Τη μηδαμινή κρατική εποπτεία στην ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

            Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι οι δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας ελέγχονται σχεδόν αποκλειστικά από ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται απευθείας με σημαντικά κονδύλια από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO).

            «Μέχρι στιγμής, όμως,», επισημαίνει, «παρότι η χώρα μας αποτελεί συνεποπτεύουσα αρχή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεν έχει προβεί σε κανένα στοιχειώδη έλεγχο, τόσο στο επίπεδο της επιβολής των προβλεπόμενων φορολογικών εισφορών για τα χρήματα που διακινούνται σε ελληνικό έδαφος, όσο και στο επίπεδο της ταυτοποίησης και καταγραφής των φυσικών προσώπων, τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα μέσα από τις -αγνώστου καταστατικού και προσωπικού- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», καταλήγει χαρακτηριστικά o κ. Βαρβιτσιώτης.

(Επισυνάπτεται η Ερώτηση)

 

Προς: κ. κ. Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Μηδαμινή η κρατική εποπτεία στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ

Η πασίδηλη κυβερνητική ανεπάρκεια στον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού δημιουργεί σήμερα σε κάθε λογής Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) τη δυνατότητα να μπορεί να υποκαθιστά τον κρατικό μηχανισμό και να δρα ανεξέλεγκτα.

Στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών της ενδοχώρας, μάλιστα, η διαχείριση έχει περιέλθει σχεδόν ολοκληρωτικά στις ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται απευθείας με σημαντικά κονδύλια από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO).

Μέχρι στιγμής, όμως, παρότι η χώρα μας αποτελεί συνεποπτεύουσα αρχή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεν έχει προβεί σε κανένα στοιχειώδη έλεγχο, τόσο στο επίπεδο της επιβολής των προβλεπόμενων φορολογικών εισφορών για τα χρήματα που διακινούνται σε ελληνικό έδαφος, όσο και στο επίπεδο της ταυτοποίησης και καταγραφής των φυσικών προσώπων τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα μέσα από τις -αγνώστου καταστατικού και προσωπικού- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:  

·  Πόσες και ποιες είναι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια;

·  Είναι δηλωμένοι οι εργαζόμενοί τους στα μητρώα του Υπουργείου Εργασίας;

·  Καταβάλλουν στο κράτος τις προβλεπόμενες εισφορές και αν ναι, από πότε;

·  Σε ποιον ασφαλιστικό φορέα υπάγονται οι εργαζόμενοί τους;

·  Πόσοι λογιστικοί και φορολογικοί έλεγχοι έχουν μέχρι στιγμής διεξαχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες;