«Ανεπίτρεπτο το “κλείσιμο” των ΕΛΤΑ Πεντέλης»

 

Ανεπίτρεπτο, χαρακτηρίζει, το «κλείσιμο» των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) Πεντέλης, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «η φημολογούμενη αναστολή λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Πεντέλης έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, επακόλουθο της οποίας είναι η επίσημα καταγεγραμμένη (Α.Π. 12879/16-06-17) αντίδραση της πολιτικής αρχής του «καλλικρατικού» Δήμου Πεντέλης, αλλά και η, μέσω της αμεσοδημοκρατικής μεθόδου συλλογής υπογραφών, εναντίωση των κατοίκων (Α.Π.13481/21-06-17)». Το Ταχυδρομείο Πεντέλης λειτουργεί, επί σειρά ετών, τονίζει χαρακτηριστικά, στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου Πεντέλης και εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, οι αποφάσεις για την περιστολή δαπανών ή και την αναστολή λειτουργίας Ταχυδρομικών Καταστημάτων, πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τις δημογραφικές και διοικητικές ανάγκες της κάθε περιοχής. «Το ενδεχόμενο, λοιπόν, «κλείσιμο» του Ταχυδρομείου Πεντέλης θα αποστερούσε τους περίοικους των περιοχών Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Ανθούσας και Ντραφίου από την δυνατότητα εύκολης και άμεσης χρήσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Τέλος, θα επέφερε την οικονομική επιβάρυνση τους με τα έξοδα μετακίνησης προς άλλα ταχυδρομεία, καθώς και την αναπόφευκτη συμφόρηση αυτών των ταχυδρομείων, λόγω του αυξημένου όγκου πελατών που θα καλούνταν να εξυπηρετήσουν», καταλήγει συγκεκριμένα.

           

 

(Επισυνάπτεται η Ερώτηση)

 

 

Προς:  κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Θέμα:   Ανεπίτρεπτο το «κλείσιμο» των ΕΛΤΑ Πεντέλης

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) αποτελούν -έως σήμερα- τον καθολικό φορέα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια. Η συντήρηση και εν γένει επιβίωση του Δικτύου Λιανικής και Εξυπηρέτησης Πελατών των ΕΛΤΑ πρέπει, επομένως, να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, καθώς και να προτεραιοποείται, αναντίρρητα, κατά τη διαδικασία χάραξης κοινωνικής πολιτικής. Αντ’ αυτού, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα ΕΛΤΑ συνεχίζει να παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες.

Ειδικότερα, η φημολογούμενη αναστολή λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Πεντέλης έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, επακόλουθο της οποίας είναι η επίσημα καταγεγραμμένη (Α.Π. 12879/16-06-17) αντίδραση της πολιτικής αρχής του «καλλικρατικού» Δήμου Πεντέλης, αλλά και η, μέσω της αμεσοδημοκρατικής μεθόδου συλλογής υπογραφών, εναντίωση των κατοίκων (Α.Π.13481/21-06-17). Το  -εν λόγω- Ταχυδρομείο στεγάζεται, επί σειρά ετών, στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου Πεντέλης και εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση πλήθος πελατών. 

H δημογραφική σύνθεση και οι διοικητικές ανάγκες της κάθε περιοχής πρέπει να αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη λήψη αποφάσεων, σχετικών με την περικοπή πόρων ή και τη γενικότερη αναδιάρθρωση του Δικτύου των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, «κλείσιμο» του Ταχυδρομείου Πεντέλης θα αποστερούσε τους περίοικους των περιοχών Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Ανθούσας και Ντραφίου από την δυνατότητα εύκολης και άμεσης χρήσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Τέλος, θα επέφερε την οικονομική επιβάρυνση τους με τα έξοδα μετακίνησης προς άλλα ταχυδρομεία, καθώς και την αναπόφευκτη συμφόρηση αυτών των ταχυδρομείων, λόγω του αυξημένου όγκου πελατών που θα καλούνταν να εξυπηρετήσουν.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

·        Ποιες  οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Πεντέλης;

·        Έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς και λοιπούς -καθ’ ύλην- αρμόδιους φορείς για τον εξορθολογισμό του Δικτύου Λιανικής και Εξυπηρέτησης Πελατών των Ελληνικών Ταχυδρομείων;