Παρέμβαση του Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την έκθεσή του σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μεσόγειο.

Την εμφανώς βελτιωμένη κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω διορθωτικών παρεμβάσεων, επεσήμανε ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρέμβασή του στη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσής του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μεσόγειο.


Ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων της που αφορούν την επανεγκατάσταση προσφύγων, καθώς και την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών, τονίζοντας, ενδεικτικά, ότι οι διαδικασίες επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχυθεί η «διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που δίνει η Ευρώπη για το Μεταναστευτικό».

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Βαρβιτσιώτη:     

 «Η μεταναστευτική κρίση του 2015 ήταν τόσο μεγάλη και η Ευρώπη αποδείχτηκε, τόσο μικρή, στη διαχείριση της.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλα τα μέλη του Συμβουλίου είναι ότι η κοινή αντιμετώπιση της πρόκλησης είναι η μόνη απάντηση στην προσφυγική κρίση.

Η μετανάστευση δεν είναι κάτι καινούργιο.

 Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η Ευρώπη αντί να εξάγει τους μετανάστες έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για αυτούς, ιδιαίτερα για όσους έρχονται εκτός Ευρώπης.

Αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί είναι οι μαζικές μεταναστευτικές ροές από το εξωτερικό στην Ευρώπη.

Δύο χρόνια μετά, στη Μεσόγειο, τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη.

Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων της, που αφορούν την επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση.

Οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να διαμορφωθούν και να γίνουν καλύτεροι από ότι είναι σήμερα.

Οι πολιτικές εθελοντικής επαναπροώθησης πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη και οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου πρέπει να επιταχυνθούν.

Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που δίνει η Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Για παράδειγμα, η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τον Δήμο Αθηναίων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά χρηματοδοτεί ΜΚΟ που δουλεύουν στην Αθήνα.

Ο μηχανισμός επαναπροώθησης που έχει ήδη αποφασιστεί, πρέπει να λειτουργήσει.

Μόνο το 15% των μεταναστών έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε.

Στη Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα και στην Ιταλία έχουμε μείνει με χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά χωρίς προστασία.

Τα ασυνόδευτα παιδιά θα πρέπει να είναι νούμερο ένα προτεραιότητα»