«Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες που δέχεται η χώρα μας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχει λάβει για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. 
 
Στην αρχή, ήταν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κ. Οδυσσέας Βουδούρης, που κατήγγειλε τις σπατάλες και τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ύστερα παραιτήθηκε για λόγους αξιοπρέπειας.
 
Τώρα, στην αλυσίδα των καταγγελιών της κυβερνητικής αδιαφάνειας έρχονται να προστεθούν διεθνείς οργανισμοί, Μ.Κ.Ο. και εκτενή ρεπορτάζ από διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. 
 
Για όλα αυτά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι Υπουργοί του, επιλέγουν να σιωπούν. 
 
Κατέθεσα σήμερα, για πολλοστή φορά, μια σειρά ερωτήσεων γύρω από το ζήτημα αυτό. 
 
Ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ζητούμε, ταυτόχρονα, την κοινοποίηση όλων των συμβάσεων που έχει συνάψει η Κυβέρνηση για την εγκατάσταση και λειτουργία των 59 κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών που λειτουργούν στην Επικράτεια. 
 
Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να βγουν και να απαντήσουν, επιτέλους, ευθέως. Επιλέγοντας - έστω και τώρα - τον πρωτόγνωρο για αυτούς δρόμο της κοινοβουλευτικής συνέπειας και της πολιτικής αξιοπιστίας».

 

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

 

Προς:  κ. Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής  

Θέμα: Αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης και σύναψης συμβάσεων για τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών που λειτουργούν σήμερα σε 59 σημεία της Επικράτειας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληθαίνουν διαρκώς οι επικρίσεις και οι καταγγελίες που δέχεται διεθνώς η Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια που της έχουν διατεθεί για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον κατάλληλο εφοδιασμό των προσφυγικών καταυλισμών, οι περίπου 60.000 πρόσφυγες που παραμένουν στη χώρα μας, συνεχίζουν -ακόμα και τώρα-  να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης και σύναψης συμβάσεων που ακολουθεί η Κυβέρνηση για την κατασκευή και τον εφοδιασμό των χώρων φιλοξενίας τους χαρακτηρίζονται, στην πλειοψηφία τους, από αδιαφάνεια.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι Υπουργοί, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που έχω καταθέσει για το ζήτημα αυτό, δεν έχουν μέχρι στιγμής ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία, ως οφείλουν, απαξιώνοντας ουσιαστικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

·   Πόσο κόστισε η κατασκευή του κάθε κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών που λειτουργούν;

·   Το ελληνικό δημόσιο προέβη σε αγορά ή εκμίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης; Σε περίπτωση που προέβη σε εκμίσθωση, με ποια διαδικασία επελέγη η συγκεκριμένη έκταση, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της και για πόση διάρκεια υπεγράφη η εκμίσθωση;

·   Ποιος ήταν ο ανάδοχος που ανέλαβε την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και με ποια σύμβαση;

·   Ποιος είναι ο κανονισμός λειτουργίας του εν λόγω κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών;

·   Πόσες προμήθειες έχουν εκτελεστεί κατόπιν δημοσίου διαγωνισμού και πόσες κατόπιν απευθείας αναθέσεως;

·   Πόσα χρήματα έχουν μέχρι στιγμής δαπανηθεί για τον εφοδιασμό του εν λόγω κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών;

·   Ποια είναι η σύμβαση που έχει συνάψει το Ελληνικό δημόσιο για τη σίτιση των φιλοξενουμένων;

·   Έχει οριστεί διοικητής στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας και αν ναι, με τι κριτήρια έγινε η επιλογή του και ποια είναι η εργασιακή σχέση που έχει σήμερα με το ελληνικό δημόσιο;

·   Πόσο προσωπικό απασχολείται στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών και με ποια εργασιακή σχέση;

 

Αιτείται η κατάθεση  των σχετικών συμβάσεων και των παραστατικών για όλα τα ανωτέρω