Κυρίε Βαρβιτσιώτη ας ξεκινήσουμε  με τις εικόνες, που είδαμε όλοι, όταν ο κ. Μουζάλας επισκέφτηκε στις αρχές της εβδομάδας το Ελληνικό. Πρόκειται τελικά για ένα σόου εκ μέρους του κ. Μουζάλα; Θα έπρεπε να εχουν ήδη φύγει οι πρόσφυγες από το Ελληνικό;

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε προχθές στο Ελληνικό μια αποτυχημένη παράσταση. Ουσιαστικά, βίωσε και ο ίδιος τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής του. Μιας πολιτικής που έχει μετατρέψει το Ελληνικό σε “Ειδομένη” της Αττικής, δημιουργώντας τριτοκοσμικές συνθήκες για μετανάστες και περιοίκους.

Προσωπικά, το έχω πει και το επαναλαμβάνω, ξεκάθαρα: Η εκκένωση του πρώην αεροδρομίου πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Η συγκεκριμένη έκταση προορίζεται να αποτελέσει πυλώνας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και όχι σε άναρχη αποθήκη «ανθρώπινης εξαθλίωσης», όπως την έχει καταντήσει σήμερα. 

Είναι καιρός για το κ. Μουζάλα να καταλάβει δεν είναι κατήγορος, αλλά απολογούμενος. Γι αυτό ας αφήσει τα μελοδράματα και ας αναλάβει τις ευθύνες του.  Τα δάκρυά του δεν πρόκειται να «ξεπλύνουν» τη δική του ανικανότητα.

 

Έχετε δηλώσει ότι για το ”πάρτι” των Μ.Κ.Ο., που έχουν υποκαταστήσει τη λειτουργία του Κράτους,  υπεύθυνοι είναι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μουζάλας. Έχετε στοιχεία για «πάρτι»  των ΜΚΟ στο προσφυγικό;

Το «πάρτι» που έχει στηθεί σήμερα από τις ΜΚΟ στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών είναι κάτι που έχουν ομολογήσει πρώτα από όλα οι ίδιοι. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μουζάλας, πριν από λίγες ημέρες, θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για τους κακούς «αλληλέγγυους». 

Ο ίδιος και η Κυβέρνησή του δεν  ήταν εκείνοι που από την αρχή -και παρά τις τότε επικρίσεις μας-  τους αγκάλιασαν, τους υπέθαλψαν και τους επέβαλαν; Ο κ. Μουζάλας δεν είναι εκείνος που τους έχει παραδώσει εδώ και δύο χρόνια «τα κλειδιά» του πρώην Αεροδρομίου»; Ο κ. Μουζάλας δεν τους έχει επιτρέψει, από την πρώτη στιγμή, να χρησιμοποιούν τις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, παραδίδοντάς τους «εν λευκώ» τη χρήση του κλειστού γηπέδου  μπάσκετ, στο οποίο και σήμερα βρίσκονται τόνοι αδιάθετου υλικού από τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα; Ο κ. Μουζάλας, τέλος, δεν έδινε διαβεβαιώσεις στους 4 Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής ότι η συγκεκριμένη δομή θα λειτουργήσει αποκλειστικά μέχρι τέλους του 2015;

Σήμερα, η απουσία στοιχειώδους κρατικής υπόστασης στο μεταναστευτικό, έχει δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο σε κάθε λογής ΜΚΟ να δρα ανεξέλεγκτα.

Και το χειρότερο είναι ότι, μέχρι στιγμής, η χώρα μας δεν έχει προβεί σε κανένα ουσιαστικό έλεγχο. Τόσο στο επίπεδο της επιβολής των προβλεπόμενων φορολογικών εισφορών για τα χρήματα που διακινούνται αφειδώς σε ελληνικό έδαφος, όσο και στο επίπεδο της ταυτοποίησης και καταγραφής των φυσικών προσώπων τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα μέσα από αυτές τις -αγνώστου καταστατικού και προσωπικού-  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

 

Έχετε επισκεφθεί διάφορα hot spot ανά την επικράτεια.  Ποια πράγματα γίνονται λάθος και τι πρέπει να αλλάξει; Γιατί δομές που ανήκουν σε δήμους ή ίδιώτες λειτουργούν καλύτερα από τις κρατικές;

Γιατί εκεί δεν υπάρχει ούτε κύριος Μουζάλας, ούτε Σύριζα. Εκεί τα χρήματα αξιοποιούνται ορθολογικά και με διαφάνεια. Και κατευθύνονται στους ωφελούμενους της προσφυγικής κρίσης και όχι στους ωφελημένους από αυτήν.

Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και κάνουν τον γύρο του κόσμου από τα hot-spot του κ. Μουζάλα, αντιθέτως, δεν περιποιούν καμία τιμή για την Ελλάδα. Πρόκειται για εικόνες αναντίστοιχες με τα τεράστια ποσά που έχει λάβει η χώρα μας και που, αναμφίβολα, αποδεικνύουν την πλήρη ανικανότητα της Κυβέρνησης να διασφαλίσει –είτε ως διαχειριστική είτε ως εποπτεύουσα αρχή- την έγκαιρη και διαφανή αξιοποίηση των συγκεκριμένων χρημάτων.

 

Ας περάσουμε σε ένα άλλο κρίσιμο για τη χώρα θέμα, τη δεύτερη αξιολόγηση.  Πιστεύετε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ή θα βιώσουμε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα;

Νομίζω ότι ζήτημα της αξιολόγησης σήμερα απασχολεί περισσότερο τους πολίτες και όχι  την Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, από τη μια, δε φαίνεται να έχει κάποια κατασταλαγμένη εθνική  στρατηγική και δεν έχει αναπτύξει ουσιαστική συνεργασία με -έστω έναν- από τους θεσμούς. Η κυβέρνησή του, από την άλλη, εμφανίζεται ανίκανη να προχωρήσει το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η ίδια συμφώνησε και υπέγραψε.

 Ο κ. Τσίπρας, όμως, έχει αποδείξει ότι νοιάζεται περισσότερο για την καρέκλα, παρά για τη χώρα. Γι αυτό και εκτιμώ ότι, έστω και στο παρά πέντε, θα κλείσει  «όπως όπως» την αξιολόγηση, φορτώνοντας τον ελληνικό λαό με νέα, επιπρόσθετα μέτρα και καλώντας τον, ουσιαστικά να πληρώσει -για ακόμη μία φορά από την τσέπη του- το τίμημα της δικής του ανευθυνότητας.

 

Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την αξιολόγηση, ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο και πρόωρες εκλογές;

Δε νομίζω ότι στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι οι πρόωρες εκλογές. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι όποτε και αν γίνουν, θα τις χάσει. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι «σύντροφοί» του, έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής έναν πρωτοφανή έρωτα με την καρέκλα. Για αυτό και το όποιο ενδεχόμενο «ατυχήματος» θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να υπερνικήσει αυτή τη σχέση εξάρτησης. Ο Πρωθυπουργός μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας της εξουσίας δε θα διστάσει, για πολλοστή φορά, να υπογράψει ό,τι του πούνε. Να γνωρίζει, όμως, ότι η μόνη αξιολόγηση που μπορεί και πρέπει να «περάσει», είναι αυτή της τρόικας. Γιατί στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού λαού, όποτε και αν γίνει αυτή, θα «κοπεί» και θα οδηγηθεί στην έξοδο.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να αυξάνεται η διαφορα προς όφελος της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εφικτός στόχος η αυτοδυναμία;

Θα σας έλεγα όχι μόνο εφικτός, αλλά και πρωταρχικός. Η επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη, η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και η εμφύσηση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες έχουν σήμερα ως βασική και αναγκαία συνθήκη μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΝΔ, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Νομίζετε ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της ΝΔ; Θα περιλαμβάνει γνωστά πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους;

Αυτό που ξέρω και ήδη γίνεται είναι διεύρυνση στην κοινωνία και διεύρυνση στις πολιτικές μας. Εκείνο που προέχει για εμένα είναι να αγκαλιάσουμε την κοινωνία και όχι απλά να κάνουμε πολιτικές μεταγραφές, με προσωπικά χαρακτηριστικά.

Γι αυτό και από την πρώτη ημέρα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, έχουμε ανοίξει έναν ευρύ και καθημερινό διάλογο μαζί της.

 

Η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη στοχοποιήθηκε για το πόθεν έσχες και από την άλλη η ΝΔ στοχοποίησε τον κ. Τσίπρα για το ταξίδι του στο Παρίσι. Έτσι θα συνεχίσει το πολιτικό σκηνικό; Με τέτοιες επιθέσεις;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι συζητάμε για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Ο κ. Τσίπρας, από τη μια, είναι εκλεγμένος Πρωθυπουργός και δε λειτουργεί από μόνος του, αλλά εν ονόματι όλων των Ελλήνων. Οφείλει, επομένως, να δίνει εξηγήσεις και για τα ταξίδια που κάνει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος –τα οποία πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος-  αλλά και για τις συναντήσεις που πραγματοποιεί.

Η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, από την άλλη, τυγχάνει να είναι σύζυγος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και είναι, επομένως, σαφές ότι δεν αποτελεί η ίδια το στόχο, αλλά τον «μέσον» προκειμένου να πλήξουν την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται, επομένως, για μια χυδαία και ακραία επιχείρησης λάσπης, που εκπονήθηκε από  γνωστό δημοσιογραφικό παράκεντρο της Κυβέρνησης, εξειδικευμένο χρόνια τώρα στο να εκτελεί συκοφαντικά «συμβόλαια θανάτου». Υπάρχει, όμως, και μια άλλη βασική διαφορά. Η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη βγήκε και απήντησε. Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, ειλικρινά και με στοιχεία, καταρρίπτοντας όλη τη λάσπη και όλες τις ανυπόστατες καταγγελίες. Ο κ. Τσίπρας, αντιθέτως, κρύφτηκε. Επέλεξε το δρόμο της ένοχης σιωπής και των υπεκφυγών. Και η «αιωρούμενη» εικόνα ενός Πρωθυπουργού «Φαντομά», όπως και να το κάνουμε, δεν τιμά τη χώρα μας.