Την  αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατασκευή του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού της  Α.Ε.Κ., αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι η κατασκευή αθλητικής στέγης για το ποδοσφαιρικό τμήμα της "Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως" (Α.Ε.Κ.) στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, πέραν από πάγιο αίτημα ενός από τα πλέον ιστορικά αθλητικά σωματεία της χώρας μας, σηματοδοτεί, επιπρόσθετα, έναν σημαντικό πυλώνα αναπτυξιακής προοπτικής όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για όλη την Αττική. «Ωστόσο», τονίζει χαρακτηριστικά, «η συγκεκριμένη επένδυση σήμερα καθυστερεί αδικαιολόγητα, κινδυνεύοντας να ακολουθήσει και αυτή τη συνήθη μοίρα των μεγάλων επενδύσεων που ακυρώθηκαν στη χώρα μας, όπως το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, συνεχίζοντας τη θλιβερή παράδοση της χώρας μας, που, διαχρονικά, αντί της ανάπτυξης, επέλεγε την προσκόλληση στη γραφειοκρατία».

Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής Β' Αθηνών, παρότι έχουν ξεπερασθεί όλα τα νομικά και θεσμικά εμπόδια, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αρνείται ακόμα και τώρα να υπογράψει την υψομετρική μελέτη που απαιτείται για την ανέγερση του γηπέδου. «Με τα έωλα επιχειρήματα που προβάλλει διαρκώς για να αιτιολογήσει τη στάση του, όχι μόνο ακροβατεί σήμερα στα όρια της νομιμότητας, αλλά και αποστερεί από τους δημότες του ένα έργο πνοής για τις επόμενες γενεές», καταλήγει συγκεκριμένα.

(Επισυνάπτεται η Ερώτηση)

 

Θέμα:   Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατασκευή του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού της Α.Ε.Κ.

H κατασκευή αθλητικής στέγης για το ποδοσφαιρικό τμήμα της “Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως” (Α.Ε.Κ.) στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, πέραν από πάγιο αίτημα ενός από τα πλέον ιστορικά αθλητικά σωματεία της χώρας μας, σηματοδοτεί, επιπρόσθετα, έναν σημαντικό πυλώνα αναπτυξιακής προοπτικής όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για όλη την Αττική.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επένδυση σήμερα καθυστερεί αδικαιολόγητα, κινδυνεύοντας να ακολουθήσει και αυτή τη συνήθη μοίρα των μεγάλων επενδύσεων που ακυρώθηκαν στη χώρα μας, όπως το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, συνεχίζοντας τη θλιβερή παράδοση της χώρας μας, που, διαχρονικά, αντί της ανάπτυξης, επέλεγε την προσκόλληση στη γραφειοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού (Κ.Α.Μ.ΠΟ.), καθώς και η επακόλουθη, βάσει σχεδιασμού, ανέγερση των Μουσείων Προσφυγικού Ελληνισμού και Αθλητισμού, ενώ έχουν ήδη υπερκεράσει τα νομικά και θεσμικά εμπόδια που υψώθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου κατασκευής τους, παραμένουν μέχρι τώρα αδρανοποιημένα.

Σημειώνεται, ειδικότερα, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας από 19.6.2015 έχει απορρίψει τις προσφυγές ομάδας κατοίκων και του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, στο σύνολο τους, (αποφάσεις 2153/15 και 2154/15), ενώ, στη συνέχεια, το  Υπουργείο  Ενέργειας(ΥΠ.ΕΝ.) ενέκρινε στις 19.2.16, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΠ: οικ. 153806) και συνομολόγησε στην έκδοση άδειας δόμησης, με σχετικό έγγραφο του από τις 19.01.2017 (Α.Π. 57110).

Παράλληλα, κάλεσε τον οικείο Δήμο να εγκρίνει, με τη σειρά του, την υψομετρική μελέτη (κατατεθείσα από 25.10.2016, Α.Π. Δήμου 20779), ώστε να εκκινήσουν άμεσα τα έργα. Επιπλέον, το Περιφερειακό Συμβούλιο από τις 20.10.16, ενέκρινε και αυτό από πλευράς του, ως όφειλε, την προμελέτη για την υπογειοποίηση τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ωστόσο, αρνείται ακόμα και τώρα να υπογράψει την υψομετρική μελέτη που απαιτείται για την ανέγερση του γηπέδου. Με τα έωλα επιχειρήματα που προβάλλει διαρκώς για να αιτιολογήσει τη στάση του, όχι μόνο ακροβατεί σήμερα στα όρια της νομιμότητας, αλλά και αποστερεί από τους δημότες του ένα έργο πνοής για τις επόμενες γενεές.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι  κ. Υπουργοί:

·        Ποιες  οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν, ώστε να δρομολογηθεί η ανεμπόδιστη υλοποίηση του σχεδίου για το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια;

·        Προτίθενται να προβούν σε ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού;