Ο Υπεύθυνος Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την ιδιότητα του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επίδραση των μεταναστευτικών ροών της Μεσογείου πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαρτίου, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Μουζάλα.

Στη συνέχεια, μετέβη στη Μυτιλήνη, όπου και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Kέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η σημερινή επίσκεψή  μου γίνεται στo πλαίσιο της ιδιότητας μου, ως εισηγητή στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το βαθμό που αυτά τηρούνται, λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών σε όλη τη Μεσόγειο.

Εξετάζουμε και την Ιταλία και την Τουρκία.

Θέλουμε να διαπιστώσουμε το ποσοστό βελτίωσης των βιοτικών συνθηκών και, κατ’ επέκταση, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο και του ενός χρόνου -αισίως- από την υπογραφή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Θα σας πω ότι τη Μόρια την ξέρω από τη γέννηση της και σίγουρα, έχει βελτιωθεί, σαφέστατα, η κατάσταση σε σχέση με αυτό που αντικρίσαμε τον Φεβρουάριο,  την τελευταία φορά που ήρθα και την επισκέφθηκα.

Νομίζω ότι υπάρχει, ακόμη, δουλειά να γίνει.

Σίγουρα, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη και πολύ εντονότερη βοήθεια και από την Ευρώπη και από την πολιτική ηγεσία.»

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά την παραμονή του στον νησί, θα προεδρεύσει σε διευρυμένη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς του νησιού και, συγκεκριμένα, την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μυτιλήνης, Νίκο Καρασάββα,  τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου, Υποστράτηγο Νίκο Ζησιμόπουλο, τον κεντρικό Λιμενάρχη Μυτιλήνης, Πλοίαρχο Λ.Σ Νίκο Πασσάδη, τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Ανθή Καραγγελή, τον τοπικό Συντονιστή Frontex, Αν/χο Λ.Σ. Σταύρο Γκαγκαρέλλη κ.α.

Τέλος, θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και των ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» και «PRAKSIS».