-Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας; 

Πιστεύω ότι επισκέψεις γίνονται ώστε να επιστεγαστεί ένα καλό κλίμα ή για να ανακοινωθούν συμφωνίες. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Η ανακίνηση με τον τρόπο που έγινε της αναθεώρησης και της εφαρμογής της συνθήκης της Λωζάνης για πρώτη φορά σε τόσο έντονο τρόπο σε διμερές επίπεδο δεν αποτελεί βήμα προς τα εμπρός. Η κυβέρνηση όφειλε να ήταν πιο προσεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη όταν έκανε την πρόσκληση

-Νομίζετε ότι θα βοηθήσει ώστε να διατηρηθεί υπό έλεγχο η ροή προσφύγων και μεταναστών; 

Δυστυχώς, από τα όσα ανακοινώθηκαν καμία συζήτηση για τα θέματα ελέγχου των μεταναστευτικών ροών δεν ετέθησαν στις συναντήσεις της κυβέρνησης με τον κ. Ερντογάν. Δεν συζήτησαν ούτε το απλό θέμα του γεωγραφικού περιορισμού που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στα νησιά. Η απουσία συζήτησης για τα απλά θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν στο πνεύμα καλής θέλησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης αποδεικνύει την κακή προετοιμασία της επίσκεψης.

-Σας ανησυχεί η κατάσταση στα νησιά; 

Χθες, ο κ. Μουζάλας ομολόγησε ότι περιμένει θανάτους από το κρύο. Η ομολογία αποτυχίας του ακυρώνει όλο τον "δήθεν "ανθρωπισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Πως γίνεται πριν ένα μήνα να μας διαβεβαιώνει στη βουλή ότι έχει προετοιμαστεί για το χειμώνα και σήμερα να δηλώνει με κυνισμό ότι αναμένει θανάτους από την πολιτική του ανικανότητα. Εμείς από το καλοκαίρι μονότονα τον προειδοποιούμε για τις συνέπειες της πολιτικής του αλλά θεωρούσε ότι είμαστε γραφικοί. Δυστυχώς ο ίδιος είναι μοιραίος για πολλούς ανθρώπους.

-Το ζήτημα των πλειστηριασμών διχάζει. Ποια είναι η δική σας θέση; Θα πρέπει να συνεχιστούν; 

Η ΝΔ, όσο κυβερνούσε, διατήρησε σε ισχύ ένα πλήρες πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ήρθαν στην κυβέρνηση αυτοί που φώναζαν «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και το πλαίσιο προστασίας καταργήθηκε. Τα ψέματα τους σήμερα συγκρούονται με την πραγματικότητα και περιμένουμε από τους ίδιους, που βρίσκονται στο τραπέζι της δήθεν διαπραγμάτευσης να φέρουν ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει προστασία με κοινωνικά κριτήρια πχ να προστατεύεται ο μακροχρόνια άνεργος δανειολήπτης, να λαμβάνεται υπόψη η φιλοξενία ΑΜΕΑ ή χρόνια πάσχοντα, και βέβαια σε αυτούς να προτείνεται η δυνατότητα εξόφλησης με βάση την πρόβλεψη της τράπεζας, δηλαδή πόσο τελικά θα μπορούσε να πουληθεί το δάνειο ή σε ποιό ποσό θα έφθανε το εκπλειστηρίασμα. 

-Νομίζετε ότι η υπόθεση της πώλησης  πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία θα έχει συνέχεια; 

Η υπόθεση φαίνεται να έχει βάθος, αλλά και προκαλεί ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις. Πρώτον, το γεγονός ότι ακόμα η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει επιβεβαιώσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς μας κάνει εξαιρετικά καχύποπτους. Δεύτερον, ότι παρά τους τόνους λάσπης που χρησιμοποίησαν Τσίπρας και Καμμένος απέναντι στον πρέσβη μας στην Σαουδική Αραβία ο Υπουργός Εξωτερικών τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του. Νομίζω ότι ήρθε η σειρά του κ. Κοτζιά να απαντήσει.

-Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την διαφθορά και τις offshore εταιρείες . Ποια είναι η γνώμη σας; 

Καλοδεχούμενη η όποια συζήτηση. Αλλά ας έρθει με σοβαρές απαντήσεις για το γεγονός ότι επί πρωθυπουργίας του θάφτηκε η λίστα Μπογιαρνς με μόλις 10 εκ. καταλογισμούς, για την οποία έκανε τόση φασαρία. Παράλληλα, να μας πει για τα πενιχρά σε σχέση με το παρελθόν έσοδα από λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων. Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι στα θέματα φοροδιαφυγής είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος

-Θεωρείτε θετική την σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης; 

Είναι εύκολο να κλείνεις αξιολόγηση, όταν λες ναι σε όλα. Η πρώτη αξιολόγηση έφερε τον Ν. Κατρούγκαλου, με το σφαγιασμό των συντάξεων για τον οποίο έλεγαν ότι έδιναν μάχη. Η δεύτερη έφερε την παράταση των μνημονίων και τα προληπτικά μέτρα με τα οποία διαφωνούσαν. Η τρίτη έρχεται με τα μέτρα που προκαλούσαν τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν τον συνδικαλιστικό νόμο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας κατά τα άλλα "περήφανης" διαπραγμάτευσης.

-Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 βλέπετε προοπτική εξόδου από τα μνημόνια όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018

Η έξοδος από το μνημόνιο θα γίνει, όταν οι Έλληνες αρχίσουμε να αισθανόμαστε αισιοδοξία για το μέλλον. Δυστυχώς, παρά τα αιματηρά πλεονάσματα και τις κούφιες διαβεβαιώσεις για έξοδο από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018, οι Έλληνες δεν αισθανόμαστε καμιά θετική προοπτική. Το γεγονός ότι η ανάπτυξη διαρκώς καθυστερεί, θυμίζω δύο χρόνια ύφεση επί ΣΥΡΙΖΑ και φέτος ανάπτυξη πολύ κάτω από τους στόχους, και ότι το 2019 θα έρθει με νέες περικοπές και φόρους μας κάνουν πολύ επιφυλακτικούς σε όποιο πανηγυρισμό που στόχο έχει να διαμορφώσει το καινούργιο προεκλογικό παραμύθι των Τσίπρα και Καμμένου

-Πώς  κρίνετε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην οποία συμφώνησε η κυβέρνηση; 

Η  πώληση των πιο παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ είναι απλό ξεπούλημα. Θυμίζω ότι η μικρή ΔΕΗ για την οποία μας κατηγορούσαν, με ειδικά δικαστήρια, ερχόταν με επενδύσεις 5 δις. Σήμερα η απλή πώληση δεν φέρνει καμία νέα επένδυση απλά και μόνο καλύπτει τρύπες της ΔΕΗ που δημιούργησε η άφρονα ενεργειακή πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

-Νομίζετε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην θεσμοθέτηση του 50%+1 για τις απεργίες; 

Η απεργία είναι ιερό δικαίωμα και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των  εργατικών δικαιωμάτων. Η κατάχρηση που έγινε στο παρελθόν αυτού του δικαιώματος, οδηγεί στην ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο αποφασίζεται η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας. Όμως, η τροπολογία που κατατέθηκε και αποσύρθηκε δεν έδινε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Θα δοθεί η δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας που θα τους έδινε το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς εκβιασμούς και πιέσεις; θα διατηρηθεί το δικαίωμα τον δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργανώσεων να κηρύττουν την απεργία χωρίς το 50+1. Ποιος θα λύει την απεργία το σωματείο ή πάλι η πλειοψηφία;. Σε αυτά πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις και όχι η απλοϊκή προσέγγιση της αποσυρθείσας τροπολογίας.

-Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αποκαταστάθηκε η ρύπανση από το Αγία Ζώνη 2. Συμφωνείτε; 

Δεν έχω δει μεγαλύτερη γελοιότητα από τις τελετές παράδοσης των παραλιών που κάνει ο showman κ. Κουρουμπλής. Αντί να ζητήσει συγγνώμη, γιατί μόλις χίλιοι τόνοι μαζούτ κατάφεραν να ρυπάνουν όλο τον Σαρωνικό, πανηγυρίζει, γιατί ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία απορρύπανσης. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει άρει τους περιορισμούς που επέβαλε τον Σεπτέμβριο.

-Νομίζετε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση; 

Δεν έχω δει κανένα πρωθυπουργό να απολαμβάνει τόσο πολύ την πρωθυπουργία του. Η προσωπική διάθεση του κ. Τσίπρα, η μανία του συγκυβερνήτη του για να κάνει deals, και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «καίγονται» για την καρέκλα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μείνουν όσο τους παίρνει περισσότερο.

-Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά μετά την εκλογή προέδρου και την συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής;  

Συγχαίρω την Φώφη Γεννηματά για την περήφανη εκλογή της και εύχομαι να είναι κάτι πραγματικά καινούργιο και όχι απλά μία παλιννόστηση του παλιού ΠΑΣΟΚ