θέματα, οι εκλογές σήμερα αποτελούν μονόδρομο για να μπει ένα τέλος στην απουσία εθνικής στρατηγικής, που έχει οδηγήσει στο σημερινό «παραγκωνισμό» της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι το έχει αντιληφθεί καλύτερα από όλους ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Η παρακίνησή του, άλλωστε, τόσο προς τους Υπουργούς του να κατεβάσουν τα μολύβια και «να βγουν στους δρόμους», όσο και προς τους Βουλευτές του «να μπουν σε διάταξη μάχης», μου εμφανίζει έναν Πρωθυπουργό ανήσυχο. Περισσότερο για δηλώσεις που λειτουργούν ως προάγγελος «ηρωικής εξόδου» μου κάνουν, παρά ως δηλώσεις ενός Πρωθυπουργού που πατά στα πόδια του και υλοποιεί τον προγραμματισμό του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

 

-Τελικά, η ΝΔ πρέπει να κινηθεί προς τα δεξιά ή προς τα κεντροαριστερά;

Και προς τα δύο. Ο πατριωτισμός που υπηρετούμε σήμερα δεν απευθύνεται μόνο σε δεξιούς ή κεντροαριστερούς. Αφορά όλους τους Έλληνες. Όλους όσους πιστεύουν στις δυνατότητες του τόπου μας και οραματίζονται, όπως και εμείς, μια Ελλάδα ισχυρή και ανεξάρτητη.

 

-Την περασμένη εβδομάδα αναλάβατε υπεύθυνος τομεάρχης του κόμματός σας σε έναν από τους πλέον κρίσιμους τομείς, αυτόν του Μεταναστευτικού. Που βρίσκονται σήμερα οι διαφορές σας από την  Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό; Ποια η δική σας θέση;

Βρίσκονται στη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ μιας Ελλάδας που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και μιας Ελλάδας «ξέφραγο αμπέλι», όπως την κατάντησαν σήμερα. Το πρώτο σημείο διαφωνίας μας έχει να κάνει με την περιφρούρηση των συνόρων. Γιατί σήμερα δεν υπάρχει καμία διαδικασία φύλαξης. Υπάρχει μόνο διευκόλυνση εισόδου όσων μπαίνουν παράνομα.

Η δεύτερη διαφορά μας έχει να κάνει με την ικανότητα απορρόφησης και τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που μας διαθέτει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Γιατί σήμερα δε γίνεται τίποτα από τα δύο.

Και η τρίτη διαφορά, αφορά στη διαχείριση του φαινομένου που γίνεται μέσα στο έδαφός μας. Γιατί εμείς, αντίθετα με την Κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν τα κλειστά κέντρα, που λανθασμένα κατήργησε. Και να το πω ξεκάθαρα: Όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και δεν χρήζουν ασύλου, πρέπει να κρατούνται. Δεν μπορεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Τελεία και παύλα. Έχουν παραβεί όλους τους νόμους δικαίου τόσο του εσωτερικού, όσο και του διεθνούς, και πρέπει να τους προετοιμάζουμε για την επιστροφή τους.