1.  Συμφωνείτε με την κυβέρνηση ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια;

Το «successstory»της κυβέρνησηςδεν εκφράζειτους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματα τους να συμπιέζονταιδιαρκώς καιατενίζουντο μέλλον με απαισιοδοξία. Άλλωστε, η ίδια η Κυβέρνηση δεν αποπνέει σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, καθώς θέτει συνεχώς στόχους που δεν κατορθώνει να «πιάσει». Να θυμίσω πως η πολυπόθητη -για τη χώρα- ανάπτυξη καθυστέρησε δύο ολόκληρα χρόνια και, φέτος, κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ενώ παράλληλα, οι νέες περικοπές και αυξήσεις φόρων για το 2019 δεν αφήνουν περιθώρια για χαμόγελα.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεταιπως ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίζει, στο εξής, με ρεβανσισμό οποιαδήποτε διαφωνία, ακόμα και αν εκφέρεταιαπό εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης. Ειδάλλως, δεν μπορώ  να φανταστώ το λόγο που οι κορυφαίοι Υπουργοί του,προ ολίγων ημερών,έβαλαν με μανία εναντίον του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα, μετά και την εισήγηση του τελευταίου για την υπαγωγή της χώρας σε προληπτική γραμμή στήριξης στην μετα-μνημονιακή εποχή. Για να μην αναφερθώ στη συστηματική υπονόμευση των εκθέσεων του ΓραφείουΠροϋπολογισμού της Βουλής και, τελικώς, τη μη ανανέωση της θητείας τουεπικεφαλής του.Ο Πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά να δημιουργεί «καλούς και κακούς» στο προεκλογικό του παραμύθι. Ήρθε η ώρα να καταλάβει, επιτέλους, πως κρατάει στα χέρια του την τύχη της χώρας και όχι του κόμματος του.

 

  1. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;

Δεν θεωρώ ότι η εκλογολογία έχει, αυτή τη στιγμή, βάση. Γιατί, ας μη ξεχνάμε ότι ησυγκολλητική ύλη που οδήγησε στον σχηματισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛήταν ο διακαής πόθος τους να βρεθούν στην εξουσία. Πρόωρες εκλογές θα συνεπάγονταν και την απαγκίστρωση των Τσίπρα και Καμμένου από την αγαπημένη τους«καρέκλα», κάτι που δε θεωρώ πιθανό. Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να αποφεύγουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για όσο περισσότερο μπορέσουν.

 

  1. Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό και με τις παροχές που έδωσαν;

Καθόλου. Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε,αποτυπώνουν τον παλμό της κοινωνίας για μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η επιδοματική πολιτική ελεημοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, όμως, σε καμία περίπτωση να ανακουφίσει την ελληνική κοινωνία, ούτε και να αναστρέψει τα αποτελέσματα του οικονομικού μείγματος των «φόρων, φόρων, φόρων» που εφαρμόζει  αυτή η Κυβέρνηση.Οι δημοσκοπικές ενέσεις οξυγόνου, που χορηγεί στον εαυτό της, δεν απηχούν τίποτα άλλο, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, αντιλαμβάνονται πως υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτός που έχει σχεδιάσει η Νέα Δημοκρατία. Ένας δρόμος που θα φέρει μείωση  και όχι περαιτέρω αύξηση της -ήδη βαριάς- φορολογίας. Ένας δρόμος που θα εξορθολογήσει, αντί να διογκώνει ολοένα και περισσότερο την κρατική μηχανή. Ένας δρόμος που θα τονώσει, αντί να καταβαραθρώνει την υγιή επιχειρηματικότητα. Ένας δρόμος που η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

 

  1. Πώς αποτιμάτε το συνέδριό σας και τις παρεμβάσεις που έγιναν;

Θεωρώ ότι το 11ο Τακτικό Συνέδριο Θέσεων και Αρχών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η παράταξη μας έβαλε, από την πρώτη στιγμή, ψηλά τον πήχη, εισάγοντας καινοτόμες εσωκομματικές πρακτικές, οι οποίες διευκόλυναν τη μαζική συμμετοχή των μελών και φίλων της καθ’ όλη τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινωνία.Το συνέδριο αποτέλεσε πόλο έλξης για ανθρώπους που ουδέποτε άλλοτε συμπορεύτηκαν μαζί μας και προέρχονται, τόσο από τα δεξιά,όσο και από τα αριστερά μας. Ανθρώπους που με τις παρεμβάσεις τους αναγνωρίζουν την ανάγκη  άμεσης πολιτικής αλλαγής για τον τόπο. Σε όλους αυτούς δώσαμε βήμα. Και αποδείξαμε, με αυτόν τον τρόπο, πως «είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε», πρωταρχικώς, το κόμμα μας και κατόπιν, τη χώρα. Με αποκορύφωμα την ομιλία του Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και παρουσίασε τη Χάρτα της Νέας Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που τοκοινωνικό κράτος θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι το αντίστροφο. Που θα προχωρήσειαποφασιστικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πουθαπροσφέρει κίνητρα για τον επαναπατρισμό του διανοητικού της κεφαλαίου.Που θα φορολογεί τους πολλούς με λίγα και όχιτους λίγους με πολλά. Που η μεσαία τάξη της δε θα συμπληρώνει, αλλά θα αποτελεί μετρήσιμο μέγεθος του κοινωνικού ιστού.

Αυτή η Ελλάδα θα προκύψει, μόνο, μέσα από μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

  1. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει κοινή γραμμή με το Κίνημα Αλλαγής;

Θέλω να ξεκαθαρίσω πως με το Κίνημα Αλλαγής και ιδιαίτερα, τον πυρήνα του -που παραμένει το ΠΑΣΟΚ-έχουμε, βαθιές και ουσιαστικές, ιδεολογικές διαφορές. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, στο συνέδριο της παράταξης μας, ήταν αρκετά ελπιδοφόρες. Γιατί, επανεπιβεβαίωσαν την κοινή αγωνία μας για τον τόπο, καθώς και για την μεταρρυθμιστική δυστοκία που παρουσιάζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια τέτοια κοινή γραμμή στα ανοιχτά -για τη χώρα- μέτωπα, θεωρώ πως είναι απαραίτητη. Κοινή γραμμή που, όμως, πρέπει να σημειώσω πως δεν σηματοδοτεί καμίαπροεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία, την οποία και έσπευσαν να προεξοφλήσουν διάφοραφιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

 

  1. Πώς κρίνετε την κατάσταση στη Μόρια αλλά και την επίσκεψη του Μουζάλα ανήμερα τα Χριστούγεννα;

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας αποτελεί μνημείο κυβερνητικής ανικανότητας. Γιατί, εκεί, στοιβάζονται, σήμερα, περίπου 5.700 άνθρωποι, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τη χωρητικότητα του, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα τους να διαμορφώνεται ως ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης μέσα στις λάσπες και το κρύο. Αυτές, ακριβώς, οι εικόνες ντροπής κάνουν συχνά το γύρο του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου και πυροδοτούν δημόσιες επικρίσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίζεται τη γενναιόδωρη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ανθρωπισμού της, προχωρώντας -δια στόματος του κ. Μουζάλα- σε διαδοχικές παραδοχές της αποτυχίας της να εξασφαλίσει ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στα νησιά του Βορείου-Ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, η πρόσφατη επίσκεψη του, ανήμερα των Χριστουγέννων, στη Λέσβο συνοδεύτηκε από την κυνική ομολογία του ότι «υπήρξε περίοδος που ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».  Είναι μια πραγματικά εξωφρενική δήλωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην περίοδο που αναφέρεται, ο ίδιος «πλασαριζόταν» ως ιδανικός υποψήφιος για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.  Και, σήμερα, αντί να προβεί σε δραστικά μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και να διορθώσει την κατάσταση που δημιούργησε, οχυρώνεται πίσω από τη θλιβερή εικόνα ενός παροπλισμένου Υπουργού.